Δευτέρα, 25 Νοε.
8oC Αθήνα

“Η Ελλάδα σώθηκε αλλά οι πολίτες πλήρωσαν το τίμημα της λιτότητας της Μέρκελ”

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ο ειδικός σε θέματα στρατηγικής επενδύσεων Andrew Bosomworth, δήλωσε σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα zeit on line ότι “η Ελλάδα έχει σωθεί” και πως “η κυβέρνηση στην Αθήνα δεν χρειάζεται επιπλέον πακέτο διάσωσης“. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το τίμημα της λιτότητας της Μέρκελ ήταν πολύ υψηλό.

Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και οι προοπτικές ανάκαμψης είναι το θέμα της συνέντευξης του ειδικού σε θέματα επενδύσεων Andrew Bosomworth  που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα zeit on line.

“Το πρόγραμμα λιτότητας της Μέρκελ λειτούργησε, αλλά το τίμημα ήταν πολύ υψηλό”

Η συνέντευξη που δόθηκε στον δημοσιογράφο Ζαχαρία Ζαχαράκη, φέρει τον τίτλο «Η Ελλάδα έχει σωθεί» και υπότιτλο «Η κυβέρνηση στην Αθήνα δεν χρειάζεται επιπλέον πακέτο διάσωσης, δηλώνει ο ειδικός σε θέματα στρατηγικής επενδύσεων Andrew Bosomworth. Το πρόγραμμα λιτότητας της Μέρκελ λειτούργησε, αλλά το τίμημα ήταν πολύ υψηλό».

“Η συγκυρία είναι ευνοϊκή για την αγορά ελληνικών ομολόγων”

Ο κ. Bosomworth δηλώνει μεταξύ άλλων ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή για την αγορά ελληνικών ομολόγων και οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν επενδυτικό ρίσκο.

Ερωτώμενος σχετικά με το όφελος που έχει η Ελλάδα από την πολιτική χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ, ο κ. Bosomworth επισημαίνει: «Φυσικά και αυτό παίζει κάποιο ρόλο, αλλά δεν είναι καθοριστικό. Η Ελλάδα έχει κάνει από το 2010 πολλά. Καμία χώρα δεν έχει εφαρμόσει τόσες πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Ασφαλώς και υπάρχει μεγάλο περιθώριο για βελτιώσεις, αλλά παρά ταύτα πολλά θέματα έχουν προχωρήσει.»

Ως προς τη δυνατότητα εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους τονίζει ότι οι αγορές υποθέτουν πως θα τροποποιηθούν οι όροι εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους με μέτρα όπως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση των επιτοκίων. Μια τέτοια πρακτική θα αποτελούσε με οικονομικούς όρους ένα γενναίο κούρεμα, αλλά δεν θα επηρέαζε τους ιδιώτες επενδυτές, καταλήγει ο κ. Bosomworth.

“Αν η Αθήνα πετύχει την αναχρηματοδότησή της από τις αγορές, τότε ένα επιπλέον πακέτο διάσωσης δεν είναι επί της αρχής αναγκαίο”

Στο ερώτημα εάν αυτό θα συνιστούσε την οριστική διάσωση της Ελλάδας, δηλώνει: «Εφόσον η κυβέρνηση στην Αθήνα πετύχει την αναχρηματοδότησή της από τις αγορές, τότε ένα επιπλέον πακέτο διάσωσης δεν είναι επί της αρχής αναγκαίο. Αλλά: η χώρα χρειάζεται παρά ταύτα χρήματα, διότι η ΕΚΤ δεν θα συμμετείχε σε μια αναδιάρθρωση του χρέους. Οι απαισιόδοξοι θα έλεγαν επομένως: Η χώρα πληρώνει περίπου 6% τόκους για νέα χρέη, αλλά η ανάπτυξη είναι αισθητά χαμηλότερη. Επομένως τα νέα χρέη δεν εξυπηρετούνται. Μια περίπλοκη κατάσταση».

“Δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο όπου μπορούμε να πούμε ότι η χώρα θα παρουσιάσει και πάλι ανάπτυξη”

Αναφορικά με την διασύνδεση των οικονομικών αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν με τις επικείμενες ευρωεκλογές, σημειώνει: « Διάφορα στοιχεία συγκλίνουν: Η καγκελάριος θα ταξιδέψει την επόμενη βδομάδα στην Αθήνα. Επιπλέον είναι πιθανό η Moody’s να αναβαθμίσει τη χώρα σε B3, οπότε τα ελληνικά ομόλογα δεν θα ήταν τόσο επισφαλή. Ο συνδυασμός όλων αυτών αποτελεί καλή είδηση για την Αθήνα. Θα σημαίνει: αγαπητοί πολίτες, η πολιτική λιτότητας έχει αποδώσει. Η καγκελάριος Μέρκελ σίγουρα θα το επισημάνει στην Αθήνα.» και διευκρινίζει ότι «Εάν κάποιος δει μόνο τα δημοσιονομικά στοιχεία, η διάσωση της Ελλάδας έχει λειτουργήσει καλά. Αλλά το τίμημα που πλήρωσε ο λαός ήταν πολύ υψηλό, αυτό θα έπρεπε να εκτιμηθεί αναλόγως. Ωστόσο, δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο όπου μπορούμε να πούμε ότι η χώρα θα παρουσιάσει και πάλι ανάπτυξη».

“Η εναλλακτική θα ήταν η επιστροφή στη δραχμή, με πλήρη διαγραφή των χρεών και εκκίνηση από το μηδέν”

Αναφερόμενος στο επιχείρημα της καγκελαρίου ότι δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική λύση, συμφωνεί ότι η εναλλακτική θα ήταν η επιστροφή στη δραχμή, με πλήρη διαγραφή των χρεών και εκκίνηση από το μηδέν. «Αυτό δεν θα ήταν σίγουρα πιο εύκολο για τους πολίτες» καταλήγει ο κ. Bosomworth.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέρκελ: Δηλώνει το θαυμασμό της για την πορεία της Ελλάδας

Βενιζέλος: Η Μέρκελ έρχεται να στηρίξει την ελληνική οικονομία

Συνάντηση Μέρκελ – Σαμαρά στις 11 Απριλίου στην Αθήνα

Το 2015 μπαίνουν μπουλντόζες στο Ελληνικό και το 2017 θα δέχεται κόσμο

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε