Παρασκευή, 5 Ιουλ.
28oC Αθήνα

H Κομισιόν εξετάζει τη συμφωνία Facebook – Whatsapp

H Κομισιόν εξετάζει τη συμφωνία Facebook – Whatsapp

Για μονοπώλιο προσωπικών δεδομένων εξετάζει η Κομισιόν την εξαγορά του Whatsapp από το Facebook.

Πριν μερικούς μήνες το Facebook αγόρασε τη δημοφιλή υπηρεσία μηνυμάτων, WhatsApp, έναντι 19 δισ. δολαρίων. 
 
Η εφαρμογή αν και μικρή (από πλευράς προσωπικού) κατάφερε μέσα σε μικρό διάστημα λειτουργίας να έχει συνολικά πάνω από 450 εκατ. χρήστες από τους οποίους όπως είναι λογικό έχει και τα στοιχεία τους.
 
Με την απόκτηση της εταιρίας, το Facebook πλέον έχει πρόσβαση στα στοιχεία των χρηστών του Whatsapp πράγμα που όπως φαίνεται προβληματίζει πολύ την Κομισιόν αφού θα πρέπει να εξετάσει για πρώτη φορά στην ιστορία αν από αυτή την αγοροπωλησία δημιουργήθηκε ένα είδος «μονοπωλίου προσωπικών δεδομένων».
 
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Τμήματος Εμπορικού Δικαίου και Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Βόννης το μονοπώλιο υπολογίζονται εάν η επιχείρηση είναι σε θέση να διαμορφώνει τις τιμές πολύ πάνω από το κόστος και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει κάτι τέτοιο μιας και οι υπηρεσίες που προσφέρονται είναι δωρεάν όμως η διάθεση προσωπικών δεδομένων μπορεί να έχει μια τεράστια οικονομική αξία για τις εταιρείες και να σημαίνει ότι μπορούν να ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά
 
Όπως φαίνεται όμως μπορεί η ανταλλαγή πληροφοριών μέσω Facebook να είναι δωρεάν, όμως στην δημοφιλή πλατφόρμα προβάλλονται και διαφημίσεις το κόστος των οποίων ανεβαίνει όσο ανεβαίνει ο αριθμός των χρηστών.
 
Με την εξαγορά αυτή λοιπόν το Facebook θα μπορεί να είναι σε ισχυρή θέση γιατί θα γνωρίζεί περισσότερα στοιχεία για τους πελάτες του και θα μπορεί με αυτό τον τρόπο να προσφέρει ακόμα πιο στοχευμένες διαφημίσεις.
 
Το μόνο που μένει τώρα είναι να δούμε την απόφαση της Κομισιόν και καλό θα είναι να μην ξεχνάμε ότι η ΕΕ έχει καταφέρει και στο παρελθόν να αποτρέψει σημαντικές συγχωνεύσεις ακόμα και αμερικανικών εταιρειών.
 

Τεχνολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε