Κυριακή, 6 Οκτ.
24oC Αθήνα

Στην Ουάσινγκτον ο Ποσειδώνας του Ζογγολόπουλου

Στην Ουάσινγκτον ο Ποσειδώνας του Ζογγολόπουλου

Το εμβληματικό έργο του γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου, “Ποσειδώνας”, ύψους 3,90 μ. από ανοξείδωτο χάλυβα, πρόκειται να εγκατασταθεί μόνιμα στον περιβάλλοντα χώρο του νέου κτιρίου της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου George Washington, σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της πρωτεύουσας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Tα εγκαίνια του «Ποσειδώνα» θα γίνουν την 1η Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, υπό την αιγίδα του προέδρου του Πανεπιστημίου George Washington και θα παρευρεθούν διαπρεπείς Έλληνες της Αμερικής, όπως και επιμελητές μεγάλων μουσείων, ακαδημαϊκοί κ.α.
 
Το γλυπτό, αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου και περιλαμβανόταν στη βραβευμένη σύνθεση του Γιώργου Ζογγολόπουλου με τους υδάτινους πίδακες της πλατείας Ομονοίας του 1960, όπου όμως ποτέ δεν τοποθετήθηκε.
 
“Η συμφωνία του προέδρου του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου, Νίκου Θεοδωρίδη και του γενικού διευθυντή ‘Αγγελου Μωρέτη, με το Πανεπιστήμιο George Washington, επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του νομικού, συλλέκτη και επιμελητή εκθέσεων Γιώργου Σταθόπουλου, απόφοιτου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου, που πρότεινε και συντόνισε το όλο εγχείρημα λόγω του κύρους του πανεπιστημίου και της μοναδικής τοποθεσίας του πλησίον του Λευκού Οίκου» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του Ιδρύματος Ζογγολόπουλου.
 
Πολλά έργα του Γιώργου Ζογγολόπουλου (1903-2004), βρίσκονται σε δημόσιους χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν το έργο του «Ομπρέλες» στην έδρα του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες.

Στον δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού εγκαταστάθηκε το 2010 το γλυπτό «ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ» μαζί με ακόμη πέντε γλυπτά του Γιώργου Ζογγολόπουλου στην Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού – Πλατεία Γιώργου Ζογγολόπουλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέθανε ο δημιουργός του “Alien”, Χ.Ρ Γκίγκερ

Πέθανε ο κορυφαίος γλύπτης του 20ού αιώνα

Πάτρα: Έκλεψαν την προτομή του πατέρα του – Θύμα ο γλύπτης Διονύσης Γερολυμάτος!

Ηράκλειο: Ο πρίγκηπας Ουίλιαμ, τα ανάκτορα του Μπάκινγχαμ και ένας βέρος Κρητικός…

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε