Δηλώνοντας «πάρα πολύ αισιόδοξος» ο Σταύρος Θεοδωράκης εξήγησε ότι το εγχείρημα «είναι μια πολύ μεγάλη ευθύνη γιατί μετά από δεκαετίες γεννιέται στην Ελλάδα ένα κόμμα χωρίς να έχει στα σπλάχνα του ή στη σκέψη των ιδρυτών του, ένα άλλο κόμμα» και επισήμανε ότι όλοι πρέπει να είναι πολύ αυστηροί και προσεκτικοί για τα πρόσωπα που θα επιλέξουν έχοντας κατα νου ότι «δεν υπάρχουν λίστες αρεστών ή μη αρεστών προσώπων» για την αυριανή ψηφοφορία.
Το κίνημα, όπως είπε, πρέπει να έχει «τα συστατικά, τις αρχές και την πολιτική που λέμε ότι πρέπει να φτιάξουμε» και «όχι τους φίλους του προέδρου ή τους φίλους της γειτονιάς, αλλά τους πιο άξιους».
«Η αξιοκρατία είναι η αδιαπραγμάτευτη αρχή μας και αφορά όλους» σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, και τόνισε ότι το «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» δεν υπάρχει σαν πρακτική, εφιστώντας την προσοχή στην εκλογή των 30 περιφερειακών εκπροσώπων του κόμματος που θα πρέπει να γίνει με πολύ αυστηρότητα, ώστε να μεταφερθούν όλες αυτές οι αρχές που λέει το Ποτάμι ότι θα μεταφέρει στην πολιτική, και μέσα στο ίδιο του το σπίτι, από την πρώτη στιγμή.
Την συμπαράστασή του στο Ποτάμι εξέφρασε στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο πλαίσιο του συνεδρίου και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. «Ποθούμε ένα Ποτάμι αλλαγών» είπε και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε χρόνο για να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. Είτε με μνημόνια είτε με αντιμνημόνια. Έχω όμως ελπίδα και πίστη και γι’ αυτό είμαι εδώ. Έχετε τεράστια δύναμη. Έχετε αναλάβει μια μεγάλη υποχρέωση για τη χώρα».
«Το Ποτάμι στη Βουλή θα είναι για να εκφράσει τη μεγάλη συμμαχία και το 51% του ελληνικού λαού» είπε ο ανεξάρτητος βουλευτής, προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Τατσόπουλος, υποστηρίζοντας ότι «μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του 20ού αιώνα ήταν το διαζύγιο φιλελευθερισμού με το σοσιαλισμό… Χαίρομαι που το Ποτάμι προσπαθεί να φέρει κοντά τους προοδευτικούς φιλελεύθερους με τους μεταρρυθμιστές αριστερούς».
Πέραν αυτού, ο πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται σε συζητήσεις με τον κ. Θεοδωράκη για επικείμενη συνεργασία, είπε ότι «το μόνο ελπιδοφόρο μήνυμα των ευρωεκλογών είναι το Ποτάμι και το ποσοστό που κατέγραψε».
Ο Αντώνης Καφετζόπουλος επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «δεν είναι αριστερή πολιτική τα δανεικά και αγύριστα», αλλά και τη ΝΔ, σημειώνοντας πως «δεν είναι πατριωτισμός η επικληση της Παναγίας».
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, δεν κατάφερε να φτάσει στο Λαύριο, καθώς οικογενειακές υποχρεώσεις τον κράτησαν μακριά.
Ωστόσο, σε μαγνητοσκοπημένο του μήνυμα, ο κ. Μπουτάρης επισήμανε τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Ποτάμι ως παράγοντας σταθερότητας.
Επιπροσθέτως, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υποστήριξε ότι «η πιο σημαντική συμβολή του Ποταμιού στην ελληνική πολιτική ζωή είναι ο μεταρρυθμιστικός αέρας που φέρνει. Χωρίς να έχει βαρίδια και εξαρτήσεις από το παρελθόν, μπορεί να προχωρήσει πολλές από τις καινοτόμες ιδέες που προτείνουν τα μέλη του».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιδρυτικό συνέδριο Ποταμιού: Στόχος το 18% στις εθνικές εκλογές
Η ΔΗΜΑΡ δηλώνει έτοιμη για διάλογο με το Ποτάμι
Με είσοδο 5 ευρώ το συνέδριο του Ποταμιού στο Λαύριο