Τρίτη, 23 Ιουλ.
29oC Αθήνα

Αύξησαν τις φάρμες τους οι Έλληνες γουναράδες

Αύξησαν τις φάρμες τους οι Έλληνες γουναράδες

Μπορεί το 2013 να ήταν μια δύσκολη χρονιά για τη γούνα, με τις εξαγωγές να σημειώνουν πτώση κατά 40% έναντι του 2012, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται στα 150 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι Έλληνες γουναράδες, πιστοί στον στόχο της εξασφάλισης γουνοδερμάτων επί ελληνικού εδάφους, με στόχο τη συμπίεση του κόστους παραγωγής, αύξησαν σε 100 (από 45) τις φάρμες στη Δυτική Μακεδονία.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς “Προφήτης Ηλίας”, κ. Γκιάτα, η αριθμητική αύξηση των φαρμών παραγωγής βιζόν/μινγκ στη Δυτική Μακεδονία οδήγησε στην εξασφάλιση τουλάχιστον 1000 νέων θέσεων εργασίας στην περιοχή, τη στιγμή που η ανεργία αποτελεί “μάστιγα” για τη χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα η παραγωγή γουνοδερμάτων έφθασε σε πάνω από 2,5 εκατ. δέρματα, όταν προ οχταετίας ήταν μόλις 500.000.

“Νούμερο ένα” εξαγωγικός προορισμός της ελληνικής γούνας παραμένει η Ρωσία (Μόσχα, Αγία Πετρούπολη), όπου και κατευθύνεται τουλάχιστον το 70% του συνόλου της ελληνικής παραγωγής, ενώ δυναμικά ακολουθούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με το Ντουμπάι, όπου λειτουργούν πλέον 180 ελληνικές γουνοποιητικές επιχειρήσεις, να έχει τον πρώτο λόγο. Παράλληλα, η ελληνική γούνα προωθείται στην Κορέα και το Χονγκ Κονγκ, όπως και σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ οι προσπάθειες επικεντρώνονται σε αγορές ανταγωνιστικών χωρών, όπως η Κίνα και η Νότια Κορέα. Και μπορεί ο ρυθμός “διείσδυσης” στις αγορές αυτές να καταγράφεται αργός, ωστόσο πέρυσι “είδαμε αχτίδα φωτός με αύξηση των εξαγωγών μας κατά 5%” όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Γκιάτας.

Η 39η Διεθνής Έκθεση Γούνας

Στο μεταξύ, με τη συμμετοχή 130 επιχειρήσεων από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Δανία και τη Ρωσία άνοιξε σήμερα τις πύλες της η 39η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς, που από πέρυσι στεγάζεται πλέον στο νέο Εκθεσιακό Κέντρο (13.000 τ.μ.) του συνδέσμου, που κόστισε 3,8 εκατ. ευρώ.

Σε υπόμνημα θέσεων που θα παραδώσει στον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη, ο πρόεδρος του συνδέσμου, Ηρακλής Καλλισθένης, θα επισημαίνεται -μεταξύ άλλων- ο εντονότερος από ποτέ ανταγωνισμός από χώρες της Άπω Ανατολής, κυρίως σε όρους κόστους (μεγάλος όγκος παραγωγής με χαμηλό κόστος λόγω του φθηνού εργατικού δυναμικού και των παρεχόμενων σημαντικών ενισχύσεων από τις αντίστοιχες χώρες). Θα γίνεται, επίσης, αναφορά στην αδυναμία χρηματοδότησης από τις τράπεζες, η οποία, οδηγεί τις επιχειρήσεις του κλάδου σε σπασμωδικές κινήσεις με ορατό τον κίνδυνο της απώλειας των εστιών και της απασχόλησης.

Στις προτάσεις του συνδέσμου εντάσσονται: η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος με κύριους άξονες τη δίκαιη φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων, την αναμόρφωση του αναπτυξιακού πλαισίου και ιδιαίτερα για τις καθαρά εξαγωγικές επιχειρήσεις, την ανάπτυξη ιδιαίτερου τοπικού πλαισίου στήριξης των εργαζόμενων στον κλάδο της γουνοποιίας και την επίλυση των προβλημάτων των επιχειρήσεων εκτροφής γουνοφόρων ζώων.

Παράλληλα, προτείνεται η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων του κλάδου της γουνοποιίας για αγορές α’ υλών και μάλιστα των ενήμερων και υγειών προκειμένου να διευκολυνθούν και να ανταπεξέλθουν σε αυτή τη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία, με επιτόκια τα οποία θα είναι ανταγωνιστικά και θα διευκολύνουν τις επιχειρήσεις, καθώς και την κατάργηση της εισφοράς 0,6% του Ν. 128/75.

Μεταξύ άλλων ζητείται η επαναφορά στο καθεστώς της αυτοπεραίωσης των μικρών γουνοποιητικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, με κύκλο εργασιών μέχρι 300.000 ευρώ και να ισχύει για όλες τις άλλες επιχειρήσεις και η αλλαγή του χρόνου επανεξαγωγής, από έξι σε δώδεκα μήνες, για τα έτοιμα προϊόντα γούνας που εισάγονται με σκοπό την εργασία φασόν.

Διαβάστε επίσης:
”Μύλος” στη Βουλή για τα μπλοκάκια των γιατρών – Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις τράπεζες

Μπήκε φρένο στις οφειλές προς το Δημόσιο

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ισχυρός εταίρος η Ελλάδα στα θέματα τρομοκρατίας

Άνοδος στο Χρηματιστήριο – Πτώση στα spreads

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε