Κυριακή, 7 Ιουλ.
28oC Αθήνα

“Έτοιμοι να εισβάλουν οι Ρώσοι” λέει ο Ουκρανός πρόεδρος – Στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορα

“Έτοιμοι να εισβάλουν οι Ρώσοι” λέει ο Ουκρανός πρόεδρος – Στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορα

Ο Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα των δύο χωρών, «είναι έτοιμες να εισβάλουν», αλλά πιστεύει ότι οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας θα καταφέρουν να δώσουν ένα τέλος στην «επιθετικότητα» της Μόσχας και να αποτρέψουν τον κίνδυνο να ξεσπάσει πόλεμος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην προεδρική ιστοσελίδα ο Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ δήλωσε σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι, πως όταν οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τη νότια περιοχή της Κριμαίας την περασμένη εβδομάδα, άλλες στρατιωτικές μονάδες αναπτύχθηκαν στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας «έτοιμες να εισβάλουν στο έδαφος της Ουκρανίας ανά πάσα στιγμή».

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφευχθεί ο πόλεμος, στην Κριμαία ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ουκρανίας», είπε ο Τουρτσίνοφ και πρόσθεσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής και σε ετοιμότητα.

Ωστόσο, ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «το σύνολο της πολιτισμένης ανθρωπότητας στηρίζει τη χώρα μας. Όλες οι μεγάλες δυνάμεις του κόσμου είναι με το μέρος της Ουκρανίας, και είμαι βέβαιος ότι αυτή η κοινή προσπάθεια στη διεθνή σκηνή, από όλες τις δημοκρατικές χώρες, μπορεί να σταματήσει αυτή την επιθετικότητα».

Νέα επίδειξη ισχύος από τη Ρωσία – Ξεκίνησε στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορα με την Ουκρανία

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι άρχισαν στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Οι ασκήσεις άρχισαν στη νότια περιοχή ευθύνης των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων και σε αυτές συμμετέχουν 8.500 άνδρες του πυροβολικού.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass συμμετέχουν 4.000 αλεξιπτωτιστές, 36 αεροσκάφη και 500 οχήματα. Μεγάλο μέρος των γυμνασίων θα γίνει στην περιοχή Ροστόφ επί του Ντον, κοντά στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας.
Μία από τις ασκήσεις θα συμπεριλάβει χρήση πραγματικών πυρών εναντίον ενός εχθρού με συμβατικά όπλα σε απόσταση 15 χλμ., ενώ το ήμισυ των γυμνασίων θα γίνει κατά την διάρκεια της νύχτας.

Προειδοποιήσεις Κέρι για λήψη “σοβαρών μέτρων” από ΗΠΑ και ΕΕ μετά το δημοψήφισμα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσουν τη Δευτέρα με μια «σειρά σοβαρών βημάτων» κατά της Ρωσίας, εάν διεξαχθεί το δημοψήφισμα της Κυριακής στην χερσόνησο της Κριμαίας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Δεν υπάρχει «καμία δικαιολογία, καμία νομιμότητα» για το προγραμματισμένο δημοψήφισμα στην Κριμαία «με την παρουσία 20.000 και πλέον στρατιωτών» σημείωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υποβολής του προϋπολογισμού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το 2015.Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε ότι υπάρχουν μικρές πιθανότητες να μην διεξαχθεί το δημοψήφισμα της Κυριακής «λαμβανομένων υπόψη των περιστάσεων», αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα επικρατήσει η λογική».

Ο Τζον Κέρι είπε επίσης στην ίδια συνεδρίαση ότι ελπίζει να αποφευχθούν τέτοιου είδους μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν την επιβολή κυρώσεων, κατά τη διάρκεια της νέας συνάντησης του με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στο Λονδίνο την Παρασκευή.

Διαβάστε

Καταδικάζει η ευρωβουλή την επέμβαση στην Κριμαία

Η Μέρκελ αποκλείει το ενδεχόμενο στρατιωτικής λύσης για την Ουκρανία

Ολάντ σε Πούτιν: Παράνομο το δημοψήφισμα στην Κριμαία

Η G7 προειδοποιεί τη Ρωσία ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία δεν θα έχει νομική ισχύ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε