Παρασκευή, 5 Ιουλ.
25oC Αθήνα

Σαμαράς και Βενιζέλος λύνουν τον γόρδιο δεσμό…

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI

Απεμπλοκή στο παρά πέντε….αναζητούν Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιάννης Στουρνάρας το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να μη χαθεί και το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας. Στόχος πλέον μία δήλωση αναγνώρισης της προόδου της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να “διευκολυνθεί” μία θετική απόφαση στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου.

Σε “πολιτική φάση” εισέρχονται πλέον οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, καθώς παρά τις εξαντλητικές συζητήσεις των τελευταίων 24ωρών, τα αγκάθια παραμένουν και απειλούν να εκτροχιάσουν τον ευρύτερο σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, που διασυνδέει τη συμφωνία κυβέρνησης – τρόικας με την επισημοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος και τη συνολική διευθέτηση του ζητήματος με τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η κυβέρνηση θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας με πακέτο συμφωνίας εκφράζουν κυβερνητικοί παράγοντες – εσωτερικές αρρυθμίες αλλά και τα μέτωπα με την τρόικα καλούνται να υπερβούν το μεσημέρι Σαμαράς και Βενιζέλος στο Μέγαρο Μαξίμου

Πέραν της δεδομένης πλέον απόστασης μεταξύ των επιδιώξεων κυβέρνησης και τρόικας, Σαμαράς και Βενιζέλος καλούνται να “εκμηδενίσουν” και το χάσμα μεταξύ Υπουργών αλλά και των δύο κομμάτων, που συγκροτούν τον κυβερνητικό συνασπισμό, ώστε να σταματήσει να διαχέεται στο εσωτερικό και το εξωτερικό η εικόνα μίας κυβέρνησης, που δείχνει την κρίσιμη ώρα να χάνει τον προσανατολισμό της. Σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, “είναι άτοπο να μιλούμε για αδιέξοδο εν όσω υπάρχουν περιθώρια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης”, είναι σαφές, πάντως, ότι η σημερινή συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου – Στουρνάρα θα επιχειρήσει να πείσει τους εταίρους μας ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στο μονοπάτι των διαρθρωτικών παρεμβάσεων.

Μείζον θέμα παραμένει το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των συστημικών τραπεζών με την ελληνική πλευρά να τις εκτιμά στα 6 δις και η πλευρά του ΔΝΤ να ανεβάζει τον λογαριασμό στα 9 δις ευρώ. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, παραδέχονται ότι η συγκεκριμένη διαφορά επηρεάζει την εν εξελίξει διαπραγμάτευση, ωστόσο, εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά πρωτίστως τη διαφορά προσέγγισης μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Στο μέτωπο της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, έχει διαπιστωθεί…μικρή πρόοδος, καθώς η ελληνική πλευρά έχει συμφωνήσει να υιοθετήσει το 87% των σχετικών προτάσεων.

Στο θέμα, πάντως, των διαρθρωτικών παρεμβάσεων, το ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει από χθεσινοβράδινη σύσκεψη του Ευάγγελου Βενιζέλου με τους στενούς του συνεργάτες διαφωνεί με τις προτάσεις της τριμερούς αναφορικά με το γάλα, το λάδι και τα λοιπά αγροτικά προιόντα, προτίθεται όμως να ακούσει τις θέσεις των τροικανών σε ό,τι αφορά στα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ χαράσσει κόκκινες γραμμές στο θέμα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, που επιχειρεί να ξαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η τρόικα.

Τα προβλήματα όμως δε σταματούν εδώ, καθώς η κυβέρνηση καλείται να υπερβεί και εσωτερικές αρρυθμίες. Γαλάζιοι υπουργοί διαμαρτύρονται ότι πράσινοι βουλευτές θέτουν συνεχώς προσκόμματα στη διαπραγμάτευση χάριν της αποκόμισης προεκλογικών πλεονεκτημάτων, με τη Χαριλάου Τρικούπη να αντιτείνει ότι σε πολλές περιπτώσεις οι παρεμβάσεις Υπουργικών στελεχών γίνονται αιφνιδιαστικά και με πρόχειρο τρόπο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται….παρεξηγήσεις.

“Αποκλίσεις” διαπιστώνονται, πάντως, και μεταξύ Υπουργών. Τα προηγούμενα 24ωρα εξελίχθηκε ακήρυχτος πόλεμος μεταξύ των κυρίων Μητσοτάκη και Μιχελάκη, καθώς απουσιάζουν 4.000 δημόσιοι υπάλληλοι από τη δεξαμενή της διαθεσιμότητας με τον Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να κατηγορεί το Υπουργείο Εσωτερικών ότι έχει καθυστερήσει τη συγκεκριμένη διαδικασία. Στο θέμα του γάλακτος, υπάρχει διαφωνία μεταξύ των κυρίων Χατζηδάκη και Τσαυτάρη με τον πρώτο να τάσσεται υπέρ των προτάσεων της τρόικας για να ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση και τον δεύτερο να συντάσσεται με τις θέσεις των κτηνοτρόφων. Ακόμη ένα μέτωπο, αυτό των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να μη συναινεί στην πώληση τους από τα σουπερμάρκετ και να αντιπροτείνει την καθιέρωση πλαφόν στις τιμές τους.

Διαβάστε επίσης

”Τελείωσε το θέμα των τραπεζών – Στο Εurogroup με κλεισμένο πακέτο”

Συμφωνία με την τρόικα βλέπει ο Στουρνάρας

Πλήρης ρήξη Άδωνι-τρόικας για τα φάρμακα! Όλο το παρασκήνιο

Θρίλερ με την Τρόικα! Πηγαινοέρχεται στο Μαξίμου ο Στουρνάρας για να κλείσει η συμφωνία

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε