Πέμπτη, 18 Ιουλ.
31oC Αθήνα

ΠΑΣΟΚ: Ραντεβού τον Σεπτέμβρη

ΠΑΣΟΚ: Ραντεβού τον Σεπτέμβρη

Αρχές Φθινοπώρου τα επόμενα κρίσιμα ραντεβού στην πορεία προς το Ιδρυτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής παράταξης – ευχέρεια ελιγμών και αποφάσεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ απολαμβάνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, παρά τις σποραδικές αντιδράσεις, που κατεγράφησαν στις συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής – βαρύτητα στους χειρισμούς, που θα προκριθούν για το διάλογο με τους λοιπούς φορείς της Κεντροαριστεράς δίδουν πλέον στο ΠΑΣΟΚ.

Με τη φιλοδοξία πως το Συνέδριο, που έχει εξαγγείλει για τα τέλη Οκτωβρίου, θα καταστεί πόλος έλξης για τους παίκτες στην ευρύτερη Κεντροαριστερά και θα “σημαδεύσει” την πορεία ανασύγκροτησης του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, κινείται πλέον η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που έχει δεσμευθεί σύμφωνα και με την απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής για ένα ανοιχτό και Δημοκρατικό Συνέδριο με αυτοοργάνωση, σε επίπεδο δήμων και δια της παράλληλης ανασυγκρότησης των τοπικών και περιφερειακών επιτροπών του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζει πως μία αιφνίδια κίνηση αυτοκατάργησης του ΠΑΣΟΚ θα συναντούσε ισχυρές αντιδράσεις από σημαντική μερίδα του κόμματος του

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται αποφασισμένος να ξεπεράσει τις όποιες εσωτερικές αγκυλώσεις και να υποστηρίξει το εξαιρετικά φιλόδοξο εγχείρημα της ανασύστασης της Δημοκρατικής παράταξης, έχοντας,ωστόσο, πάντοτε στραμμένο το βλέμμα του στις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις, και δη στους μείζονες στόχους, που έχει μπροστά της η κυβέρνηση το δεύτερο εξάμηνο του 2014, κάτι, που δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει στους συνομιλητές του.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζει πως μία αιφνίδια κίνηση αυτοκατάργησης του ΠΑΣΟΚ θα συναντούσε ισχυρές αντιδράσεις από σημαντική μερίδα του κόμματος του, την ώρα, μάλιστα, που ο όμορος πολιτικός φορέας της Δημοκρατικής Αριστεράς φυλορροεί, έχει,ωστόσο, αποφασίσει πως η μόνη οδός, προκειμένου να καταστεί ισχυρός ο τρίτος πόλος είναι η διεύρυνση της πολιτικής επιρροής του κόμματος του με την εγκόλπωση ή τον προσεταιρισμό όσων περισσότερων δυνάμεων πιστεύουν στο Σοσιαλιστικό Κέντρο και την προοδευτική παράδοση της Δημοκρατικής παράταξης.

Όπως επισημαίνει σε στενους συνεργάτες του, δεν επιχαίρει για τις ραγδαίες εξελίξεις στη ΔΗΜΑΡ, καθώς μία πιθανή διάλυση της, δεν είναι βέβαιο πως ενισχύει το εγχείρημα της ενοποίησης της παράταξης, ωστόσο, φροντίζει, πάντως, ταυτόχρονα να επανασυστήσει το πλέγμα συμμαχιών του εντός του ΠΑΣΟΚ, όπως κατέδειξε η “μυστική” σύσκεψη, που συγκάλεσε παραμονή της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων του Κώστα Σκανδαλίδη και του Νίκου Ανδρουλάκη, όπως είχε γράψει αποκλειστικά το Newsit.

Ο στόχος προφανής: να περιβληθεί το όλο εγχείρημα με τη μεγαλύτερη δυνατή νομιμοποίηση και να ληφθούν οι επικείμενες, σημαντικές αποφάσεις με τη μεγαλυτερή δυνατή συλλογικότητα, ώστε να μην μπορούν να “προσβληθούν” από τους εσωκομματικούς του αμφισβητίες.

Ο Ευ. Βενιζέλος αν και πιστεύει ειλικρινώς στις προσπάθειες ενοποίησης του χώρου με την ευρύτερη δυνατή συμπαράταξη δυνάμεων της Κεντροαριστεράς δεν τρέφει αυταπάτες. Αξιολογεί ως κατ αρχάς θετική την έστω και όψιμη ανταπόκριση του Φώτη Κουβέλη στο διάλογο για την Κεντροαριστερά, δεν παραγνωρίζει, ωστόσο, ότι η πλειοψηφία των εναπομείναντων στελεχών της ΔΗΜΑΡ αλληθωρίζει προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε αγνοεί την αφ υψηλού ρητορική του Σταύρου Θεοδωράκη, που αρνείται προς ώρας να συνδιαλεχθεί με τους παραδοσιακούς σχηματισμούς του ευρύτερου χώρου.

Ωστόσο, η κοντόφθαλμη προσέγγιση πολλών εκ των παικτών στη σκακιέρα της Κεντροαριστεράς, που υποτάσσουν τη διαδικασία ανασυγκρότησης του χώρου στην προσωπική τους αγωνία για επιβίωση, δε νομιμοποιεί, κατά τον Ευάγγελο Βενιζέλο το ΠΑΣΟΚ να εγκλωβιστεί εκ νέου στις εσωτερικές του έριδες και στα αναιμικά του ποσοστά και να μετατρέψει τις επικείμενες κορυφαίες διαδικασίες σε ακόμη μία κούρσα μηχανισμών και αγώνα για την επικυριαρχία σε αδιάφορους για την κοινωνία εσωτερικούς συσχετισμούς.

Αντιστάσεις, ωστόσο, υπάρχουν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και αναμένεται να κορυφωθούν ανάλογες με τις εξελίξεις. Αν και μειοψηφούσα υπάρχει η άποψη της ανασυγκρότησης του κόμματος, που ούτως ή άλλως αποτελεί ακόμη τη δεσπόζουσα δύναμη στο χώρο ειδικά εφ όσον το εγχείρημα της διεύρυνσης καταλήξει στα αποτέλεσματα, που είχε η αντίστοιχη της Ελιάς.

Οι Παπανδρεογενείς και η Κίνηση των 75 εξακολουθούν να θεωρούν πως το ΠΑΣΟΚ δε μπορεί να αυτοδιαλυθεί, ιδίως όταν αυτό συνιστά επιδίωξη των ηγετικών κλιμακίων του κόμματος

Οι Παπανδρεογενείς και η Κίνηση των 75 εξακολουθούν να θεωρούν πως το ΠΑΣΟΚ δε μπορεί να αυτοδιαλυθεί, ιδίως όταν αυτό συνιστά επιδίωξη των ηγετικών κλιμακίων του κόμματος, ή τουλάχιστον μέρος αυτών, χωρίς να υπάρχει η έγκριση της βάσης και φιλοδοξούν στο παρασκήνιο να ελέγξουν ακόμη και ένα ανοιχτό Συνέδριο της Δημοκρατικής παράταξης προεξοφλώντας πως η ανταπόκριση των λοιπών φορέων του χώρου θα είναι από μηδαμινή έως ασήμαντη. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι από εδώ και πέρα παρεμβάσεις του Γιώργου Παπανδρέου, που ναι μεν τηρεί προς ώρας αποστάσεις από τις διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ και την Κεντροαριστερά, έχει όμως διαμηνύσει πως θα είναι παρών στις μελλοντικές εξελίξεις, τασσόμενος κατά της πολιτικής και οργανωτικής απονεύρωσης του ΠΑΣΟΚ.

Εντυπωσιακό, πάντως, είναι το γεγονός, πως το θέμα, που κυριαρχεί στις κατ ιδίαν συνομιλίες των πράσινων στελεχών αλλά και στις πολλές συναρθροίσεις, που γίνονται αυτόν τον καιρό είναι η πιθανότητα πρόωρων εκλογών το Φθινόπωρο, καθώς η πλειοψηφία αυτών εκτιμά ούτε λίγο, ούτε πολύ, πως ο προγραμματισμός, που έχει συμφωνηθεί στο ΠΑΣΟΚ για το επικείμενο Ιδρυτικό Συνέδριο, είναι πολύ πιθανό να ανατραπεί ή να μην τελεσφορήσει.

Δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν πως οι τωρινές σκιαμαχίες μεταξύ των εσωκομμματικών τάσεων δεν είναι παρά ασκήσεις επί χάρτου, εκτιμώντας πως στο Μέγαρο Μαξίμου κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος η ιδέα του εκλογικού αιφνιδιασμού. Όλοι ανεξαιρέτως επισημαίνουν πως η προοπτική πρόωρης προσφυγής στις κάλπες θα έθετε το ΠΑΣΟΚ ενώπιον απαιτητικότατων προκλήσεων, που θα έθεταν εν κινδύνω ακόμη και την πολιτική του ύπαρξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

“Καρφώνουν” τον Διαμαντόπουλο: “Ήταν ρουσφέτι του Πετσάλνικου”

Ελενόπουλος για τη χλιδή στις Σπέτσες: Άνθρακες ο θησαυρός

ΠΑΣΟΚ: Έγιναν… μαλλιά κουβάρια απόντος Βενιζέλου!

Χρυσοχοΐδης: Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι στην κυβέρνηση για να κρατάει τα μπόσικα των δεξιών κακών πολιτικών

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε