Τετάρτη, 24 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Eurogroup: 10,1 δισ. λόγοι να τα βρείτε με την τρόικα ως την Κυριακή

Eurogroup: 10,1 δισ. λόγοι να τα βρείτε με την τρόικα ως την Κυριακή

Τελεσίγραφο στον Γιάννη Στουρνάρα να καταλήξει η Αθήνα σε συμφωνία με την τρόικα μέχρι την Κυριακή έστειλε το Eurogroup. Βρείτε τα και θα πάρετε τα λεφτά την… Πρωταπριλιά, είπε ο Ντάισελμπλουμ.

“Η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο ως σήμερα, αλλά η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί σε πολλούς τομείς για να μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα βρεθεί συμφωνία με την τρόικα εντός της εβδομάδας” δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, στέλνοντας το σαφέστατο μήνυμα στην Αθήνα.

Αν υπάρξει συμφωνία εντός της εβδομάδας με την τρόικα τότε η τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης μπορεί να υιοθετηθεί στο άτυπο Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την 1η Απριλίου στην Αθήνα – Γερούν Ντάισελμπλουμ

“Είναι σημαντικό να δούμε ένα τέλος των διαπραγματεύσεων αυτή την εβδομάδα” είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημειώνοντας παράλληλα ότι “πολλά προέχει να γίνουν στο δημοσιονομικό επίπεδο, στο επίπεδο των Τραπεζών και στο επίπεδο των διαρθρωτικών αλλαγών”.

Ζήτησε αμοιβαία βήματα υποχώρηση (“αν ο καθένας από εμάς κάνει τα αναγκαία βήματα τότε μπορεί να βρεθεί λύση”) και κάπου εκεί “έριξε” και το τελεσίγραφο: για να πάρετε λεφτά, θέλουμε συμφωνία.

“Ο χρόνος στον οποίο θα λάβει την τελική απόφαση το Eurogroup θα εξαρτηθεί από το ποτέ θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα”, είπε ο Ολλανδός.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες ο Γ. Ντάισελμπλουλ δήλωσε ότι “είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι στρέφονται προς τον ιδιωτικό τομέα για την εξεύρεση των κεφαλαίων που απαιτούνται με βάση τα πρόσφατα αποτελέσματα των τεστ αντοχής”.

Επανέλαβε ότι είναι αρμοδιότητα της Τράπεζας της Ελλάδας η διενέργεια των τεστ αντοχής, επισημαίνοντας ωστόσο πως το φθινόπωρο οι ελληνικές τράπεζες θα κριθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τους ίδιους όρους που θα κριθούν και οι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ο Επίτροπος Όλι Ρεν ανέφερε, από πλευράς του, ότι στην Κύπρο και την Πορτογαλία τα προγράμματα οικονομικής ανασυγκρότησης εφαρμόζονται ικανοποιητικά, ενώ αναφορικά με την Ελλάδα ανέφερε ότι “οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται ωστόσο υπάρχουν ακόμη σημαντικές εκκρεμότητες”.

Τέλος ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλιγκ διευκρίνισε ότι το ύψος και ο χρόνος εκταμίευσης της επόμενης δόσης θα εξαρτηθούν εν πολλοίς από τα αποτελέσματα της αξιολόγησης σημειώνοντας πως για το 2014 η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από τον Μηχανισμό 10,1 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά το Eurogroup, αγώνας δρόμου για τις τράπεζες

Bloomberg: Όλο το σχέδιο για την Ελλάδα και γιατί μας πιέζει ασφυκτικά η τρόικα

Γ. Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup: Ελπίζω σε γρήγορη συμφωνία με την τρόικα

Στουρνάρας – Τόμσεν έλυσαν τον γόρδιο δεσμό! Υποχώρησε η τρόικα, συμφωνία για τις τράπεζες

Ντάισελμπλουμ: Χωρίς συμφωνία με την τρόικα, ξεχάστε τη δόση!

Η κυβέρνηση λέει όχι στην τρόικα σε 4 ζητήματα! Χωρίς συμφωνία στο Eurogroup

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε