Σάββατο, 6 Ιουλ.
26oC Αθήνα

Φλέγεται η Ουκρανία – Αιματηρές συγκρούσεις στην Οδησσό

ΦΩΤΟ TWITTER @vitaliykulikov
ΦΩΤΟ TWITTER @vitaliykulikov

– Ραγδαίες εξελίξεις τις τελευταίες ώρες στην Ουκρανία
– Μάχες στη Οδησσό, για πολλούς νεκρούς στη Σλαβιάνσκ μίλησε ο Τουρτσίνοφ
– Δύο ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν φιλορώσοι κατέρριψαν δύο επιθετικά ελικόπτερα Mi-24
– Φιλορώσοι αυτονομιστές συνέλαβαν και κράτησαν για μερικές ώρες δυτικούς δημοσιογράφους στη Σλαβιάνσκ
– Δείτε ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία όπου τις τελευταίες ώρες η ένταση έχει μεταφερθεί στην Οδησσό.
Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και περίπου δέκα τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν μεταξύ φιλοκυβερνητικών και φιλορώσων.


Πολλές εκατοντάδες φιλορώσοι αυτονομιστές που φορούσαν κράνη και ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα επιτέθηκαν σε μια πορεία περίπου 1.500 φιλοκυβερνητικών στο κέντρο της Οδησσού.


Η αστυνομία προσπάθησε να επέμβει, όμως από τις συγκρούσεις ένας έχασε τη ζωή του και περίπου δέκα άνθρωποι και από τις δύο πλευρές τραυματίστηκαν.

Στο μεταξύ, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα δήλωσε πως η στρατιωτική επιχείρηση την οποία εξαπέλυσε σήμερα ο ουκρανικός στρατός στην Σλαβιάνσκ, είχε αποτέλεσμα «πολλούς νεκρούς» στις τάξεις των ανταρτών και δύο νεκρούς μεταξύ των ανδρών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.«Η επίθεση εναντίον των τρομοκρατών συνεχίζεται», είπε ο Τουρτσίνοφ, χρησιμοποιώντας την ορολογία που χρησιμοποιεί η μεταβατική κυβέρνηση για να αναφερθεί στους ρωσόφωνους αυτονομιστές αντάρτες.

Έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας ζήτησε η Ρωσία

Η Ρωσία ζήτησε την πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιχείρηση που πραγματοποιεί ο ουκρανικός στρατός στην νοτιοανατολική πόλη της Ουκρανίας Σλαβιάνσκ, μετέδωσαν σήμερα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα την αποστολή της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη.

Λίγο αργότερα ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνέλθει σήμερα στις 19:00 ώρα Ελλάδος κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας για να συζητήσει για την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία.

Τα ξημερώματα το Κίεβο εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Σλαβιάνσκ και του Κραματόρσκ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, ο στρατός κατέλαβε εννέα σημεία ελέγχου τα οποία πριν βρίσκονταν στα χέρια των φιλορώσων.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι δύο ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας αδιευκρίνιστος αριθμός τραυματίστηκε όταν οι φιλορώσοι κατέρριψαν δύο επιθετικά ελικόπτερα Mi-24 με εκτοξευτήρες ρουκετών στη διάρκεια των πρώτων μαχών. Ένας ακόμη πιλότος που είναι σοβαρά τραυματισμένος κρατείται όμηρος από τους αυτονομιστές.

Ο υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε ότι οι φιλορώσοι συγκεντρώνουν πολίτες για να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων. Ο Αβάκοφ είπε επίσης ότι το Σλαβιάνσκ έχει περικυκλωθεί και κάλεσε τους κατοίκους της πόλης να παραμείνουν στα σπίτια τους και μακριά από τα παράθυρα.

Φιλορώσος ακτιβιστής δήλωσε σε δημοσιογράφο του Γερμανικού Πρακτορείου σε ένα σημείο ελέγχου νότια της Σλαβιάνσκ και ότι «αρκετοί» από τους άνδρες του σκοτώθηκαν, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι.

Κράτησαν όμηρους δημοσιογράφους

Τρεις ομάδες δυτικών δημοσιογράφων που κάλυπταν τη στρατιωτική επιχείρηση που έχει εξαπολύσει το Κίεβο εναντίον της Σλαβιάνσκ κρατήθηκαν για αρκετές ώρες από φιλορώσους αυτονομιστές, ενώ κάποιοι από αυτούς είπαν ότι τους κακομεταχειρίστηκαν.

Οι δημοσιογράφοι του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS, του βρετανικού Sky News και του ιστότοπου Buzzfeed αιχμαλωτίστηκαν σήμερα από φιλορώσους αυτονομιστές σε ένα σημείο ελέγχου την ώρα που προσπαθούσαν να εισέλθουν στη Σλαβιάνσκ.

Η δημοσιογράφος του CBS Κλαρίσα Ουόρντ διηγήθηκε μετά την απελευθέρωσή της ότι οι αυτονομιστές οδήγησαν την ομάδα της σε διαφορετικά σημεία, αφού τους είχαν καλύψει τα μάτια. Ένας άνδρας από την ομάδα της δήλωσε ότι τον χτύπησαν.

Ένας από τους επικεφαλής των αυτονομιστών εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι είναι ανήσυχοι εξαιτίας της επίθεσης των ουκρανικών δυνάμεων και τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα τους κάνουν κακό.

Ο ανταποκριτής του Buzzfeed Μάικ Τζίλιο ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι έζησε μια παρόμοια εμπειρία με αυτή της Ουόρντ.

Εξάλλου μια εκπρόσωπος του Sky News επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «μια ομάδα του Sky News κρατήθηκε για πολλές ώρες σήμερα το πρωί στην ανατολική Ουκρανία. Είμαστε χαρούμενοι που πλέον έχουν απελευθερωθεί και είναι καλά στην υγεία τους».

Διαβάστε

“Βράζει” η ανατολική Ουκρανία – Κατάρριψη ελικοπτέρων με δυο νεκρούς στο Σλαβιάνσκ

Ουκρανία: Επιχείρηση ανακατάληψης του Σλαβιάνσκ – Ένας νεκρός

Μέρκελ σε Πούτιν: Βοήθησε να απελευθερωθούν οι επιθεωρητές του ΟΑΣΕ

Ουκρανία: Την έδρα της εισαγγελίας στο Ντονέτσκ κατέλαβαν φιλορώσοι (ΦΩΤΟ)

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε