Πέμπτη, 4 Ιουλ.
27oC Αθήνα

D-day για τη μείωση του χρέους: Κλείδωμα επιτοκίου και επιμήκυνση στα 50 χρόνια θα ζητήσει η Αθήνα

D-day για τη μείωση του χρέους: Κλείδωμα επιτοκίου και επιμήκυνση στα 50 χρόνια θα ζητήσει η Αθήνα

Να εφαρμοστεί η απόφαση του Νοεμβρίου του 2012 για ελάφρυνση του χρέους θα ζητήσει από το Eurogroup της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Η Αθήνα θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους “κλείδωμα” του επιτοκίου και επιμήκυνση των δανείων στα 50 χρόνια.

Αυτοί θα είναι οι δυο κύριοι άξονες του επίσημου αιτήματος που θα καταθέσει στο Eurogroup της Δευτέρας ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί διάφορα εναλλακτικά σενάρια, με κοινή συνισταμένη όλων την επιμήκυνση και κυρίως το «κλείδωμα» των επιτοκίων των δανείων που έχει πάρει η Ελλάδα από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Πρώτον: Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από την Ευρωζώνη στα 50 χρόνια. Σήμερα η μέση διάρκεια εξόφλησης των GLF δανείων (σ.σ. δάνεια από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης) συνολικού ύψους 52,9 δισ ευρώ είναι 17 χρόνια και η πρώτη δόση αποπληρωμής είναι το 2020. Σε ό,τι αφορά τα δάνεια από τον EFSF, ανέρχονται σε 139,9 δισ. ευρώ, η μέση διάρκειά τους είναι 30 χρόνια και η πρώτη δόση θα καταβληθεί το 2023.

Από την επιμήκυνση θα προκύψει μία ελάφρυνση στις ετήσιες δαπάνες του προϋπολογισμού για εξυπηρέτηση του χρέους της τάξης των 6-7 δισ. ευρώ τα επόμενα 20 – 30 χρόνια. Θα υπάρξει αντίστοιχη επιβάρυνση μετά.

Η κυβέρνηση περιμένει μια ισορροπημένη δήλωση, η οποία αφενός μεν θα μπορεί να αξιοποιηθεί πολιτικά, αφετέρου δε, δεν θα προκαλέσει αντιδράσεις στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, τρεις εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές

Δεύτερον: Παρέμβαση στα επιτόκια δανεισμού των GLF δανείων. Σήμερα η Ελλάδα καταβάλλει για τα 52,9 δισ. ευρώ κυμαινόμενο επιτόκιο ίσο με το Euribor 3μήνου συν 0,50%. Συνολικά, το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 0,83%. Ωστόσο το Euribor αναμένεται τα επόμενα χρόνια να αυξηθεί αισθητά και να φθάσει στα επίπεδα του 2-3%. Γι’ αυτό η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη μετατροπή του σε σταθερό στα σημερινά επίπεδα. Δηλαδή:

– Σταθερό επιτόκιο 1% για τα 50 έτη αποπληρωμής των δανείων. Το όφελος για το ελληνικό χρέος θα ανέλθει στα 25 δισ. ευρώ ή περίπου 14% του σημερινού ΑΕΠ για το σύνολο της 50ετίας, ή

– Σταθερό επιτόκιο για 15 χρόνια και μετά επανεξέταση της κατάστασης, σε περίπτωση που η Ευρωζώνη απορρίψει την πρώτη πρόταση εξαιτίας των μεγάλων απωλειών (σε όρους καθαράς παρούσας αξίας). Όμως, σε αυτή την περίπτωση, το σχέδιο προβλέπει επιτόκιο μικρότερο του 1%, με το επιχείρημα ότι αφού το επιτόκιο δεν θα είναι σταθερό για 50 χρόνια ας είναι τουλάχιστον όσο το δυνατόν χαμηλότερο.

– Διατήρηση του Euribor 3μήνου, αλλά το περιθώριο του 0,50% για ένα διάστημα 5-10 ετών και μετά μετατροπή του επιτοκίου σε σταθερό για 6-7 έτη. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θα επωφεληθεί των σημερινών χαμηλών κυμαινόμενων επιτοκίων (είναι στο 0,33% το Euribor 3μήνου) και μετά θα έχει για ικανό χρονικό διάστημα σταθερό επιτόκιο.

– Περίοδος χάριτος για 10 ή 20 χρόνια στην καταβολή τόκων για τα GLF δάνεια, στο πρότυπο της περιόδου χάριτος που έχει δοθεί για τους τόκους των δανείων από τον EFSF.

Όλα αυτά όμως θα τεθούν σε διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Αθήνα και την Ευρωζώνη. Το ΔΝΤ ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του, αφού υπάρχουν ακόμη φωνές στις τάξεις του Ταμείου που πιέζουν για «κούρεμα», κάτι που δε γίνεται δεκτό από τους Ευρωπαίους.

Το πιο πιθανό είναι πως το Eurogroup θα αναφέρει στο Euroworking Group να επεξεργαστούν σενάρια, τα οποία θα παρουσιάσουν σε επόμενα Συμβούλια. Σαφές χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει, αλλά οριστικές αποφάσεις αναμένονται προς τα τέλη του φθινοπώρου, αφού η Ευρωζώνη επιμένει να αντιμετωπισθούν ως «πακέτο» τα θέματα του χρέους και του χρηματοδοτικού κενού.

Για το δεύτερο δεν πρόκειται να υπάρξει σαφής εικόνα πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των στρες τεστ των τραπεζών από την ΕΚΤ, στο τέλος Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου. Στην πραγματικότητα, η Ευρωζώνη θέλει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση της νέας Κομισιόν, αλλά και να συνεχίζει να πιέζει την Αθήνα για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά που προβλέπονται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άδειασμα Βενιζέλου σε Παπανδρέου: Αν ήμουν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το ’07 όλα θα ήταν διαφορετικά! «Δε γινόταν να μην “κουρευτούν” οι μικροομολογιούχοι»

Financial Times: Η χρεοκοπημένη Ελλάδα χρωστάει ένα βουνό στους δανειστές

Έλληνας αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ αποκαλύπτει το σχέδιο για ελάφρυνση του χρέους – Επιμήκυνση των δανείων ακόμα και 50 χρόνια

Εκτίναξη στο πρωτογενές πλεόνασμα, μείωση ανεργίας και χρέους στο νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε