Με βούλευμά του, το Συμβούλιο Εφετών (αριθ. 250/2014) απορρίπτει τις αιτιάσεις του βουλευτή, υποψήφιου δημάρχου Αθήνας, κατά των ανακριτριών Ιωάννας Κλάπα και Μαρίας Δημητροπούλου, κρίνοντας πως «δεν διαπιστώνεται ότι συντρέχουν γεγονότα ικανά να εγείρουν υπόνοιες μεροληψίας των ειδικών ανακριτριών».
Οι εφέτες που κλήθηκαν να κρίνουν την αίτηση του κατηγορούμενου για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης διευκρινίζουν, με το σκεπτικό του βουλεύματός τους, ότι οι δύο συνάδελφοί τους που κρίνουν την υπόθεση της Χρυσής Αυγής «δεν έχουν εκδηλώσει οποιαδήποτε προτίμηση υπέρ ή κατά συγκεκριμένου πολιτικού κόμματος».
Μάλιστα, στο βούλευμα σημειώνεται πως στα έγγραφα της δικογραφίας «τίθενται πάντοτε εισαγωγικά στις λέξεις “Χρυσή Αυγή” ώστε να καθίσταται φανερό ότι οι διατάξεις και οι ερωτήσεις αναφέρονται στην εγκληματική οργάνωση και δεν δημιουργείται σύγχυση ότι αφορούν στο πολιτικό κόμμα που φέρει το όνομα “Λαϊκός Σύνδεσμος- Χρυσή Αυγή” το οποίο έχει νόμιμα ιδρυθεί».
Επίσης, στο βούλευμα τονίζεται πως η επικαλούμενη από τον αιτούντα βουλευτή «διαρροή των μυστικών στοιχείων της ανάκρισης» δεν προέκυψε από κανένα στοιχείο ότι οφείλεται σε υπαιτιότητα των ανακριτριών. Αντίστοιχα, τα δημοσιεύματα για επικείμενη κλήση του κ. Κασιδιάρη σε συμπληρωματική απολογία, σύμφωνα με το βούλευμα, δεν οδηγούν «στην κρίση ότι υφίσταται αναγγελία προσχεδιασμένων ανακριτικών ενεργειών». Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «αποτελεί στοιχειώδη γνώση για τους δημοσιογράφους των μέσων μαζικής ενημέρωσης που ασχολούνται με δικαστικά θέματα, ότι μετά από νέα και άξια λόγου ευρήματα είναι επόμενο ότι θα κληθεί ο κάθε κατηγορούμενος από τον ανακριτή για να απολογηθεί και να δώσει εξηγήσεις».
Τόσο η κ. Κλάπα, σε βάρος της οποίας κυρίως στρεφόταν ο Ηλίας Κασσιδιάρης, όσο και η κ. Δημητροπούλου, απέρριψαν τους ισχυρισμούς του βουλευτή και υποστήριξαν ότι ασκούν τα καθήκοντά τους, για την εξακρίβωση της αλήθειας, με τρόπο απολύτως αμερόληπτο και ψύχραιμο. Τόνισαν, δε, ότι η ενέργειές τους για τη διερεύνηση της υπόθεσης βασίζονται στο συλλεγέν αποδεικτικό υλικό και με μοναδικό γνώμονα το Σύνταγμα, τον νόμο και τη συνείδησή τους.
Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Κασιδιάρης υπέβαλε το αίτημα του ισχυριζόμενος ότι η εφέτης ειδική ανακρίτρια Ιωάννα Κλάπα, επειδή είναι σύζυγος ιδρυτικού στελέχους της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος είναι στενός συνεργάτης του επικεφαλής του κόμματος, είναι «επηρεασμένη ή ταυτισμένη με το ιδεολογικό υπόβαθρο του κόμματος του συζύγου της διεξάγει την ανάκριση με συλλογιστικές κρίσεις …αγνοώντας επιδεικτικά τους νομικούς κανόνες». Κατά τον βουλευτή αυτή «η τακτική της κ. Κλάπα.. συνεπικουρείται και από την κ. Μαρία Δημητροπούλου».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ούτε κουβέντα! «Πάγος» στις σχέσεις Μιχαλολιάκου – Κασιδιάρη