Πρόκειται για τα συνέδρια EDBT (Extending Database Technology) και ICDT (International Conference on Database Theory).
Η διαχείριση δεδομένων (data), η οποία αποτελεί μία από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από την ταχεία εξέλιξη της επιστήμης της Πληροφορικής, έχει πολλές και σημαντικές πρακτικές εφαρμογές. Η ποιότητα της καθημερινής ζωής, η παραγωγικότητα της εργασίας, η καλύτερη δυνατή χρήση των φυσικών πόρων και υποδομών μιας χώρας εξαρτώνται στη σύγχρονη εποχή σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα των κρατών, των οργανισμών και γενικότερα των κοινωνιών να παράγουν και να επεξεργάζονται μεγάλους όγκους ψηφιακής πληροφορίας.
Το διεθνές συνέδριο EDBT (Extending Database Technology), με αντικείμενο τα συστήματα διαχείρισης μεγάλων όγκων δεδομένων, είναι μία καθιερωμένη από το 1988 και διεθνώς αναγνωρισμένη συνάντηση επιστημόνων, επαγγελματιών προγραμματιστών και χρηστών, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα των νέων ερευνών τους, να ανταλλάξουν απόψεις και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους από πραγματικές εφαρμογές που χρησιμοποιούν.
Το παράλληλο διεθνές συνέδριο ICDT (International Conference on Database Theory) διεξάγεται από το 1986 και η θεματολογία του είναι πιο θεωρητική, καθώς αφορά την σύγχρονη έρευνα σχετικά με τα θεωρητικά θεμέλια των βάσεων δεδομένων.
Τα δυο αυτά συνέδρια πραγματοποιούνται μαζί από το 2009, με μεγάλη επιτυχία. Στη φετινή εκδήλωση της Αθήνας συμμετέχουν περίπου 300 άτομα απ’ όλο τον κόσμο, με σημαντικά ποσοστά και εκτός Ευρώπης (30% από Αμερική και 10% από Ασία). Διακεκριμένοι ερευνητές με διεθνές κύρος που δραστηριοποιούνται σε θέματα αιχμής των συστημάτων και της θεωρίας βάσεων δεδομένων, έχουν προσκληθεί να δώσουν τις κεντρικές ομιλίες.
Τα συνέδρια EDBT/ICDT έχουν ήδη «ταξιδέψει» σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Στην Ελλάδα, είναι η δεύτερη χρονιά που έρχονται, καθώς το EDBT είχε φιλοξενηθεί το 2004 στο Ηράκλειο και το ICDΤ στους Δελφούς το 1997.
Η φετινή διοργάνωση στην Αθήνα υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), με συντονιστή τον Βασίλη Χριστοφίδη, καθηγητή του τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών. Χορηγοί του συνεδρίου είναι μεγάλοι ερευνητικοί οργανισμοί και εταιρείες, όπως Εθνικό Κέντρο Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), LIG, LogicBlox, Google, IBM, Technicolor, Intrasoft International και HP.
Διαβάστε επίσης:
Μπλόκο στις πληρωμές σε ξένο συνάλλαγμα από Ρωσική Τράπεζα
”Η Ελλάδα πήρε το πάνω χέρι από την τρόικα”
Πτώση στο Χρηματιστήριο και στα spreads
Μειώθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών
Η αναγέννηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας
Καμία ελπίδα για ανάκαμψη εαν δεν αυξηθούν οι ελληνικές εξαγωγές