Οικονομία

Παίρνουν πίσω τον φόρο υπεραξίας στα ακίνητα και τη φορολόγηση των αγροτών – Αλλαγές τις τελευταίας στιγμής

- Ξαναγράφουν από την αρχή τον νόμο για το φόρο υπεραξίας στα ακίνητα
- Αυξάνεται το όριο πάνω από το οποίο οι αγρότες υποχρεούνται να τηρούν βιβλία
- Ρίχνουν στο μισό τα πρόστιμα για ΦΠΑ

Οι αντιδράσεις και τα τρακτέρ στους δρόμους, αλλά και το ουσιαστικό πάγωμα στην αγορά ακινήτων έκαναν την κυβέρνηση να υποχωρήσει σε τρία επίπεδα και το οικονομικό επιτελείο να σβήνει και να ξαναγράφει.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πιο σημαντικές αλλαγές έρχονται στη φορολόγηση των αγροτών και στο φόρο υπεραξίας των ακινήτων

Για τους αγρότες σχεδιάζεται η αύξηση από 10.000 ευρώ στις 15.000 ευρώ του ορίου για τον ετήσιο τζίρο των αγροτών, πάνω από το οποίο είναι υποχρεωμένοι να τηρούν βιβλία εσόδων και εξόδων, να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία, να υποβάλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών και να υποβάλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Εξετάζεται επίσης οι αγρότες να μην υποβάλουν ηλεκτρονικά κάθε μήνα τα στοιχεία για τις συναλλαγές τους, αλλά αυτό να γίνεται κάθε μήνα, αλλά κάθε έξι μήνες ή μια φορά τον χρόνο.

Ο φόρος υπεραξίας 15% που επιβάλλεται στις μεταβιβάσεις ακινήτων ουσιαστικά καταργείται και πλέον εξετάζεται η καθιέρωση ενός μαθηματικού τύπου για τον αυτόματο προσδιορισμό των τιμών κτήσης και πώλησης του ακίνητου, προκειμένου στη διαφορά που θα προκύψει να επιβληθεί φόρος υπεραξίας 15%.

Σε ό,τι αφορά στα πρόστιμα εξετάζεται η μείωση κατά 50% του προστίμου των 1.000 ευρώ ή 2.500 ευρώ για την εκπρόθεσμη υποβολή ΦΠΑ για την πρώτη φορά, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν είχαν δόλο στην καθυστέρηση υποβολής της δήλωσης, με την προϋπόθεση συμμόρφωσης σε εύλογο διάστημα.

Ο διπλασιασμός του προστίμου δεν θα γίνεται με τη δεύτερη δήλωση που υποβλήθηκε εκπρόθεσμα, αλλά μετά από διενέργεια ελέγχου που θα πιστοποιεί υποτροπή εντός πενταετίας. Για να υπάρξει τετραπλασιασμός του προστίμου θα πρέπει να υπάρξει κατόπιν ελέγχου και δεύτερη υποτροπή.

Επιπλέον για τη μη απόδοση παρακρατούμενων φόρων επιβάλλεται πρόστιμο στο διπλάσιο του φόρου που δεν αποδόθηκε και σύμφωνα με πληροφορίες το πρόστιμο αυτό δεν θα αλλάξει. Στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται και η αλλαγή του προστίμου των 1.000 ευρώ ή 2.500 ευρώ για κάθε απόδειξη που δεν εκδίδουν οι επιτηδευματίες.

Διαβάστε επίσης:

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα