Κυριακή, 6 Οκτ.
23oC Αθήνα

Οι Σλοβένοι προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες για τις δεύτερες πρόωρες βουλευτικές εκλογές μέσα σε τρία χρόνια

Οι Σλοβένοι προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες για τις δεύτερες πρόωρες βουλευτικές εκλογές μέσα σε τρία χρόνια

Περίπου 1,7 εκατομμύρια Σλοβένοι ψηφοφόροι προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στις οποίες θα εκλέξουν τους 90 βουλευτές στη Σλοβενική Βουλή. Το κόμμα που θα καταλάβει τις περισσότερες έδρες στη Βουλή θα έχει τη δυνατότητα να συγκροτήσει νέα κυβέρνηση.

Πρόκειται για τις έβδομες βουλευτικές εκλογές στην ανεξάρτητη Σλοβενία και τις δεύτερες πρόωρες σε διάστημα τριών ετών, κάτι που δείχνει αποσταθεροποίηση του πολιτικού χώρου που έχει στιγματιστεί από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, των πολυάριθμων πολιτικών σκανδάλων και από την έλλειψη εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων προς την πολιτική και τους πολιτικούς.

Στις προηγούμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές το 2011 αιφνιδίασε η σχετική πλειοψηφία που συγκέντρωσε το κόμμα του δημάρχου Λιουμπλιάνας, Ζόραν Γιάνκοβιτς “Θετική Σλοβενία”, που είχε ιδρυθεί λίγες εβδομάδες πριν από την προσφυγή στις κάλπες.

Οι εκλογές της Κυριακής δείχνουν ότι θα υπάρξει παρόμοιο φαινόμενο, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων προβάδισμα έχει το Κόμμα του Μίρο Τσέραρ (SMC) που ιδρύθηκε πριν από ένα μήνα.

Στην ομάδα που ηγείται ο καθηγητής πανεπιστημίου, νομικός και γιος του ολυμπιονίκη και πρωταθλητή της ενόργανης γυμναστής, Μίροσλαβ Τσέραρ συμμετέχουν διανοούμενοι, καθηγητές και άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι θέλουν να ανανεώσουν την πολιτική σκηνή της χώρας και επιμένουν στις ηθικές αξίες και στην καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς σε διαφορετικούς τομείς.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, η αναμενόμενη επιτυχία του Τσέραρ, ο οποίος προσδοκά να είναι ο εντολοδόχος πρωθυπουργός που θα συγκροτήσει τη νέα κυβέρνηση, συνδέεται με την επιθυμία του εκλογικού σώματος για αλλαγή της παλαιάς πολιτικής τάξης και αναζήτηση νέων προσωπικοτήτων και προσώπων που δεν έχουν σκιές στην καριέρα τους.

Ο Μίρο Τσέραρ υπόσχεται να συγκροτήσει ευρύ κυβερνητικό συνασπισμό διαφορετικών κομμάτων που θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση.

Σε μία από τις τελευταίες προεκλογικές συγκεντρώσει τόνισε ότι στη Σλοβενία ακολουθείται λάθος πολιτική, καθώς το 1/3 των κατοίκων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και οι νέοι την εγκαταλείπουν.

Αν δεν υπάρξουν θεματικές αλλαγές τις δύο τελευταίες μέρες, δεύτερο στις εκλογές θα αναδειχθεί το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SNS) ο πρόεδρος του οποίου, πρώην πρωθυπουργός, Γιάνεζ Γιάνσα είναι εδώ και κάποιες εβδομάδες στη φυλακή και εκτίει ποινή φυλάκισης δύο ετών για το σκάνδαλο διαφθοράς με την φιλανδική αμυντική βιομηχανία “Patria”.

Το κεντροδεξιό κόμμα έχει ισχυρό εκλογικό σώμα και το ποσοστό των υποστηρικτών του δεν μειώθηκε παρότι ο πρόεδρος βρίσκεται στη φυλακή.

Το SDS στάθηκε στο πλευρό του Γιάνσα και τον χαρακτηρίζει “πολιτικό κρατούμενο” από τον οποίο θέλει να απαλλαγεί με κάθε τρόπο η πολιτική ελίτ που πρόσκειται στον πρώην πρόεδρο της χώρας Μίλαν Κούτσαν. Το SDS υποστηρίζει ότι πρόκειται για την “διεφθαρμένη αριστερά της μετάβασης”.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι μετά τα άσχημα αποτελέσματα στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άλλαξαν πρόεδρο, εμφανίζονται στις δημοσκοπήσεις να μην συγκεντρώνουν το ποσοστό που είχαν πριν από μερικούς μήνες, όταν ήταν πρώτο κόμμα.

Τη μεγαλύτερη επιτυχία από την ίδρυσή του, σύμφωνα με τα προγνωστικά, καταγράφει το Δημοκρατικό Κόμμα Συνταξιούχων (DESUS) του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Καρλ Έριαβετς, το οποίο θα εξασφαλίσει πιθανώς τη συμμετοχή και στη νέα κυβέρνηση.

Ποσοστά μικρότερα σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές δίνουν οι δημοσκοπήσεις στο Σλοβενικό Λαϊκό Κόμμα (SLS) και στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα Νέα Σλοβενία.

Κοντά στο όριο για την είσοδο στη Βουλή, με βάση τις δημοσκοπήσεις είναι το κόμμα “Θετική Σλοβενία” του Ζ. Γιάνκοβιτς και η Συμμαχία της Άλενκα Μπράτουσεκ, κόμμα το οποίο ίδρυσε η νυν πρωθυπουργός της χώρας, πριν από δύο μήνες αφού αποχώρησε από τη “Θετική Σλοβενία”.

Η Άλενκα Μπράτουσεκ υποστηρίζει ότι κατάφερε να σώσει το κράτος από την “τρόικα” όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση, σε μία περίοδο που όλοι έλεγαν ότι η Σλοβενία λόγω των χρεών των υψηλών επιτοκίων θα γίνει “νέα Κύπρος”.

Ο Ζόραν Γιάνκοβιτς, ο χαρισματικός δήμαρχος Λιουμπλιάνας, όπως τον χαρακτήριζαν, δεν γνωρίζει πλέον την ίδια δημοφιλία, καθώς η εικόνα του έμπειρου μάνατζερ έχει πληγεί από δίκες και σκάνδαλα, στα οποία φέρονται αναμεμειγμένοι ο ίδιος και μέλη της οικογένειάς του.

Ένα από τα κορυφαία θέματα της προεκλογικής εκστρατείας τον τελευταίο μήνα είναι το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης και πώλησης της κρατικής περιουσίας που σχεδίαζε η τωρινή κυβέρνηση. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στην εκστρατεία δεσμεύθηκαν να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν τη διαδικασία.

Τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται εφόσον κλείσουν οι κάλπες, στις 7 το απόγευμα. Με βάση την εμπειρία των προηγούμενων εκλογών, τα αποτελέσματα των exit polls που θα δημοσιοποιηθούν στις 7 θα δώσουν μία ακριβή εικόνα της έκβασης των εκλογών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σλοβενία: Η αντιπολίτευση ζητά συνεδρίαση για το ταξίδι του ΥΠΕΞ στη Μόσχα

Σλοβενία: Στα 707 εκατ. ευρώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού το α’ πεντάμηνο 2014

Σλοβενία: Αύξηση 1,9% του ΑΕΠ, σε ετήσια βάση, το α’ τρίμηνο του 2014



Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε