Σάββατο, 23 Νοε.
20oC Αθήνα

Δημόσιο: θα “μετράει” περισσότερο η συνέντευξη από τα πτυχία!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Προϊστάμενος με συνέντευξη και όχι με πτυχία θα μπορούσε να είναι ο τίτλος στις αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στον τομέα επιλογής των στελεχών των υπηρεσιών του Δημοσίου.

Δείτε πως εξηγεί το υπουργείο την επαναφορά της συνέντευξης και τους λόγους για τους οποίους τα λεγόμενα τυπικά προσόντα δεν θα μετρούν πλέον:
Η διεθνής πρακτική και η εμπειρία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, δείχνει ότι μόνο με δομημένη συνέντευξη μπορούν να αξιολογηθούν τα λεγόμενα δυναμικά χαρακτηριστικά υποψηφίων προϊσταμένων. Για τη διασφάλιση της αντικειμενικότητας αυτής, εισάγονται δύο δικλίδες ασφαλείας: α) η συνέντευξη θα είναι δομημένη, δηλαδή θα αξιολογεί με ενιαίο τρόπο συγκεκριμένες δεξιότητες όπως προκύπτουν από τα βιογραφικά των υποψηφίων και από τις δηλώσεις ενδιαφέροντος, β) η συνέντευξη θα διεξάγεται από έμπειρα και πιστοποιημένα στελέχη, που θα προτείνονται από το ΑΣΕΠ.

Η συνέντευξη ωστόσο είχε καταργηθεί καθώς θεωρήθηκε ως το μέτρο που οδηγούσε σε επιλογή ημετέρων, ενώ τα πτυχία, η εμπειρία κλπ θεωρούνταν οι μόνες ασφαλιστικές δικλίδες επιλογής των προϊσταμένων.
Πολλοί είναι εκείνοι που συμφωνούν ότι η επετηρίδα είναι ένας θεσμός ξεπερασμένος, ωστόσο η επιλογή μέσω συνέντευξης και η κατάργηση της μοριοδότησης των τυπικών προσόντων δημιουργεί ερωτήματα.
Το υπουργείο απ’ την πλευρά του απαντά πως για να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα στο νέο σύστημα, προβλέπεται η ουσιαστική εμπλοκή του ΑΣΕΠ σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, ενώ ταυτόχρονα, σε όλα τα στάδια (προφίλ θέσης, κριτήρια αξιολόγησης, αποτελέσματα γραπτών εξετάσεων και συνέντευξης) θα αναρτώνται σε πραγματικό χρόνο στο Διαδίκτυο. Επιπλέον, οι γραπτές εξετάσεις θα διενεργούνται με τις ίδιες δικλίδες διαφάνειας όπως ακριβώς και οι πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή σε Πανεπιστήμια και ΑΤΕΙ.

Στις διαδικασίες αξιολόγησης πέραν των εκπροσώπων του ΑΣΕΠ και του Δημοσίου, θα συμμετέχουν και επιλεγμένα στελέχη του ιδιωτικού τομέα ως αξιολογητές. Τα στελέχη αυτά, όπως τονίζει το υπουργείο, θα προτείνονται από το ΑΣΕΠ και θα έχουν πιστοποιηθεί σχετικά. «Αυτή η καινοτομία εισάγεται και για την περαιτέρω διασφάλιση της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας της διαδικασίας, αλλά και για να μεταφέρεται σχετική τεχνογνωσία στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού από τον ιδιωτικό τομέα στο κράτος» προστίθεται από το υπουργείο.

Διαβάστε επίσης:

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε