Κυριακή, 24 Νοε.
9oC Αθήνα

Ανησυχία Σέρβων οικονομολόγων για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας τους

Ανησυχία Σέρβων οικονομολόγων για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας τους

Αβέβαιη θα ήταν μία αύξηση του ΑΕΠ της Σερβίας, ακόμη και χωρίς τις πρόσφατες πλημμύρες και τις επακόλουθες επιπτώσεις τους στην οικονομία, ενώ πλέον θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η χώρα θα εισέλθει σε ύφεση, εκτιμά το μέλος του σερβικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Βλαντιμίρ Βούκοβιτς.

“Το μέγεθος (της ύφεσης)- κατά 1,5% ή περισσότερο- μένει να φανεί, επειδή οτιδήποτε πιο συγκεκριμένο θα ήταν εικασία αυτή τη στιγμή”, σημείωσε ο κ.Βούκοβιτς κατά τη χθεσινή παρουσίαση του τελευταίου τεύχους του περιοδικού μακροοικονομικών αναλύσεων και τάσεων “MAT”.

Ακόμη και χωρίς τις επιπτώσεις των πλημμυρών, το έλλειμμα θα ήταν πάνω από 8%, επισήμανε ο κ.Βούκοβιτς, προσθέτοντας ότι για το λόγο αυτό είναι αναγκαίο να υπάρξει μία αντίδραση. “Αν η κυβέρνηση εισάγει σκληρά μέτρα- με περικοπές μισθών που ήδη έχουν ανακοινωθεί- τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ικανοποιητικά μέχρι το τέλος του έτους. Αυτή τη στιγμή, οποιεσδήποτε προβλέψεις σχετικά με τις περικοπές του προϋπολογισμού που απαιτούνται θα ήταν μάταιες, όμως θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να φθάσουν περίπου στο 1% ή τα 400 εκατ. ευρώ”, είπε.

Από την πλευρά του ο οικονομολόγος και αρθρογράφος του ΜΑΤ, Μίλαντιν Κοβάτσεβιτς, ανέφερε ότι οι τομείς που θα έχουν τη μεγαλύτερη αρνητική συμβολή στο ΑΕΠ θα είναι αυτοί της γεωργικής παραγωγής και της βιομηχανίας, ιδίως της ενεργειακής. Η πιθανή μείωση της γεωργικής παραγωγής εκτιμάται στο 10-18% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ η βιομηχανική παραγωγή ενδέχεται να συρρικνωθεί κατά 3%.

Ο κ.Κοβάτσεβιτς περιέγραψε ως ανησυχητικές τις δημοσιονομικές τάσεις κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2014. “Το έλλειμμα τους πρώτους τέσσερις μήνες ανήλθε σε 91,7 δισ. δηνάρια (793 εκατ. ευρώ), περίπου στο μισό του προβλεπόμενου εθνικού ελλείμματος για το σύνολο του 2014”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι “οι εγκριθείσες τροποποιήσεις του νόμου περί φορολόγησης και εισφορών συνιστούν ένα καλό μέτρο, όμως δε θα έχουν ως αποτέλεσμα μία σημαντική ώθηση στην απασχόληση”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σερβία: Βοήθεια της Παγκόμιας Τράπεζας για τις καταστροφές από τις πλημμύρες

Σερβία: Από… φθινόπωρο οι συζητήσεις με ΔΝΤ για νέο πρόγραμμα

Η Σερβία θα λάβει δάνεια 3 δισ. δολαρίων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε