Το αλαλούμ δεν έχει τέλος στο taxisnet. Χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν πληρώσει κανονικά κάποια φορολογική τους υποχρέωση λαμβάνουν μπιλιετάκι ότι έχουν ληξιπρόθεσμο χρέος.
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι αφενός δεν μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα και αφετέρου κινδυνεύουν με πρόστιμο ή ακόμη και με κατασχέσεις στο μισθό ή τη σύνταξή τους.
Γιατί όλα αυτά;
Γιατί το σύστημα καθυστερεί να καταχωρήσει την πληρωμή. Μια και μόνο πληρωμή μπορεί να καθυστερήσει από 2 με 3 ημέρες μέχρι και ολόκληρες εβδομάδες, ανάλογα με τον όγκο δουλειάς που έχει ο υπάλληλος.
Όλα αυτά βέβαια θα μπορούσαν να είναι ένα κακόγουστο αστείο καθώς υποτίθεται ότι έχουμε περάσει στην εποχή των υπολογιστών.
Όχι, το σύστημα εξακολουθεί να είναι χειροκίνητο.
Σύμφωνα με την “Ημερησία” οι τράπεζες εκδίδουν αναλυτικούς καταλόγους με στοιχεία (ΑΦΜ, Ταυτότητα Οφειλής, εξοφληθέν ποσό) για όλες τις πληρωμές που έγιναν και τους αποστέλλουν στις Δ.Ο.Υ., είτε ηλεκτρονικά είτε εντύπως δια αλληλογραφίας. Στη συνέχεια οι υπάλληλοι των Δ.Ο.Υ. καταχωρούν μία προς μία τις πληρωμές που αναγράφουν οι κατάλογοι, ώστε τα πληροφοριακά συστήματα (Τaxis και Taxisnet) να ενημερωθούν για όλες τις εμπρόθεσμες πληρωμές. Για να ολοκληρωθεί μια τέτοια διαδικασία απαιτεί πολλές ημέρες. Κι αυτό γιατί για την καταχώρηση των στοιχείων κάθε πληρωμής ο υπάλληλος θα πρέπει να εισέλθει στο σύστημα, να εκδώσει χειρόγραφα διπλότυπο είσπραξης με βάση τα στοιχεία που έχει στείλει η τράπεζα, να επικυρώσει το διπλότυπο και να εκδώσει Ατομικό Φύλλο Διαγραφής Οφειλής, ώστε να πιστωθεί το εξοφληθέν ποσό και να σβηστεί η οφειλή από τον υπολογιστή του Taxis.
Διαβάστε επίσης:
Σταϊκούρας: “Η Τραπεζική Ένωση αναμένεται να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα”
Μέσα στο 2014 τα αποτελέσματα ελέγχου 1.746 ατόμων που πλούτισαν ξαφνικά
Süddeutsche Zeitung: “Η Ελλάδα δεν μπορεί να ανασυγκροτηθεί μόνο με χρήματα”
Ποιοί θεωρούν πως η τρόικα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα