Κυριακή, 28 Ιουλ.
28oC Αθήνα

“Δημοψήφισμα” και εντός του ΣΥΡΙΖΑ οι εκλογές του Μαϊου

“Δημοψήφισμα” και εντός του ΣΥΡΙΖΑ οι εκλογές του Μαϊου

Ο Αλέξης Τσίπρας κήρυξε χθες τη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου και κυρίως στις ευρωεκλογές, μια απόφαση που εμπεριέχει τεράστιο ρίσκο, καθώς στην περίπτωση που τα αποτελέσματα ερμηνεύονται ποικιλοτρόπως και όχι ξεκάθαρα υπερ του κόμματος αυτομάτως θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου στην Κουμουνδούρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τα αποτελέσματα, δηλαδή τα ποσοστά του κόμματος, να είναι σαφώς μεγαλύτερα από τις εθνικές εκλογές του 2012, και η διαφορά με τη ΝΔ στις ευρωεκλογές να είναι τουλάχιστον 4-5 μονάδες, ενώ παράλληλα στην περίπτωση που οι υποψήφιοι του κερδίσουν και το δήμο Αθηναίων και την περιφέρεια Αττικής θεωρεί ότι τότε η κυβέρνηση Σαμαρά δεν θα μπορεί να σταθεί.

Στην πορεία ωστόσο προς τις κάλπες η Κουμουνδούρου έχει να αντιμετωπίσει δύο σοβαρά ζητήματα τα οποία αναλόγως των αποτελεσμάτων μπορεί να οδηγήσουν σε τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών με απρόβλεπτες συνέπειες για την ενότητα του κόμματος ενόψει μάλιστα και των εθνικών εκλογών.

Το πρώτο θέμα έχει να κάνει με τα “ανοίγματα” της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ προς πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ κάτι το οποίο καταγράφεται κυρίως στις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά αναμένεται να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις ενόψει των εθνικών εκλογών καθώς ο κ Τσίπρας και οι συν αυτώ επιθυμούν διακαώς συνεργασία με κεντροαριστερές δυνάμεις προκαλώντας…“αλλεργία” στη “αριστερή πλατφόρμα” του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Το δεύτερο και σημαντικότερο έχει να κάνει με την ουσία της πολιτικής αντιπαράθεσης καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να έχει δύο…εκλογικές εκστρατείες στη μάχη των ευρωεκλογών με τον Αλέξη Τσίπρα σε φιλοευρωπαϊκή κατεύθυνση και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη σε ρόλο ευρωσκεπτικιστή.

Η “τακτική” αυτή σύμφωνα με ορισμένα στελέχη της Κουμουνδούρου μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα καθώς μπορεί να αντληθούν ψήφοι και απ΄τις δύο “δεξαμενές” ψηφοφόρων, ωστόσο οι περισσότεροι εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό και θα επέφερε το ακριβώς αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πάντως κοινή είναι η εκτίμηση ότι μετά τις κάλπες του Μαϊου και ιδίως στην περίπτωση που έχει καταγραφεί σαφή δυναμική εξουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπει ουσιαστικά σε μια δύσκολη περίοδο αποσαφήνισης των θέσεων και των προτάσεων του γεγονός που ενδεχομένως να προκαλέσει σοβαρό ρήγμα στην ενότητα του από τη στιγμή μάλιστα που ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να κυβερνήσει βάζοντας νερό στο κρασί του.

Το πόσο νερό θα βάλει είναι το ζητούμενο καθώς θα βρεθεί πια ενώπιως ενωπίω με τους δανειστές….

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δημοσκόπηση της Marc για το Newsit για την Περιφέρεια Αττικής: Ισχυρή υποψηφιότητα ο Παχατουρίδης – Κρατάει ο Σγουρός – Από χαμηλά ξεκινάει η Δούρου

Ποιος είναι ο μυστηριώδης Άλεξ Ρόντος

Ίδρυση επιχειρήσεων σε μία ημέρα: Για ποια επαγγέλματα ξεκίνησε να ισχύει – Ποιες διαδικασίες καταργούνται

Το δικό μας γκάλοπ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε