Οι χαλκουνάδες έχουν ήδη ολοκληρώσει την προετοιμασία και είναι έτοιμοι να κατέβουν στους δρόμους του Αγρινίου για να σμίξουν στην πλατεία Δημάδη και να λάβουν μέρος στον χαλκουνοπόλεμο!
Όπως διαβάζουμε στο CityVoice, η ιστορία του εθίμου χάνεται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν οι Αγρινιώτες τα άναβαν κατά την περιφορά του Επιταφίου για να απομακρύνουν τους αλλόθρησκους.
Συνέχισαν όμως να τα κατασκευάζουν και μετά την απελευθέρωση της χώρας στα πλαίσια ενός εθίμου το οποίο συγκεντρώνει πανελλήνο ενδιαφέρον.
Δύο ήταν οι βασικές «ομάδες» του χαλκουνοπόλεμου.
Η «ομάδα» του Αγίου Χριστοφόρου- Αγίας Τριάδας και Αγίου Γεωργίου και η «ομάδα» του Αγίου Δημητρίου-Παναγίας και Ευαγγελιστρίας.
Η «μάχη» παλιότερα γινόταν στην επάνω πλατεία (Στράτου), αργότερα στην κάτω πλατεία (Μπέλλου-Δημοκρατίας).
Η ετοιμασία του χαλκουνιού ξεκινάει 1-2 μήνες νωρίτερα από την Μ.Παρασκευή. Τα χαλκούνια είναι αυτοσχέδιες εκρηκτικές κατασκευές που αποτελούνται από ένα μεγάλο κύλινδρο γεμάτο με ένα μείγμα μπαρουτιού και ένα φυτίλι στο άκρο.
Αναζητείται ο καλός «χαρτός», το κατάλληλο μίγμα μπαρουτιού (που δοκιμάζεται) για να είναι ασφαλές. Κατά καιρούς απαγορευόταν το κάψιμο χαλκουνιών εξ’ αιτίας των ατυχημάτων που προκαλούσε τόσο σε χαλκουνάδες όσο και σε θεατές.
Μετά το 1985 άρχισε σιγά-σιγά το έθιμο να ενθαρρύνεται και να εκτελείται κάθε Μεγάλη Παρασκευή στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου, μέσα σε ασφαλέστερο περιβάλλον, πιο οργανωμένα και με τη στήριξη του Δήμου. Πρόκειται για ένα έθιμο που κράτησαν Γιωτοπουλαίοι, Παπαλένηδες, Ζυματουραίοι, Ζαβραίοι, Πολίτης, Πετσώρης και αργότερα Κούκας Τσιρώνης, Κουτσούκης, Ζανάκος, Καζαντζής, Λιακατάς κ.α. Ένα έθιμο που θυμίζει με τον τρόπο του, τους «μπουρλοτιέρηδες» του 1821 και που συντηρεί με την δική του ομορφιά την παράδοση της συμμετοχής στον Αγώνα της Απελευθέρωσης της περιοχής του Αγρινίου.
Το έθιμο γνωρίζει μεγάλη προβολή από την τηλεόραση και τα άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το έθιμο αυτό γίνεται στην πλατεία Δημάδη του Αγρινίου.Παλαιότερα γινόταν στην κεντρική πλατεία της πόλης μας.
Δείτε στο βίντεο τον τρόπο κατασκευής του χαλκουνιού, από την οικογένεια Γιωτόπουλου:
Διαβάστε ακόμα:
Κιλκίς: Συνέλαβαν 27χρονο για όπλα και σφαίρες
Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες γιατί… χρωστάει τρία εκατομμύρια στο Δημόσιο
Ειδήσεις από κάθε γωνιά της Ελλάδας στην κατηγορία “Τοπικά Νέα” του NewsIT