Η υπόθεση των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών έχει περάσει από… χίλια κύματα κι έχει δημιουργήσει προστριβές όχι μόνο μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, αλλά και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.
Μόλις χθες, Κυριακή, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζενμπεργκ, τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ του αγώνα των καθαριστριών, χαρακτηρίζοντας “λανθασμένη την πολιτική της κυβέρνησης” στο συγκεκριμένο ζήτημα και στέλνοντας μήνυμα στις καθαρίστριες πως “χάθηκε η μάχη αλλά όχι ο πόλεμος”.
Όλα αυτά, λίγες μόλις ώρες μετά τις δηλώσεις της νέας κυβερνητικής εκπροσώπου, Σοφίας Βούλτεψη, η οποία, στην τηλεόραση της Νεριτ, είχε τονίσει πως “οι καθαρίστριες δεν θα πρέπει να είναι στο δημόσιο, αλλά στα πρότυπα του εξωτερικού, να βρίσκονται σε καθεστώς ιδιωτικού τομέα”. Μάλιστα, έκανε συγκεκριμένη αναφορά και στην Ιταλία, “της αριστερής κυβέρνησης Ρέντσι”.
Σήμερα, μάλιστα, υπήρξε νέα ένταση έξω από το υπουργείο Οικονομικών, όπου οι συγκεντρωμένες καθαρίστριες ήρθαν σε αντιπαράθεση με το νέο υφυπουργό Ανάπτυξης, Γεράσιμο Γιακουμάτο.
Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό έντασης, λοιπόν, δημοσιοποιήθηκε σήμερα το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με το οποίο ακολουθείται η τακτική… Ποντίου Πιλάτου, καθώς το ανώτατο δικαστήριο ουσιαστικά λέει πως η δικαιοσύνη δεν θα πρέπει να παρεμβαίνει στην οικονομική πολιτική του κράτους.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του Αρείου Πάγου, με το οποίο έγινε δεκτή η αίτηση του υπουργείου Οικονομικών που ζητούσε να ανασταλεί προσωρινά η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, για την επανατοποθέτηση των καθαριστριών που απασχολούνται στο υπουργείο Οικονομικών, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, “δεν πιθανολογείται -στην παρούσα φάση- ότι υπάρχει πρόβλημα με τη διαθεσιμότητα των καθαριστριών, αλλά ούτε τα πολιτικά δικαστήρια -όπως είναι ο Άρειος Πάγος- έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν την οικονομική πολιτική του κράτους, η οποία επέβαλε το καθεστώς διαθεσιμότητας στις καθαρίστριες”.
Στη συνέχεια, αναφέρεται: “Ειδικότερα, στις 12.6.2014, ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτή την αίτηση του υπουργείου Οικονομικών και ανέστειλε την απόφαση του Πρωτοδικείου, ενώ τότε γνωστοποιήθηκε στα ενδιαφερόμενα μέρη μόνο το «δια ταύτα» της απόφασης. Σήμερα έγινε γνωστό το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου”.
Ακόμη, αναφέρεται ότι «η διασφάλιση της συνέχειας της οικονομικής πολιτικής του κράτους κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου με έκτακτες δημοσιονομικές δυσχέρειες εθνικού επιπέδου, αποτελεί μείζον αγαθό, συνδεόμενο με το γενικό συμφέρον, σε σχέση με το ατομικό συμφέρον κάθε μιας καθαρίστριας, να διαταραχθεί η οργανική της θέση και να εξακολουθήσουν να απασχολούνται σε αυτή αμειβόμενη όπως και πριν».
Και εξηγεί τα παραπάνω σημειώνοντας πως «το ατομικό συμφέρον δεν μπορεί να νοείται και να λειτουργεί ανεξάρτητα προς τις εκ της εξυπηρετήσεως αυτού συνέπειες ως προς την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής του κράτους την οποία σε κάθε περίπτωση δεν έχουν την δυνατότητα να κρίνουν τα πολιτικά δικαστήρια από άποψη σκοπιμότητας, ει μη μόνο το εκλογικό σώμα».
Τέλος, ο Άρειος Πάγος αναφέρει ότι στο πλαίσιο της παρούσας «στενής» διαδικασίας (δηλαδή στο επίπεδο της αναστολής που είναι τώρα η υπόθεση στον Άρειο Πάγο) δεν πιθανολογείται ότι υπάρχει πρόβλημα με την κατάργηση των οργανικών θέσεων των καθαριστριών, η οποία «θα επέβαλε την ματαίωση της πολιτικής» της κυβέρνησης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Βούλτεψη για Τσίπρα: Μόνο τα μπούνγκα – μπούνγκα του Μπερλουσκόνι δεν έχει υιοθετήσει!
Σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός για το ύπουλο χτύπημα στην καθαρίστρια – Αυστηρό μήνυμα Κικίλια
Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: Αισθάνομαι απέχθεια γι’ αυτό που συνέβη στις καθαρίστριες αλλά…
Στα αντίσκηνα και οι δημοτικοί αστυνομικοί…όπως οι καθαρίστριες
Σάλος από τη φωτογραφία άνδρα των ΜΑΤ με το γάντι – φονικό όπλο