Τετάρτη, 24 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Σε Αθήνα και Κρήτη ο Κινέζος Πρωθυπουργός τον Ιούνιο

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Αλλαγή πλάνων από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, με αφορμή την επίσκεψη του Κινέζου ομολόγου του, αφού αυτή θα έχει σκοπό την αναζήτηση επενδύσεων και την τοποθέτηση επενδυτικών κεφαλαίων στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Ο κ. Λι Κεκιάνγκ, συνοδευόμενος από τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών, Ουάνγκ Γι και πολυμελή κυβερνητική αντιπροσωπεία, αναμένεται στην Αθήνα για τριήμερη επίσημη επίσκεψη, από τις 19 μέχρι τις 21 Ιουνίου.

Επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης και του Αντώνη Σαμαρά είναι η μεγαλύτερη κινεζική συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και η αύξηση των κινεζικών επενδύσεων και συνεργασιών με ελληνικές εταιρίες. Γνωστό είναι, άλλωστε, το κινεζικό ενδιαφέρον για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και για την απόκτηση, στον Πειραιά, του 67% της εισηγμένης στο χρηματιστήριο ανώνυμης εταιρείας ΟΛΠ ΑΕ.

Κυβερνητικά στελέχη επιχειρηματολογούν στις συνομιλίες τους με Κινέζους αξιωματούχους ότι το επιτυχημένο παράδειγμα της επένδυσης της COSCO στον Πειραιά μπορεί να αποτελέσει βάση για περαιτέρω συνεργασία στον επενδυτικό τομέα, καθώς η Ελλάδα, με τη στρατηγική της θέση στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την εγγύτητά της στη διώρυγα του Σουέζ, διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να καταστεί η βασική πύλη εισόδου κινεζικών προϊόντων, επενδύσεων και κεφαλαίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο επίκεντρο το Ελ. Βενιζέλος και η αύξηση του τουρισμού

Οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για την απόκτηση του ελέγχου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Η κινεζική «Friedmann Pacific Asset Management Limited and Shenzhen Airport Co Ltd», δηλαδή η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων της πόλης του Σενζέν, από κοινού με την κινεζική κρατική εταιρεία που κατέχει το αεροδρόμιο της πόλης, διεκδικούν να αποκτήσουν πλειοψηφικό ποσοστό στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», θέλοντας να μετατρέψουν την Αθήνα σε μείζον σημείο εισόδου των Κινέζων τουριστών στην Ευρώπη.

Το 2010, οι Κινέζοι που ταξίδευαν στο εξωτερικό το 2010 ήταν μόλις 3,8 εκατομμύρια. Μέχρι το 2020 υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 15 εκατομμύρια. Για τον ελληνικό τουρισμό, η Κίνα θεωρείται η αγορά του μέλλοντος. Προϋπόθεση για την προσέλκυση Κινέζων είναι η ανάπτυξη των κατάλληλων συμμαχιών στον τομέα των αερογραμμών και η δημιουργία της υποδομής που θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις των ταξιδιωτών για υψηλής ποιότητας ξενοδοχεία και πραγματοποίηση καταναλωτικών αγαθών πολυτελείας. Ηδη τα μηνύματα για την ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού με επισκέπτες από την αχανή αγορά της Κίνας είναι ενθαρρυντικά.

Επίσκεψη και στην Κρήτη

Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κεκιάνγκ, εκτός από την Αθήνα θα μεταβεί και στην Κρήτη. Η Αθήνα δίνει βαρύνουσα σημασία στη διείσδυση των ελληνικών επιχειρήσεων στην κινεζική αγορά και στην αύξηση των εξαγωγών βασικών ελληνικών προϊόντων, όπως λάδι, μάρμαρα, γουναρικά, κρασί. Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας προσβλέπει στην υπογραφή μνημονίων συνεργασίας για την ανάπτυξη και για την έρευνα και τεχνολογία.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του Αντώνη Σαμαρά με τον Λι Κεκιάνγκ, η Ελλάδα και η Κίνα θα συζητήσουν τρόπους για την ενίσχυση της ναυτιλιακής συνεργασίας με την υπογραφή σχετικού μνημονίου. Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κινέζου πρωθυπουργού θα διοργανωθεί και forum με θέμα τη θαλάσσια συνεργασία, με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών των δύο χωρών, καθώς και εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι 6 “μνηστήρες” που ενδιαφέρονται για το λιμάνι του Πειραιά

Υπογράφηκε η συμφωνία ΖΤΕ – Cosco, παρουσία Σαμαρά

Σεισμός 5,9R στην Κίνα

Συμφωνία μαμούθ Κίνας – Ρωσίας για το φυσικό αέριο

Δραστικά μέτρα για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης παίρνει το Πεκίνο

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε