Τετάρτη, 24 Ιουλ.
30oC Αθήνα

«Κατενάτσιο» Βενιζέλου σε Παπανδρέου μέχρι τις εκλογές

«Κατενάτσιο» Βενιζέλου σε Παπανδρέου μέχρι τις εκλογές

Ευδιάκριτη η προσπάθεια του Ευάγγελου Βενιζέλου να υποβαθμίσει την παρέμβαση Παπανδρέου χθες στον “Ιανό” και να μην τροφοδοτήσει έτι περαιτέρω την εσωκομματική ένταση. “Το στοίχημα της κυβερνητικής σταθερότητας είναι η εκλογική επιτυχία της Ελιάς” τόνισε σε κομματική εκδήλωση.

Αποφασισμένος να μην επιτρέψει να διολισθήσει το ΠΑΣΟΚ σε μία καταστροφική φάση εσωτερικής περιδίνησης, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες δίδυμες εκλογικές αναμετρήσεις, φέρεται σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του ο πρόεδρος του κόμματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επέλεξε να απαντήσει σε χαμηλούς τόνους και δανειζόμενος στίχους…από ποίημα του Νίκου Εγγονόπουλου στις βολές Παπανδρέου για το ρόλο του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία.

Στη Χαριλάου Τρικούπη εστιάζουν τις προσπάθειες τους αφ ενός στη συνολική ανάταξη της χώρας και αφ ετέρου στην προεκλογική εκστρατεία της Ελιάς και θεωρούν ότι νέος κύκλος εσωστρέφειας θα ψαλιδίσει τις ελπίδες του κοινού σχήματος για ένα αξιοπρεπές εκλογικό αποτέλεσμα.

Σίγουρος ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα στηρίξει την Ελιά στις Ευρωεκλογές εμφανίστηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες ότι “εμείς κοιτάμε το έθνος, τον τόπο, την οικονομία και τους πολίτες, όλα τα άλλα είναι αστεία”, αρνούμενος ότι ενοχλήθηκε από το περιεχόμενο της ομιλίας Παπανδρέου λίγες ώρες πριν σε γνωστό βιβλιοπωλείο του κέντρου της Αθήνας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το νέο μοτίβο της μετριοπαθούς αντιμετώπισης του “ζητήματος Παπανδρέου” πρόκειται για συνειδητή απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου και των υπόλοιπων επικεφαλής των φορέων και κινήσεων που μετέχουν στο κοινό σχήμα της Ελιάς, με το αιτιολογικό ότι δεν πρέπει να διχαστεί η εκλογική βάση της δημοκρατικής παράταξης.

Ο κύριος Βενιζέλος, πάντως, πέρασε στην αντεπίθεση και δανείστηκε στίχους από το ποίημα του Νίκου Εγγονόπουλου, Μπολιβάρ για να καταδείξει ότι ο κύριος Παπανδρέου επέλεξε λάθος “τερέν” για να μιλήσει για τις προοπτικές της εγχώριας Σοσιαλδημοκρατίας, πλάι στον Φώτη Κουβέλη, ο οποίος καταψήφισε όλες τις μεταρρυθμίσεις, που προώθησε το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά τακτικοί συνομιλητές του.

Λίγο αργότερα στην ομιλία του σε εκδήλωση του τομέα υγείας του κόμματος, ο κύριος Βενιζέλος διεμήνυσε ότι το στοίχημα της κυβερνητικής σταθερότητας κρίνεται από την Ελιά και το ΠΑΣΟΚ και πως όποιος δεν τον καταλαβαίνει δεν έχει αίσθηση των πολιτικών συσχετισμών και του ρόλου του.

Αίσθηση προκάλεσε, εξάλλου, ραδιοφωνική συνέντευξη του προέδρου της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος σε ερώτηση για τις κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου τόνισε: “Ο κ. Παπανδρέου θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ. Δεν ξέρω τι έχει πει σήμερα, αλλά είμαι σίγουρος ότι αν δεν έκανε δήλωση σήμερα, θα την κάνει. Εμείς, λοιπόν, έτσι έχουμε αποφασίσει και έτσι θα πάμε και προ και μετά των εκλογών. Η εσωστρέφεια έχει τελειώσει. Σας απαντάω με έναν τρόπο ευθύ, ρητό και απερίσπαστο. Είτε πει ότι στηρίζει ΠΑΣΟΚ, είτε πει στηρίζει Ελιά, για μένα είναι το ίδιο. Το ΠΑΣΟΚ είναι η βασική συνιστώσα της Ελιάς και αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό. Θα το πει ο κ. Παπανδρέου.”

Τη γραμμή της μετριοπάθειας, πάντως, δε φαίνεται να συμμερίζονται αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι σε κατ ιδίαν συζητήσεις τους πνέουν τα μένεα κατά του Γιώργου Παπανδρέου διαπιστώνοντας, όπως λένε οι ίδιοι, ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν στηρίζει το σημερινό ΠΑΣΟΚ και την Ελιά ούτε την προσπάθεια του κόμματος εντός της κυβέρνησης. Λάβρος εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο βουλευτής Ιωαννίνων του κόμματος, Μιχάλης Κασσής, που κάλεσε τον πρώην πρωθυπουργό ούτε λίγο ούτε πολύ να παραδώσει την έδρα του στο Νομό Αχαΐας και να προσχωρήσει επισήμως στη ΔΗΜΑΡ.

Σε γραπτή του δήλωση ο Απόστολος Κακλαμάνης δηλώνει ότι δε συμφωνεί με τους συμβολισμούς της παρουσίας του Γιώργου Παπανδρέου δίπλα στο Φώτη Κουβέλη και τη Μαριλένα Κοππά, ωστόσο τονίζει ότι η ενεργός συμμετοχή του κυρίου Παπανδρέου στην επιχείρηση υποστήριξης του ΠΑΣΟΚ αποτελεί πρώτιστο καθήκον επικρίνοντας όσους λειτουργούν διχαστικά έναντι της εκλογικής βάσης του Κινήματος.

Στον αντίποδα, το περιβάλλον Παπανδρέου δεν προχωρά σε κανενός είδους σχόλιο αναφορικά με την αντίδραση Βενιζέλου, ούτε και για τη χθεσινή παρουσία του πρώην πρωθυπουργού. Ο Γιώργος Παπανδρέου έστειλε με σαφήνεια το μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ δε μπορεί να γίνεται παρακολούθημα της δεξιάς και της αριστερής συντήρησης, ενώ αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις προσπάθειες ανασυγκρότησης του χώρου της Κεντροαριστεράς επέμεινε ότι “όλες οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να συνεννοηθούμε και να συνεργαστούμε πάνω σε πραγματικά διακυβεύματα και μακριά από ηγεμονισμούς και εκλογικές σκοπιμότητες.

Επετέθη, εξάλλου, με δριμύτητα κατά του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα για την πολιτική τους στάση επί της πρωθυπουργίας του σημειώνοντας “Αν όλοι όσοι έσχιζαν τα Μνημόνια ή έκαναν τα Ζάππεια και πρότειναν ισοδύναμα μέτρα, ύψους18 δις ευρώ υιοθετούσαν το 2010 τη στάση, που τηρούν τώρα ο Ελληνικός λαός θα είχε γλιτώσει από πολλές θυσίες και κόπους”. Επέρριψε, μάλιστα, βαρύτατες ευθύνες κατά της ΕΕ για την καθυστερημένη αντίδραση της και την αρχική της αμφιθυμία, η οποία είχε ως άμεση συνέπεια να μη συγκρατήσει τις αδηφάγες αγορές και εκτίμησε ότι σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία δεν θα είχαν υπαχθεί σε μηχανισμό στήριξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μανιφέστο Παπανδρέου με αιχμές κατά Βενιζέλου και Σαμαρά! «Αυτοί που έσκιζαν τα μνημόνια, τώρα θα αναρωτιούνται τι θα κάνουν χωρίς βαρβάρους»

Υποδοχή ηγέτη για τον Παπανδρέου στον Ιανό – Μπηχτές σε Βενιζέλο με το καλημέρα σας

 

Ποιός περίμενε τον Γ. Παπανδρέου στον Ιανό; – ΦΩΤΟ

Σοάρες σε Τσίπρα: Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει σχέση με του Ανδρέα Παπανδρέου

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε