Σάββατο, 23 Νοε.
10oC Αθήνα

Υπερεπίτροπο στην Ευρωζώνη θέλει ο Σόιμπλε – Θα απορρίπτει εθνικούς προϋπολογισμούς

Υπερεπίτροπο στην Ευρωζώνη θέλει ο Σόιμπλε – Θα απορρίπτει εθνικούς προϋπολογισμούς

Ο Σόιμπλε θεωρεί πως είναι «ανοησία» να υπονοείται ότι η εξουσία που θα έχει ο Επίτροπος της ευρωζώνης να απορρίπτει εθνικούς προϋπολογισμούς, θα υπονομεύσει την εθνική κυριαρχία, εκτιμούν σε κύριο άρθρο τους οι Financial Times.

Το μοντέλο Σόιμπλε για το αύριο της Ευρώπης

Η Γερμανία προωθεί αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες «όσο το δυνατόν συντομότερα» μετά τις εκλογές του Μαΐου, σε μια αναδόμηση που έχει στόχο να συμπυκνώσει την οικονομική διοίκηση της ευρωζώνης πίσω από έναν επικεφαλής προϋπολογισμών και ένα κοινοβούλιο της ευρωζώνης.

ο κ. Σόιμπλε παρουσίασε ένα όραμα για την ΕΕ, με αλλαγή των συνθηκών ώστε να καθιερωθεί «επίτροπος προϋπολογισμού» που θα έχει την εξουσία να χρησιμοποιήσει τα κοινά κεφάλαια και να απορρίψει δημοσιονομικά σχέδια, όταν αυτά «δεν ανταποκρίνονται στους κανόνες»

Με συνεντεύξεις, ομιλίες και άρθρα, ο Β. Σόιμπλε, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, έχει προσδώσει επείγουσα και πολιτική πνοή στις μακροχρόνιες απόψεις του Βερολίνου για μια «ανακαινισμένη» και πιο επικεντρωμένη ευρωζώνη.

Μιλώντας στο Κολλέγιο της Ευρώπης, ο κ. Σόιμπλε παρουσίασε ένα όραμα για την ΕΕ, με αλλαγή των συνθηκών ώστε να καθιερωθεί «επίτροπος προϋπολογισμού» που θα έχει την εξουσία να χρησιμοποιήσει τα κοινά κεφάλαια και να απορρίψει δημοσιονομικά σχέδια, όταν αυτά «δεν ανταποκρίνονται στους κανόνες».

Απαντώντας σε ερώτηση αν πιστεύει ότι θα εγκριθούν οι συνθήκες, δήλωσε ότι είναι «καλύτερα σήμερα παρά αύριο» και ζήτησε να αρχίσουν οι συνομιλίες αμέσως μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Αυτές οι μεταρρυθμίσεις για την ενοποίηση της ευρωζώνης, πρόσθεσε, πρέπει να συνδυαστούν με μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι οι χώρες που παραμένουν εκτός, δεν θα υπόκεινται «συστηματικό μειονέκτημα», μια προσέγγιση που είναι καλοδεχούμενη στην Βρετανία.

Σε κοινό του άρθρο στους Financial Times με τον Βρετανό ομόλογό του George Osborne, έγραψε ότι η μελλοντική αλλαγής της συνθήκης «πρέπει να περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στο διοικητικό πλαίσιο που θα θέσουν την ενοποίηση της ευρωζώνης σε σταθερή νομική βάση και θα διασφαλίσουν την δικαιοσύνη για όσες χώρες παραμένουν στην ενιαία αγορά αλλά εκτός του ενιαίου νομίσματος».

Ο κ. Σόιμπλε θέλει να δημιουργηθεί μια θεσμική αρχιτεκτονική δομή για κοινή δημοσιονομική και οικονομική πολιτική, με κοινοβούλιο, υπουργό οικονομικών και προϋπολογισμό που θα στηρίζει τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση και θα ενθαρρύνει τις μεταρρυθμίσεις

Η παρέμβαση του κ. Σόιμπλε υπέρ την επανεκκίνησης της συζήτησης για τις μεταρρυθμίσεις, καταδεικνύει την πεποίθηση του Βερολίνου ότι η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την ευάλωτη οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης από την κρίση, δημιουργώντας θεσμούς αρκετά δυνατούς ώστε να αντέξουν σε μελλοντικές ταραχές.

Η δέσμευση του βετεράνου υπουργού Οικονομικών να πολεμήσει υπέρ των μεταρρυθμίσεων, προκύπτει μετά την κοινή διακήρυξη τον Ιανουάριο της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγ. Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου, που δεσμεύθηκαν να δουλέψουν πάνω στην στενότερη οικονομική και νομισματική ενοποίηση.

Αλλά η γερμανική κυβέρνηση πηγαίνει τώρα ένα βήμα παραπέρα, ισχυριζόμενη στους FT ότι η αλλαγή της συνθήκης πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει μια καίρια διαπραγματευτική απαίτηση του Βρετανού πρωθυπουργού κ. Cameron, πριν το προγραμματισμένο δημοψήφισμα του 2017: Την προστασία των συμφερόντων όσων μένουν εκτός του ευρώ.

Ο κ. Σόιμπλε, υπέρμαχος επί μακρόν των μεταρρυθμίσεων, θέλει να δημιουργηθεί μια θεσμική αρχιτεκτονική δομή για κοινή δημοσιονομική και οικονομική πολιτική, με κοινοβούλιο, υπουργό οικονομικών και προϋπολογισμό που θα στηρίζει τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση και θα ενθαρρύνει τις μεταρρυθμίσεις.

Σχολιάζει ότι είναι «ανοησία» να υπονοείται ότι η εξουσία που θα έχει ο Επίτροπος της ευρωζώνης να απορρίπτει εθνικούς προϋπολογισμούς, θα υπονομεύσει την εθνική κυριαρχία. «Το να τηρείς τους κανόνες, δεν είναι παραβίαση της οικονομικής ή της εθνικής κυριαρχία… Έχουμε ανάγει την κυριαρχία στο ευρωπαϊκό επίπεδο», δηλώνει.

Η αναζωογονημένη όρεξη της Γερμανίας για μεταρρύθμιση της συνθήκης, θα ταράξει ορισμένα κράτη μέλη, που φοβούνται ότι η συγκέντρωση της εξουσίας επί του προϋπολογισμού, μπορεί να προκαλέσει εθνικά δημοψηφίσματα, που δεν θα κερδηθούν.

Αν εξασφαλίσουν μεγάλα κέρδη τα πιο ριζοσπαστικά, ευρωσκεπτικιστικά κόμματα στις εκλογές του Μαΐου, πιθανόν να υπονομευθούν οι προσπάθειες των παραδοσιακών κομμάτων, όπως το CDU της κας Merkel, να εξασφαλίσουν πολιτική συναίνεση για την ενδυνάμωση της ευρωζώνης.

Αναγνωρίζοντας την απειλή του λαϊκισμού, σε συνέντευξή του στην Handelsblatt, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι η εμφάνιση του Εθνικού Μετώπου στην Γαλλία στις δημοτικές εκλογές και στα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα σε άλλες χώρες «δεν είναι καλή εξέλιξη».

Τον καθησυχάζουν όμως οι ελπίδες ότι η ουκρανική κρίση θα τονώσει παραπάνω την στήριξη των ψηφοφόρων στην ευρωπαϊκή ενοποίησης, σχολιάζοντας: «Η Ευρώπη πάντα προοδεύει σε μια κρίση… η κρίση στην Ουκρανία θα τονώσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων στην ευρωπαϊκή ενοποίηση ξανά και θα τους κινητοποιήσει να ψηφίσουν. Τότε η συμμετοχή θα αυξηθεί και οι ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις θα έχουν χειρότερη επίδοση απ’ όσο φοβούνται αρκετοί».

Ο υπουργός προβλέπει ότι οι επιπτώσεις της κρίσης στην γερμανική οικονομία θα είναι «διαχειρίσιμες.» Οσο για τις κυρώσεις, η γερμανική βιομηχανία έχει ξεκαθαρίσει ότι, αν επιβληθούν, θα είναι έτοιμη. «Πρέπει να πεισθεί η Ρωσία με διπλωματική και οικονομική πίεση. Η συμμόρφωση με τους κανόνες και τις αρχές είναι προς το συμφέρον όχι μόνο της δύσης αλλά και της Ρωσίας.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή Euro2day

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε