Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα, υιοθέτησε ομόφωνη δήλωση που καλεί σε “άμεση και άνευ όρων ανθρωπιστική εκεχειρία” στη Γάζα. Καλεί το Ισραήλ και τη Χαμάς να παρατείνουν την εκεχειρία καθ’ όλη τη διάρκεια της μουσουλμανικής γιορτής Αϊντ του τέλους του Ραμαζανιού “και πέραν αυτής”.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν επανέλαβε “με τον πλέον αυστηρό τρόπο” την ανάγκη για παράταση της εκεχειρίας που τηρήθηκε για 12 ώρες το Σάββατο και στη συνέχεια “έσπασε”, με τις δυο πλευράς να παίζουν και το παιχνίδι των εντυπώσεων.
Οι 15 χώρες, που συνεδρίασαν εκτάκτως, εκφράζουν στη δήλωσή τους “την ισχυρή υποστήριξή τους στην άμεση και άνευ όρων ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, που να επιτρέπει την παροχή αναγκαίας και επείγουσας βοήθειας”.
Ζητούν από το Ισραήλ και τη Χαμάς να “εφαρμόσουν πλήρως” την εκεχειρία καθ΄όλη τη διάρκεια της μουσουλμανικής γιορτής Άιντ αλ-Φιτρ του τέλους του μήνα της νηστείας τους Ραμαζανιού “και πέραν αυτής”.
Καλούν επίσης τις δύο πλευρές να “σεβαστούν πλήρως το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, κυρίως αυτό που αφορά την προστασία των αμάχων” καθώς και να προσπαθήσουν “να εφαρμόσουν μια εκεχειρία διαρκή και πλήρως σεβαστή, στη βάση της αιγυπτιακής πρωτοβουλίας” διαμεσολάβησης.
Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας “τονίζουν την ανάγκη για άμεση χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας”, κυρίως αυξάνοντας τις συνεισφορές στην UNRWA (Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες).
Τρεις ημέρες μετά τον αιματηρό βομβαρδισμό σχολείου του ΟΗΕ στη Γάζα, το Συμβούλιο Ασφαλείας “υπογραμμίζει ότι οι ανθρωπιστικές εγκαταστάσεις και αυτές για την εξυπηρέτηση των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων αυτών του ΟΗΕ, πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού και να προστατεύονται”, ενώ καλεί “όλες τις πλευρές να ενεργούν βάσει αυτής της αρχής”.
Τέλος, η “προεδρική δήλωση” του Συμβουλίου, την οποία ανέγνωσε σε δημόσια συνεδρίαση ο πρόεδρός του για το μήνα Ιούλιο, ο πρεσβευτής της Ρουάντας Εζέν-Ρισάρ Γκασανά “καλεί τις πλευρές και τη διεθνή κοινότητα να καταλήξουν σε συνολική ειρήνη” στη Μέση Ανατολή η οποία να βασίζεται στη λύση των δύο κρατών (του Ισραήλ και της Παλαιστίνης) τα οποία θα συνυπάρχουν ειρηνικά.
Η δήλωση είχε τεθεί υπό επεξεργασία και εγκριθεί από τις 15 χώρες το βράδυ της Κυριακής. Η Ιορδανία, το μόνο αραβικό μέλος του Συμβουλίου, επέμεινε, σύμφωνα με διπλωμάτες, η δήλωση να υιοθετηθεί επίσημα χωρίς καθυστέρηση.
Ο αντιπρόσωπος των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ, εξέφρασε τη λύπη του που το Συμβούλιο δεν υιοθέτησε απόφαση αλλά μία απλή δήλωση, ότι δεν ζητείται η άρση του αποκλεισμού της Γάζας από το Ισραήλ. “Δεν μπορεί να κρατούνται 1,8 εκατομμύριο άνθρωποι παγιδευμένοι σε μια μεγάλη φυλακή” που είναι Γάζα. “Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε την πόρτα του Συμβουλίου”, τόνισε επικρίνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι “σέρνει τα πόδια του”.
Ο πρεσβευτής του Ισραήλ Ρον Προσόρ εξέφρασε τη λύπη του που η δήλωση του Συμβουλίου “δεν αναφέρει ούτε τη Χαμάς, ούτε τις ρουκέτες, ούτε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα” και κατηγόρησε εκ νέου τη Χαμάς ότι κρύβεται πίσω από τον λαό της Γάζας.
Από τις 8 Ιουλίου, όταν ξεκίνησε η ισραηλινή επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας περισσότεροι από 1.030 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Τρεις στους τέσσερις νεκρούς είναι άμαχοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ο ισραηλινός στρατός, που άρχισε στις 17 Ιουλίου τη χερσαία φάση της επιχείρησής του για να καταστρέψει τη στρατιωτική απειλή της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ, έχει χάσει 43 στρατιώτες ενώ τρεις πολίτες σκοτώθηκαν από ρουκέτες.
Η εκεχειρία του Σαββάτου προσέφερε λίγη ανακούφιση στους κατοίκους της Γάζας, όπου πολλοί εκτοπισμένοι επέστρεψαν στα σπίτια τους για να διαπιστώσουν την έκταση των ζημιών στις κατεστραμμένες γειτονιές τους.
Την Κυριακή, ο Γολγοθάς τους ξανάρχισε. Μετά την αποδοχή μιας εκεχειρίας, το Ισραήλ επανέλαβε την επιχείρησή του αντιδρώντας στις συνεχείς ρίψεις ρουκετών από τη Χαμάς.
Οι ρίψεις δεν σταμάτησαν παρά την ανακοίνωση του παλαιστινιακού κινήματος ότι τελικά δέχεται μια παύση των εχθροπραξιών. Ωστόσο οι μάχες έχουν μειωθεί σε ένταση. Ο απολογισμός των έντεκα Παλαιστινίων νεκρών χθες που ανακοίνωσαν οι τοπικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών είναι πολύ μικρότερος από τον αντίστοιχο πριν από την εκεχειρία του Σαββάτου.
Τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα, δεν υπήρξε καμιά αναφορά για επίθεση λίγες ώρες πριν από τη μεγάλη μουσουλμανική γιορτή του Αϊντ αλ-Φιτρ του τέλους του μήνα της νηστείας του Ραμαζανιού.
Το Ισραήλ, που δηλώνει ότι σκότωσε 320 μαχητές της Χαμάς σε 20 ημέρες σύγκρουσης, προτίθεται να ολοκληρώσει την καταστροφή των “επιχειρησιακών σηράγγων” της Χαμάς. Οι υπόγειες αυτές σήραγγες χρησιμοποιούνται για επιθέσεις κατά του Ισραήλ και για την αποθήκευση όπλων.
Η κυβέρνηση Νετανιάχου δέχεται τις πιέσεις της ισραηλινής κοινής γνώμης, που είναι πολύ ευαίσθητη στην απειλή που θέτουν οι σήραγγες και οι ρουκέτες της Χαμάς. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έδωσε στη δημοσιότητα το στρατιωτικό ραδιόφωνο, το 85,6% των Ισραηλινών είναι αντίθετο σε μια κατάπαυση του πυρός.
Από την πλευρά του, το παλαιστινιακό κίνημα, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ζητεί αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τον παλαιστινιακό θύλακα που ελέγχει από το 2007.
Η Χαμάς ζητά επίσης, την άρση του αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ από το 2006, ο οποίος προκαλεί ασφυξία στην οικονομία του παλαιστινιακού εδάφους, έκτασης 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων και πληθυσμού 1,8 εκατομμυρίου κατοίκων, ο οποίος συχνά εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσει, μια κατάσταση που επιδεινώνεται με τον πόλεμο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εκεχειρία… κατόπιν εορτής στη Γάζα; Χαμάς: Συμφωνούμε σε νέα 24ωρη κατάπαυση πυρός
Η “τρελή” συνέντευξη του Μπολτ και το… φάουλ με τη Γάζα (ΦΩΤΟ-VIDEO)