Τετάρτη, 24 Ιουλ.
28oC Αθήνα

Ντράγκι πάρε το μπαζούκας σου, η κρίση δεν τελείωσε!

Ντράγκι πάρε το μπαζούκας σου, η κρίση δεν τελείωσε!

”Η κρίση χρέους δεν έχει τελειώσει ακόμη και ενδέχεται να επιστρέψει εάν δεν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη” δηλώνει στους Financial Times ανώτατο στέλεχος της Pimco, που καλεί τον Ντράγκι να χρησιμοποιήσει το μπαζούκας του.

Γιατί δεν πρέπει να… σκουριάσει το μπαζούκας του Ντράγκι

Για την ανάγκη δράσης εκ μέρους της ΕΚΤ προειδοποιεί ο Andrew Balls, κορυφαίος οικονομολόγος της Pimco, σε συνέντευξή του στον John Authers.

Η εκτίμηση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς έρχεται στον απόηχο της απόφαση της κεντρικής τράπεζας να μην προχωρήσει σε νέα μέτρα για τον αποπληθωρισμό την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας να «σύρει» την κεντρική τράπεζα στο ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστήριο για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Η κρίση χρέους δεν έχει τελειώσει ακόμη και ενδέχεται να επιστρέψει εάν δεν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη

Ο John Authers τονίζει ότι σταδιακά ανακύπτει πρόβλημα αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη. Ο πληθωρισμός είναι κάτω του 1% και η τάση είναι πτωτική, σημειώνει ο αναλυτής της Pimco. Εκτίμησε δε ότι ο κεντρικός τραπεζίτης ουσιαστικά την προηγούμενη εβδομάδα προσπάθησε να κερδίσει χρόνο για να διαπιστώσει εάν οι τρέχουσες τάσεις θα επαληθευτούν.

Υπενθυμίζεται ότι ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν απηύθυνε έκκληση στην κεντρική τράπεζα να διασφαλίσει ότι θα αυξηθεί ο πληθωρισμός κοντά στο 2%, τονίζοντας ότι “διαθέτει ακόμη ένα μεγάλο μπαζούκας με πολλά πυρομαχικά”.

Η κρίση χρέους δεν έχει τελειώσει ακόμη και ενδέχεται να επιστρέψει εάν δεν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη, εκτίμησε το στέλεχος της Pimco, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων υπερβαίνουν ακόμη τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Δεν υπάρχει λόγος για την ΕΚΤ να μην αντιδράσει, τη στιγμή που η Fed, αλλά και οι κεντρικές τράπεζες Αγγλίας και Ιαπωνίας ανακοινώνουν δραστικά μέτρα, υπογράμμισε.
Κάποιες από τις λύσεις που θα μπορούσε να εξετάσει από το β’ εξάμηνο η κεντρική τράπεζα είναι να μειώσει λίγο ακόμη τα επιτόκια (βρίσκονται στο 0,25%), ή ακόμη καλύτερα, σημείωσε, να ανακοινώσει μιας μορφής ποσοτική χαλάρωση ή αγορές τίτλων του ιδιωτικού τομέα.

Πιθανώς θα μπορούσε να προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων, ένα μέτρο που ο αναλυτής της Pimco χαρακτήρισε ως πιο άμεσο και αποτελεσματικό. Διαχώρισε δε τις αγορές ομολόγων για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, που ήταν στοχευμένο μέτρο για συγκεκριμένες χώρες, και τις γενικευμένες αγορές κρατικών ομολόγων με στόχο τη μείωση των ομολογιακών αποδόσεων.

Διαβάστε επίσης:
”Στοίχημα” οι επενδύσεις στην Ελλάδα από τα σενάρια πρόωρων εκλογών

Άνοδος στο Χρηματιστήριο – Πτώση στα spreads

Σόιμπλε: Είμαστε υποχρεωμένοι στο ΔΝΤ για τη διάσωση της Ελλάδας

“Πράσινο φως” στη χρηματοδότηση 80 προτάσεων για την ανάπτυξη της βιομηχανικής έρευνας

Πηγή Euro2day

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε