Δευτέρα, 29 Ιουλ.
27oC Αθήνα

Βενιζέλος: Η συμφωνία με την Τρόικα θα πάει στη Βουλή όπως πρέπει

Βενιζέλος: Η συμφωνία με την Τρόικα θα πάει στη Βουλή όπως πρέπει

Η συμφωνία με την Τρόικα, καθώς και τα κριτήρια για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος ήταν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, οι οποίοι συνομίλησαν για 1 ώρα και 20 λεπτά.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών απάντησε για το αν θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή η συμφωνία με την Τρόικα σε ένα ή περισσότερα άρθρα, τονίζοντας ότι “θα πάει σωστά, όπως πρέπει”.

Παράλληλα, διευκρίνησε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα έρθει σε ξεχωριστό νομοσχέδιο αυτοτελώς.

Ευρωεκλογές και πυρά κατά ΣΥΡΙΖΑ

Ανάλογες δηλώσεις για την Τρόικα, έκανε ο κ. Βενιζέλος και κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, υπογραμμίζοντας ότι «σε όλη αυτή τη δύσκολη διαπραγμάτευση συμμετείχε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία» και τόνισε πως επιβεβαιώθηκαν όσα είχαν ειπωθεί, πως δηλαδή «δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας, θα υπάρξει αναπτυξιακή στροφή, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα θα αξιοποιηθεί για τη μείωση του χρέους, τη χρηματοδότηση της οικονομίας και των ταμείων, όπως και τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων».

Ενώ τόνισε και ότι, το 2011 στη διαπραγμάτευση που ο ίδιος έκανε ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας, υποστήριζε όσα έρχεται σήμερα και λέει (εν είδει αυτοκριτικής) το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ και τόνισε πως ήταν «αυτό το β΄πρόγραμμα, που τότε συνάψαμε, αυτό που μας οδηγεί σήμερα στην έξοδο από την κρίση».

Ερωτηθείς από τον ΣΚΑΪ για το εάν η συμφωνία με την τρόικα θα κατατεθεί στη Βουλή ως νομοσχέδιο με μόνον ένα άρθρο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επανέλαβε πως δεν θα τεθούν «εκβιαστικά διλήμματα» στους συμπολιτευόμενους βουλευτές.

«Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική των ομαλών συνθηκών, με ενδιαφέρει ποιος θα έχει την ευθύνη της πολιτικής διεύθυνσης της χώρας, ωσότου ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και επανέλθουμε σε συνθήκες κανονικότητας, ώστε να μη χαθούν όσα με τόσο κόπο πετύχαμε. Και αυτό είναι ένα θέμα που εμμέσως κρίνεται στις ευρωεκλογές», τόνισε.

Ασκώντας κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «οι άλλοι που μιλούν δημαγωγικά υφίστανται κι αυτοί φθορά στις δημοσκοπήσεις, είναι συμπαθείς κτυπούν φιλικά στη πλάτη, είναι ένας εύκολος ρόλος που κι εγώ θα ήθελα να έχω. Πιστεύουν ότι διστάζουμε να ανταλλάξουμε ρόλους; Ας έρθουν».

Και υπογράμμισε: «Εμείς όμως πήραμε το κόστος δύσκολων αποφάσεων, αποφάσεων που εν μέρει αδίκησαν την ελληνική κοινωνία, αναλάβαμε όμως την ιστορική πολιτική ευθύνη (που συγκυριακά μπορεί να είναι ενοχλητική) για να αποτρέψουμε την πολιτική της καταστροφής. Κάναμε σκληρές διαπραγματεύσεις και πήραμε δύσκολες αποφάσεις, είμασταν στα μέτωπα της μάχης και υφιστάμεθα την πίεση και τη φθορά. Οι άλλοι που μιλούν δημαγωγικά υφίστανται κι αυτοί φθορά στις δημοσκοπήσεις, είναι συμπαθείς κτυπούν φιλικά στη πλάτη, είναι ένας εύκολος ρόλος που κι εγώ θα ήθελα να έχω. Πιστεύουν ότι διστάζουμε να ανταλλάξουμε ρόλους; Ας έρθουν».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετική με τον χρόνο που θα απευθυνθεί η Ελλάδα στις διεθνείς χρηματαγορές, ο κ.Βενιζέλος παρατήρησε πως δεν βλέπει τον λόγο να γίνει αυτό πριν από τις ευρωεκλογές, δεδομένου ότι αυτό θα κριθεί από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Ως προς τη νέα αναπτυξιακή πολιτική που εξήγγειλε ο Ματέο Ρέντσι, ο κ.Βενιζέλος ευχήθηκε να πετύχει τονίζοντας ότι ο ίδιος «θέλει να δεί να πετυχαίνουν όλες οι μη κλασικές προσεγγίσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλι Ρεν: Πολύ καλό νέο η συμφωνία Ελλάδας – τρόικας

Κυβέρνηση: Σας δίνουμε γάιδαρο και τον κοιτάζετε στα δόντια; Τρόικα: Ήρθαμε να σας πάρουμε το άλογο, όχι τον γάιδαρο

Εκπρόσωπος Κομισιόν στο “ΣΚΑΪ”: Η Τρόικα παραδέχτηκε τα λάθη της, αλλά τα διορθώνει”

Αλλάζει η καθημερινότητά μας με… εντολή Τρόικας – Το “νέο” γάλα που θα κυκλοφορήσει στην αγορά – Τι θα γίνει με φάρμακα και ψωμί

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε