Δευτέρα, 30 Σεπτ.
25oC Αθήνα

Βιετνάμ: Λεηλασίες σε 500 εργοστάσια στις αντικινεζικές ταραχές – Εταιρεία κολοσσός κλείνει το εργοστάσιό της για 3 μέρες

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Περισσότερα από 500 ταϊβανέζικα εργοστάσια έχουν υποστεί ζημιές στη διάρκεια των αιματηρών ταραχών κατά της Κίνας στο Βιετνάμ, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Ταϊβανέζικο Εμπορικό Επιμελητήριο στη χώρα.

Οι ταραχές, από τις οποίες δύο Κινέζοι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 100 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το Πεκίνο, ξεκίνησαν μετά την πρόσφατη εγκατάσταση από την Κίνα μιας εξέδρας άντλησης πετρελαίου σε περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας, την κυριαρχία επί της οποίας διεκδικεί το Ανόι.

“Δεν σημειώνονται νέες ταραχές αυτή τη στιγμή, όμως φοβόμαστε για τις διαδηλώσεις που έχουν ανακοινωθεί για τις 18 Μαΐου. Έχουμε ζητήσει από τις ταϊβανέζικες εταιρείες να λάβουν μέτρα προφύλαξης και να κλείσουν τα εργοστάσιά τους εκείνη την μέρα”, ανέφερε η Γιανγκ Γιου-φεντ, πρόεδρος του Ταϊβανέζικου Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Βιετνάμ.

Οι ταϊβανέζικες εταιρείες έγιναν στόχος των οργισμένων διαδηλωτών σε τέσσερα κύματα επιθέσεων την Τρίτη και την Τετάρτη, κυρίως στο νότιο Βιετνάμ, ενώ τη νύχτα της Τετάρτης επίθεση δέχθηκε η χαλυβουργία του ομίλου Formosa Plastics.

Εκατοντάδες από τις επιχειρήσεις έχουν σπασμένα παράθυρα και λεηλατήθηκαν, ενώ περίπου 10 πυρπολήθηκαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

“Εκπλαγήκαμε από το εύρος των ταραχών. Ξεκίνησαν όταν μερικοί εργάτες θέλησαν να απεργήσουν, όμως γρήγορα 300 άνθρωποι οπλισμένοι με ρόπαλα οι οποίοι κυκλοφορούσαν με μοτοσικλέτες γέμισαν τα βιομηχανικά πάρκα και επιτέθηκαν στα εργοστάσια το ένα μετά το άλλο”, είπε η Γιανγκ Γιου-φενγκ.

Η εταιρεία Foxconn, η μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως στην κατασκευή ηλεκτρονικών, μεταξύ αυτών και προϊόντων της Apple, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι εργαζόμενοί της στα εργοστάσια στο Βιετνάμ θα λάβουν τριήμερη άδεια από τις 17 ως τις 19 Μαΐου “για τη δική τους ασφάλεια”, καθώς είναι προγραμματισμένες νέες διαδηλώσεις.

Μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί στις βιομηχανικές περιοχές, την ώρα που οι ταϊβανέζικες εταιρείες κάνουν έναν απολογισμό των ζημιών που έχουν υποστεί και σκοπεύουν να ζητήσουν αποζημίωση από τις αρχές του Βιετνάμ.

Η Ταϊβάν έχει επενδύσει στο Βιετνάμ 16,9 δισεκατομμύρια ευρώ από το 1988 ως το 2014 σε διάφορους τομείς, όπως η χαλυβουργία, η κλωστοϋφαντουργία, η υποδηματοποιία και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός, γεγονός που την καθιστά τον τέταρτο μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στη χώρα μετά την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τη Σιγκαπούρη.

Οι ταραχές “θα βλάψουν την οικονομία του Βιετνάμ και οι επιπτώσεις τους θα γίνουν αισθητές σε όλο τον κόσμο καθώς οι ταϊβανέζικες εταιρείες έχουν διεθνείς πελάτες. Επίσης θα βλάψουν την εικόνα του Βιετνάμ και θα αποθαρρύνουν τους νέους επενδυτές”, σύμφωνα με τη Γιανγκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συμφωνία των Σερβικών Σιδηροδρόμων με την κινεζική Huawei

Κίνα: Νεκροί 18 εργάτες από κατάρρευση εργοστασίου

Κίνα: Ανάπτυξη με ρυθμό 7,5% του ΑΕΠ το 2014 προβλέπει ο πρωθυπουργός

Κατηγορούν δημοσιογράφο για κατασκοπεία

Έκλεισαν 140 εργοστάσια στο Μπανγκλαντές από τις διαδηλώσεις

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε