Κυριακή, 7 Ιουλ.
26oC Αθήνα

Οι πρόθυμοι…της «Ελιάς»

Οι πρόθυμοι…της «Ελιάς»

Σε λίγες ώρες κλειδώνει η πολιτική συμφωνία για την κοινή κάθοδο των «58», του ΠΑΣΟΚ, της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα και των λοιπών κινήσεων στις επικείμενες Ευρωεκλογές.

«Αμετανόητα» εμφανίζονται ορισμένα μέλη των «58», που θέτουν βέτο για σειρά ζητημάτων, μεταξύ των οποίων η κατάρτιση του ψηφοδελτίου, το όνομα και το σύμβολο του πολιτικού σχήματος. Δεν αποκλείεται η αποχώρηση τους από το τελικό σχήμα.

Με μία κοινή διακήρυξη – προσκλητήριο για συμμετοχή των δυνάμεων, που τίθενται υπό το πολιτικό κέλυφος της «Ελιάς» στις εργασίες της Συνδιάσκεψης του ΕΣΚ στις 8 – 9 Μαρτίου με την παρουσία του υποψηφίου για την προεδρία της Ευρωπαικής Επιτροπής, Μάρτιν Σουλτς, αναμένεται να επικυρωθεί απόψε το βράδυ η πολιτική συμφωνία για την κοινή κάθοδο των «58», του ΠΑΣΟΚ, του Ανδρέα Λοβέρδου και των λοιπών κινήσεων στις επερχόμενες Ευρωεκλογές.

Οι επί μέρους διαφωνίες δεν είναι ικανές να τορπιλίσουν το εγχείρημα της «Ελιάς» συγκλίνουν πήγες από όλα τα κόμματα και τις κινήσεις, που θα μετάσχουν στο νέο σχήμα – δεν αποκλείεται, πάντως, η «σμίκρυνση» των «58», καθώς ορισμένα μέλη τους εκτιμάται ότι δεν θα πειθαρχήσουν στις συλλογικές αποφάσεις

Η επίτευξη συμφωνίας, για την οποία έχουν προιδεάσει τις τελευταίες ημέρες πηγές από όλους ανεξαιρέτως τους συμμετέχοντες δε συνεπάγεται ότι διαπιστώνεται ταύτιση απόψεων στα εκκρεμή ακόμη ζητήματα, που είναι το όνομα και το σύμβολο του νέου σχήματος ή ο τρόπος καταρτισμός του ευρωψηφοδελτίου. Μάλιστα, η εμμονή ορισμένων μελών από τους «58» σε απόψεις ή μεθοδολογία, που απορρίπτεται από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες ερμηνεύεται από έμπειρους πολιτικούς παράγοντες ως πρόκριμα…αποχώρησης τους από το κοινό σχήμα αύριο το βράδυ ή αμέσως μετά τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου.

Η αποψινή και τελευταία σύσκεψη των αντιπροσωπειών των συμμετεχόντων δε σημαίνει επ ουδενί λόγω ότι οι δύο προηγούμενες στα τέλη της προηγούμενες εβδομάδες ήταν ανέφελες. Τουναντίον, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η αντιπροσωπεία των «58» ήγειρε μία σειρά ενστάσεων τόσο για τα θέματα της «πολιτικής μαρκίζας» (να μην αναγράφονται ονόματα και εμβλήματα των συστατικών κομμάτων και κινήσεων) όσο και για τα κριτήρια κατάρτισης της ευρωλίστας, γεγονός, που προκάλεσε την αντίδραση των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα και των λοιπών κινήσεων.

Απερρίφθη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επίσης, το «αίτημα» των «58» να οριστεί επικεφαλής και εκπρόσωπος τύπου της «Ελιάς» και αντ αυτού θα οριστούν δύο με τρία πρόσωπα, που δεν θα έχουν τα κωλύματα, που προβλέπονται για τους υποψηφίους και θα χειρίζονται επικοινωνιακού χαρακτήρα θέματα.

Ωστόσο, πηγές από όλους τους συμμετέχοντες εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι απόψε θα επιτευχθεί μία κατ αρχήν συμφωνία, ώστε να δρομολογηθούν μία σειρά διαδικαστικών και μη ζητημάτων, όπως η συγκρότηση της Οργανωτικής Επιτροπής, που θα προετοιμάσει τη Συνδιάσκεψη και κατόπιν η συγκρότηση μίας επιτροπής εκλογικού αγώνα καθώς και ο καθορισμός του κώδικα δεοντολογίας για τους υποψηφίους του κοινού σχήματος.

Ενδιαφέρον στιγμιότυπο σημειώθηκε, εξάλλου, χθες βράδυ όταν σε εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης στο Γκάζι παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και ο άρτι αφιχθείς από την Ουγγαρία, Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος. Σε σύντομη συνομιλία, που είχαν οι δύο άνδρες ο κύριος Βενιζέλος εξήγησε στον κύριο Σημίτη ότι ήλθε απ ευθείας από το αεροδρόμιο με τον πρώην πρωθυπουργό να επαναβεβαιώνει την υποστήριξη του στο εγχείρημα της «Ελιάς» εκφράζοντας μάλιστα και την αισιοδοξία για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σαμαράς: να παραιτηθεί όποιος θέλει να “κατέβει” στις ευρωεκλογές

Με ποιο όνομα θα κατέβει η ΔΗΜΑΡ στις Ευρωεκλογές

Υποτίμηση του ευρώ θέλει η Διαμαντοπούλου

Η ξαφνική αγάπη του Φώτη για τον Παπανδρέου

Λύνουν το σταυρόλεξο της “Ελιάς

Πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ για τις ΜΚΟ με νέο νομοσχέδιο

Και ο Μπόλαρης διχάζει ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε