Τρίτη, 23 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Για υποχώρηση της Σόφιας για τον αγωγό South Stream κάνουν λόγο αναλυτές

Για υποχώρηση της Σόφιας για τον αγωγό South Stream κάνουν λόγο αναλυτές

Ως υποχώρηση της Σόφιας υπό τη συνδυασμένη πίεση της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών σχολιάζουν οι τοπικοί αναλυτές τη διακοπή επί του αορίστου του εμπράκτου ξεκινήματος της κατασκευής του βουλγαρικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου «Νότια Ροή»(South Stream), την οποία ανήγγειλε ο πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι ύστερα από συνάντηση με τρεις Αμερικανούς γερουσιαστές, ανάμεσα στους οποίους και ο γνωστός με τη σκληρή στάση του απέναντι στη Ρωσία Τζον Μακκέιν.

Στην τελική συνέντευξη Τύπου στο Υπουργικό συμβούλιο της Βουλγαρίας με τα τρία μέλη της Γερουσίας των ΗΠΑ, ο κ. Ορεσάρσκι ανήγγειλε, ότι έχει δώσει εντολή να διακοπούν οι εργασίες έως ότου συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το μέλλον του διεθνούς αγωγού, εξαιτίας του οποίου η Κομισιόν απείλησε πρόσφατα τη Βουλγαρία με ποινική διαδικασία.

«Κατά σειράν ταπείνωση της Βουλγαρίας και του βουλγαρικού λαού λόγω», χαρακτήρισε, εκ μέρους του, τις εξελίξεις ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπόικο Μπορίσοφ.

Σε σημερινές δηλώσεις του ο κ. Μπορίσοφ επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για «ανικανότητα να χειριστεί το σχέδιο «Νότια Ροή» και για «προσπάθεια να κοροϊδέψει ταυτόχρονα τη Μόσχα, τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον εξαιτίας της απέραντης απληστίας της» ,όπως αναφέρει ο πρόεδρος του GERB στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Φόκους» σε δηλώσεις του από την Ουάσιγκτον, όπου πραγματοποιεί έκτακτη επίσκεψη εργασίας εδώ και δύο μέρες,

Με την αφορμή αυτή, οι Βούλγαροι σχολιαστές υπενθυμίζουν στις πρώτες εκτιμήσεις τους την πολύχρονη επίμονη προσπάθεια της κυβέρνησης του GERB(2009-2013) και προσωπικά του προέδρου της για τη ματαίωση του σχεδίου κατασκευής του αγωγού «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, πρώτα, κι έπειτα – του σχεδίου κατασκευής του πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε». Με συνέπεια η ανάδοχος δημόσια επιχείρηση της Ρωσίας Rosatom να αρχίσει διαδικασία αποζημίωσης της με περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε αρμόδιο διεθνές δικαστήριο.

Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, ο αντιπρόεδρος του ΒΣΚ Γιαννάκι Στοίλοφ εξέφρασε «την κατάπληξη του ΒΣΚ», όπως είπε, από τη διακοπή του σχεδίου «Νότια Ροή». Ενώ χαρακτήρισε «ανάρμοστη», όπως είπε, την αγγελία της απόφασης του πρωθυπουργού Ορεσάρσκι ύστερα από συνάντηση με πολιτικούς παράγοντες των ΗΠΑ «επειδή η Βουλγαρία πρέπει να συζητάει μόνο με τις ενδιαφερόμενες πλευρές Ρωσία και ΕΕ το σχέδιο αυτό, την υλοποίηση του οποίου εν αρμονία με την ευρωπαϊκή νομοθεσία το ΒΣΚ συνεχίζει να υποστηρίζει ανεπιφύλακτα», κατά τα λόγια του,

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας της Ρωσίας ανήγγειλε, ότι η Μόσχα δεν είχε ειδοποιηθεί για την απόφαση της Βουλγαρίας για διακοπή των έργων στο σχέδιο «Νότια Ροή», για την οποία η ρωσική πλευρά σκοπεύει να ζητήσει εξηγήσεις στο πλαίσιο των τριμερών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Ρωσία-Ουκρανία στις Βρυξέλλες με θέμα την ανεμπόδιστη μεταφορά του ρωσικού αερίου, όπως μετέδωσαν τα βουλγαρικά μέσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με κυρώσεις απειλούν οι ΗΠΑ τη Βουλγαρία για την υπόθεση του αγωγού South Stream

 Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας θα επισκεφθεί τη Σόφια στις αρχές Ιουλίου

 “Δεν θα ήταν σωστό να υπάρχει πίεση για το “South Stream”, δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε