Πέμπτη, 18 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Ευρωεκλογές και χρέος τα επόμενα στοιχήματα του Σαμαρά – Εντολή στον Στουρνάρα να ευνοηθούν και άλλες ομάδες από το πλεόνασμα

Ευρωεκλογές και χρέος τα επόμενα στοιχήματα του Σαμαρά – Εντολή στον Στουρνάρα να ευνοηθούν και άλλες ομάδες από το πλεόνασμα

– Αντίστροφη μέτρηση για τη “μεγάλη” διαπραγμάτευση για τη βιωσιμότητα του χρέους
– Πλεονέκτημα θεωρούν στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά τη χθεσινή επιβεβαίωση από τη Eurostat του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος
– Θα επιδιωχθεί σκληρή πόλωση με το δίλημμα “σταθερότητα ή περιπέτεια και αβεβαιότητα”

Ως πανηγυρική επιβεβαίωση του κυβερνητικού σχεδιασμού και των πρωθυπουργικών εξαγγελιών γύρω από τις οικονομικές εξελίξεις ερμηνεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου τη χθεσινή αναμενόμενη, πλην όμως σημαντική για την εν γένει κυβερνητική στρατηγική πιστοποίηση από τη Eurostat του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος.

«Η σημερινή επίσημη ανακοίνωση του πλεονάσματος, πιστοποιεί τη μεγάλη στροφή που πετυχαίνει η Ελληνική Οικονομία, χάρη στις θυσίες όλων των Ελλήνων», επεσήμανε σε λακωνική του δήλωση ο Αντώνης Σαμαράς, που προέτρεψε σύμφωνα με πληροφορίες τόσο το οικονομικό επιτελείο όσο και τα γαλάζια στελέχη να μη θριαμβολογούν για τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Ο ίδιος, εξάλλου, έσπευσε να θέσει και το διακύβευμα για τη μελλοντική πορεία της χώρας τονίζοντας ότι “απομακρυνόμαςτε σιγά σιγά από την κρίση και θεμελιώνουμε το μέλλον της Νέας Ελλάδας”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος αφού χαιρέτισε την επισημοποίηση πλέον του πρωτογενούς πλεονάσματος ως δικαίωση των κόπων του ελληνικού λαού υπογράμμισε ότι πλέον η πρωτοβουλία ανήκει στους εταίρους μας, που καλούνται εντός του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Αποτέλεσμα, που θα τους επιτρέψει να καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις εν όψει βουλευτικών εκλογών θέλουν στο Μέγαρο Μαξιμου

Στις ήδη υπάρχουσες αποφάσεις για ελληνικό χρέος αναφέρθηκε και ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε ότι “σημασία έχει ότι πετύχαμε το πρωτογενές πλεόνασμα και ότι πηγαίνουμε πολύ καλά, τα άλλα προβλέπονται στις συμφωνίες”, διευκρινίζοντας ότι επίκειται άμεσα η έναρξη της συζήτησης για το ελληνικό χρέος.

Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που προηγήθηκε, Αντώνης Σαμαράς, Γιάννης Στουρνάρας και Κωστής Χατζηδάκης “ακτινογράφησαν” τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομίας, στο φόντο και της δήλωσης, που αναμένει από τους εταίρους μας η Αθήνα στο Eurogroup της 5ης Μαΐου. Προτεραιότητες του αμέσως προσεχούς διαστήματος δεν είναι άλλες από τη “δίκαιη” διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος και τη δημοσιοποίηση του 10ετούς Αναπτυξιακού Σχεδίου της χώρας, το οποίο θα παρουσιάσει σε ειδική εκδήλωση ο Αντώνης Σαμαράς κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κύριος Σαμαράς έδωσε ρητές εντολές στον κύριο Στουρνάρα να βελτιωθεί ο αρχικός καταρτισμός των κριτηρίων διανομής του πρωτογενούς πλεονάσματος, ώστε να αποφευχθούν κοινωνικές αδικίες και να ακυρωθεί πολιτικά και επικοινωνιακά το όλο εγχείρημα.

Όπως αφήνουν να εννοηθεί πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, οι βελτιωτικές τροποποιήσεις είναι επί θύραις και πως δεν υπάρχει περίπτωση να μη διανεμηθεί όλο το πόσο, που έχει προβλεφθεί για το συγκεκριμένο σκοπό.

Τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας και η αμφισημία του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα στρατηγικής κατεύθυνσης της χώρας τα όπλα της Νέας Δημοκρατίας στη μάχη των Ευρωεκλογών

Την ίδια ώρα, στη σημερινή συνεδρίαση του Euro – working group θα παρουσιαστεί το προσχέδιο του φιλόδοξου Αναπτυξιακού σχεδίου, που θα βασίζεται μεταξύ άλλων, στον τουρισμό, την πρωτογενή παραγωγή, την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, τα φάρμακα και δη τα γενόσημα, τα logistics, την εμπορική ναυτιλία, τις τεχνολογίες αιχμής και την έρευνα.

Για την οριστικοποίηση του περιεχομένου του οδικού χάρτη για την ανάπτυξη έχουν προηγηθεί αρκετές συσκέψεις μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, με το ΠΑΣΟΚ να προτάσσει ζητήματα κοινωνικής συνοχής και καταπολέμησης της ανεργίας, ώστε να καταστεί κτήμα του κάθε Έλληνα πολίτη και μάλιστα το ταχύτερο δυνατό η στροφή, που πραγματοποιεί η ελληνική οικονομία.

Η προεκλογική στρατηγική στο επίκεντρο

Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, γνωρίζουν ότι οι προσπάθειες επιστροφής της χώρας στην ομαλότητα και την οικονομική ανεξαρτησία θα τεθούν εν αμφιβόλω σε περίπτωση μη διαχειρίσιμου αποτελέσματος στις Ευρωεκλογές. Εξ ου και στις μυστικές συσκέψεις, που έχουν πυκνώσει το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Μέγαρο Μαξίμου αναλύονται όλα τα δεδομένα και καταστρώνεται η στρατηγική, η οποία σύμφωνα με τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού θα επιτρέψουν στον Αντώνη Σαμαρά και τη ΝΔ να επικυριαρχήσουν των πολιτικών εξελίξεων και στις 26 Μαΐου.

Σύμφωνα με αυτήν, τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας αλλά και η πολιτική αξιοπιστία του πρωθυπουργού θα αξιοποιηθούν στο έπακρο από τη Λεωφόρο Συγγρού ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση της εκλογικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας αλλά και να πειστεί ένα ικανό τμήμα όλων όσοι φέρονται τούτη την ώρα ως αναποφάσιστοι.

Στόχος της ΝΔ είναι η πρωτιά στις Ευρωεκλογές, που δύναται από μόνη της να επουλώσει πληγές, που έχουν ανοίξει τα διάφορα μέτωπα στις Αυτοδιοικητικές εκλογές, ωστόσο, όπως επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, ακόμη και ενδεχόμενη ήττα του κόμματος με “ελεγχόμενη” διαφορά δεν θα μεταβάλλει ουσιωδώς τους γνωστούς πολιτικούς συσχετισμούς.

Έναντι του ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιωχθεί σκληρή πόλωση με το δίλημμα “σταθερότητα ή περιπέτεια και αβεβαιότητα” να αποτελεί εφ εξής απαραίτητο πολιτικό “αξεσουάρ” των πρωθυπουργικών παρεμβάσεων. Το επιτελείο της Λεωφόρο Συγγρού θα επιδιώξει, επίσης, να υπογραμμίζει την επαμφοτερίζουσα στάση, που τηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ – όπως λένε οι ίδιες πηγές – σε κορυφαία θέματα για τη στρατηγική κατεύθυνση της χώρας αλλά και τις παλινωδίες, που προκύπτουν από πρόσφατες αποφάσεις της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σαμαράς και Στουρνάρας για το πλεόνασμα: “Η χώρα απομακρύνεται σιγά σιγά από την κρίση”

Ο “γαλάζιος” αναπτήρας του Τζιτζικώστα

Η Eurostat επικύρωσε και επίσημα το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας

Στουρνάρας: Δεν πάω πουθενά! Εγώ θα διαπραγματευθώ την λύση του χρέους

Η ανεργία πάντως δεν πέφτει! – Eurostat: Στο 27,5% τον Δεκέμβριο

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε