Δευτέρα, 26 Αυγ.
30oC Αθήνα

Αν Ινταλγκό: Από ερωμένη του Ολάντ, πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Παρισιού

Αν Ινταλγκό: Από ερωμένη του Ολάντ, πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Παρισιού

Ο Φρανσουά Ολάντ έχει δει τα ποσοστά του να πέφτουν στα Τάρταρα εξαιτίας (και) των αποκαλύψεων για την προσωπική του ζωή. Το… κακό που έκαναν στον πρόεδρο της Γαλλίας Γκαγιέ και Τριερβελέρ έρχεται να διορθώσει η πρώην Αν Ινταλγκό.

Το Σοσιαλιστικό κόμμα υπέστη βαριά ήττα στις δημοτικές εκλογές στη Γαλλία, έχασε σημαντικούς δήμους από τη δεξιά και είδε το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν ΛεΠεν να καταγράφει ιστορικό υψηλό στα ποσοστά του.

Όλα αυτά εξαιτίας της κακής διακυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ. Όμως, χάρη στην (κατά τις φήμες) πρώην ερωμένη του Γάλλου προέδρου, Αν Ινταλγκό, οι Σοσιαλιστές κατάφεραν και διατήρησαν τον κορυφαίο δήμο: το Παρίσι.

Με ποσοστό 54%, η υποψήφια του Σοσιαλιστικού κόμματος κατάφερε και πήρε τη νίκη στον μεγαλύτερο δήμο της Γαλλίας. Και φυσικά το βράδυ της Κυριακής μπροστά στο δημαρχείο της πόλης, οι υποστηρικτές της έστησαν πάρτι κι εκείνη ευχαρίστησε το Παρίσι για την εμπιστοσύνη με… μπαλόνια που έγραφαν Merci Paris.

Ποια είναι η νέα δήμαρχος του Παρισιού

Μπορεί να πρέπει πρώτα να πάρει και τις ψήφους των 163 συμβούλων που μετέχουν στο δημοτικό Συμβούλιο, αλλά θεωρείται δύσκολο να μην τις πάρει. Άρα, μιλάμε για τη νέα δήμαρχο Παρισίων, την πρώτη γυναίκα στην ιστορία της πόλης του Φωτός.

Η Αν Ινταλγκό κατάγεται από το Σαν Φερνάντο, κοντά στο Κάντιθ της Ανδαλουσίας. Η οικογένειά της μετακόμισε στη Γαλλία μετά το τέλος του ισπανικού Εμφυλίου. Ο παππούς της ήταν Σοσιαλιστής και έφυγε από την Ισπανία του Φράνκο. Λίγα χρόνια μετά έφυγε και καταδικάστηκε σε θάνατο, ποινή που μετατράπηκε σε ισόβια.

Οι γονείς της αποφάσισαν να μεταναστεύσουν στη Γαλλία για μια καλύτερη τύχη. Το 1961 (όταν εκείνη ήταν δυο ετών) εγκαταστάθηκαν στη Λυόν. Είναι κόρη εντός ηλεκτρολόγου και μιας μοδίστρας και έχει μια αδερφή, τη Μαρί.

Μετακόμισε στο Παρίσι το 1984. Έχει σπουδάσει νομικά και είναι μέλος του Σοσιαλιστικού κόμματος από το 1994. Δούλεψε σε δυο υπουργικά γραφεία, μεταξύ των οποίων αυτό της νυν επικεφαλής του Σοσιαλιστικού κόμματος, Μαρτίν Ομπρί.

Εκεί γνώρισε και τον σύζυγό της, Ζαν Μαρκ Ζερμέν, με τον οποίο έχει κι ένα γιο. Έχει δυο παιδιά από άλλες σχέσεις της, ένα εκ των οποίων φημολογείται πως είναι καρπός της σχέσης που είχε κάπου στο 2002 με τον Φρανσουά Ολάντ.

Σε αυτή τη σχέση οι κακές γλώσσες αποδίδουν τη γρήγορη ανέλιξή της στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας.
Η δε Σεγκολέν Ρουαγιάλ (“καμμένη” από τα καμώματα του Ολάντ γαρ) έχει εκφράσει δημόσια τη ζήλια της και οι δυο κυρίες έχουν συγκρουστεί.

Τι προβλέπει η εκλογική διαδικασία

Η εκλογή του δημάρχου της γαλλικής πρωτεύουσας δε γίνεται κατ’ ευθείαν από τους ψηφοφόρους, αλλά από τους 163 συμβούλους που συνεδριάζουν στο Δημοτικό Συμβούλιο των Παρισίων.

Η ψηφοφορία για την εκλογή της Αν Ινταλγκό είναι προγραμματισμένη για τις 5 Απριλίου.

Η νίκη της, πάντως, θεωρείται δεδομένη με βάση τα αποτελέσματα που έφεραν οι λίστες των σοσιαλιστών στα 20 διαμερίσματα της πρωτεύουσας.

Κατά τον πρώτο και δεύτερο γύρο, οι περίπου 1,2 εκατ. Παριζιάνοι ψηφοφόροι εξέλεξαν τους 527 συμβούλους για τα δημοτικά συμβούλια των 20 διαμερισμάτων.
Μετά την εκλογή των συμβούλων, αναλογικά με τον αριθμό των κατοίκων κάθε διαμερίσματος, ορίζονται οι 163 σύμβουλοι, που θα συνεδριάζουν στο Δημοτικό Συμβούλιο Παρισίων.

Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα, που ισχύει από το 1982, οι λίστες που έχουν την απόλυτη πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο κερδίζουν το ήμισυ των εδρών που προβλέπονται για το διαμέρισμα. Οι υπόλοιπες έδρες των συμβούλων μοιράζονται αναλογικά στις υπόλοιπες λίστες, συμπεριλαμβανόμενης και της λίστας που έχει κερδίσει. Το σύστημα αυτό δίνει ένα τεράστιο «μπόνους» στην πρώτη λίστα.

Κατά την ψηφοφορία που θα γίνει 5 Απριλίου στο Συμβούλιο των Παρισίων, η Αν Ινταλγκό θα πρέπει να συγκεντρώσει την ελάχιστη πλειοψηφία 82 συμβούλων.

Σε περίπτωση αποτυχίας, υπάρχει δυνατότητα να γίνουν έως και τρεις γύροι ψηφοφορίας προκειμένου να εκλεγεί ο δήμαρχος Παρισίων έστω και με σχετική πλειοψηφία. Μια εβδομάδα μετά την εκλογή της δημάρχου Παρισίων, στις 13 Απριλίου, τα δημοτικά συμβούλια των διαμερισμάτων θα εκλέξουν με τη σειρά τους, τους κατά τόπους 20 δημάρχους.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: REUTERS

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΙΡΗ ΚΑΛΟΥΤΣΑΚΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Λεπέν σάρωσε τον Ολάντ – 15 δήμοι πέρασαν στην ακροδεξιά

Ρεκόρ της ακροδεξιάς στις γαλλικές δημοτικές εκλογές

Θρίαμβος ΛεΠεν “σφαλιάρα” για Ολάντ τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε