Πολιτική

Ντάισελμπλουμ: Χωρίς συμφωνία με την τρόικα, ξεχάστε τη δόση!

Την ώρα που η τρόικα βάζει στο τραπέζι συνεχώς νέα ζητήματα και μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Νταϊσελμπλούμ στέλνει τελεσίγραφο και ξεκαθαρίζει ότι δόση στην Ελλάδα δε θα δοθεί αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών!

Μόλις δυο μέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών τράβηξε κόκκινη γραμμή.

«Είμαι ξεκάθαρος ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα και δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος τότε δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε συζήτηση για την παροχή της επόμενης δόσης στην Ελλάδα», δήλωσε στην εφημερίδα Τα Νέα ο Ντάισελμπλουμ το βράδυ της Παρασκευής στη Χάγη κατά τη διάρκεια παρουσίασης του ολλανδικού βιβλίου Het Crisisdiner, το οποίο διαπραγματεύεται το ζήτημα της οικονομικής κρίσης.

«Μόλις υπάρξει τελική αξιολόγηση τότε θα συζητήσουμε το ζήτημα της εκταμίευσης στο Eurogroup. Δεν υπάρχει λόγος για βιασύνη. Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να βιάζεται, αλλά εγώ δεν βιάζομαι» δήλωσε.

Κατηγορηματικός ήταν και στο ζήτημα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Αθήνα και τρόικα.

«Αναπόφευκτα το ζήτημα των τραπεζών είναι τμήμα του προγράμματος και συνεπώς πρέπει να περιληφθεί στην τρέχουσα αξιολόγηση. Νομίζω ότι δεν μπορούμε να κλείσουμε την αξιολόγηση χωρίς το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών,» δήλωσε, απορρίπτοντας την συμβιβαστική πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς την τρόικα, η οποία προβλέπει να εξαιρεθεί το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών από τον τρέχοντα γύρο των διαπραγματεύσεων και να δοθεί περισσότερος χρόνος στις τράπεζες για να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.

Ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα των stress test, που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος με βάση μελέτη της Blackrock.

«Τα παρόντα τεστ είναι υπευθυνότητα της Τράπεζας της Ελλάδος και οι εκπρόσωποι της τρόικας, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Επιτροπής θα τα λάβουν υπόψη τους. Οι ελληνικές τράπεζες θα υποβληθούν και στα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας» είπε.

Σύμφωνα με τα τεστ αντοχής, που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών ανέρχονται σε 6,4 δις. ευρώ, ενώ κατά την τρόικα το αντίστοιχο ποσό είναι γύρω στα 9 δις. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπαρόζο: Σας στηρίζουμε, συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις

Με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού ο Αντώνης Σαμαράς

Ταύρος εν… υαλοπωλείω ο Bono: Η τρόικα μας “πήδηξε”! Καρφιά κατά Μέρκελ

«Όταν τα επιτόκια πέσουν κάτω από 6,9% τότε θα βγούμε στις αγορές»

Μπαρόζο: Η Ελλάδα έχει πρωτογενές πλεόνασμα χάρη στην ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά

Οι νέες απαιτήσεις της τρόικας – Έθεσαν θέμα απεργιών

Προς συμβιβαστική λύση για τις τράπεζες – Το ΔΝΤ δεν θα μπλοκάρει τη δόση λόγω τραπεζών

Θολό τοπίο με την τρόικα για τις ομαδικές απολύσεις – Ούτε συμφωνία ούτε διαφωνία

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση για την «Ομάδα Αλήθειας» – «Ιδιώτες πληρώνουν ιδιώτες για να πετούν λάσπη σε πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης»
Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για «επικοινωνιακό παρακράτος» αναφορικά με τις σχέσεις που έχει το κόμμα της ΝΔ με την «Ομάδα Αλήθειας» και καταγγέλλει μηχανισμό δολοφονίας χαρακτήρα πολιτικών αντιπάλων
Βουλή
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο Τραμπ συμφωνεί με την ελληνική πρόταση win win για τους δασμούς – Έτοιμη η οικονομία μας να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις
«Η Ελλάδα επέμενε από την αρχή να υπάρξει ενιαία αντίδραση από την ΕΕ, να σταθμιστούν τα νέα δεδομένα με ψυχραιμία και μετριοπάθεια, χωρίς σπασμωδικές κινήσεις και ανώφελη κλιμάκωση»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Παύλος Μαρινάκης: Είμαστε με την Ομάδα Αλήθειας και με κάθε αλήθεια που εκφράζεται – Αυτοί που μας κατηγορούν από την αντιπολίτευση είναι θύτες
«Φοβερή αποκάλυψη. Ένας ιδιώτης πληρώνει άλλους ιδιώτες. Τα παιδιά της ομάδας αλήθειας έχουν βγει με ονόματα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα δημοσιεύματα για την Ομάδα Αλήθειας
Ο Παύλος Μαρινάκης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών