Σάββατο, 23 Νοε.
20oC Αθήνα

Συνεργασία της Παγκόσμιας Τράπεζας με την Ελλάδα από το 2012 αποκαλύπτει το Bloomberg

Συνεργασία της Παγκόσμιας Τράπεζας με την Ελλάδα από το 2012 αποκαλύπτει το Bloomberg

Η συνεργασία της Ελλάδας και της Κύπρου με την Παγκόσμια Τράπεζα έχει «θετικά αποτελέσματα» για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ενώ τώρα υπάρχει «ευνοϊκότερο περιβάλλον» για το ξεκίνημα μιας επιχείρησης στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται σε έκθεση της εν λόγω τράπεζας.

Σύμφωνα με ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η Παγκόσμια Τράπεζα διαδραματίζει συμβουλευτικό ρόλο στην Ελλάδα και στην Κύπρο για την ενίσχυση των οικονομιών τους, στον απόηχο της κρίσης χρέους.

Ο υπεύθυνος του προγράμματος, Ντιρκ Ράινερμαν, δήλωσε στο Bloomberg ότι 55 περίπου στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας διέμειναν κάποιο διάστημα στις δύο χώρες, παρέχοντας συμβουλές σε θέματα που σχετίζονται με την ανταγωνιστικότητα, το κράτος πρόνοιας και τη δημόσια διοίκηση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας αποτελεί το σχέδιο που αναμένεται να εξαγγελθεί εντός του μήνα, για ένα νέο σύστημα που θα απλοποιεί τη διαδικασία ίδρυσης μιας επιχείρησης, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται επίσης ότι ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ, προβαίνει στην παροχή υπηρεσιών, στην οποία δίδεται περιορισμένη δημοσιότητα, καλύπτοντας μια δραστηριότητα την οποία, στην αντίθετη περίπτωση, θα αναλάμβαναν ιδιωτικές εταιρείες. Οι Έλληνες και οι Κύπριοι αξιωματούχοι, οι οποίοι ήταν αρχικά διστακτικοί για τη συνεργασία τους με την Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς επικεντρώνεται κυρίως στις φτωχές χώρες, δηλώνουν τώρα ότι αυτή η συνεργασία αποφέρει αποτελέσματα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Όπως τόνισε ο κ. Ράινερμαν «σε ορισμένα μέρη του κόσμου και της Ευρώπης επικρατεί η αντίληψη ότι η τράπεζα αφορά μόνο τις φτωχές χώρες. Καθώς συνεργαζόμαστε τώρα με περισσότερες χώρες η αντίληψη αυτή σιγά σιγά θα αλλάξει».
Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι η ζήτηση για παρόμοια συμβουλευτικά προγράμματα έχει οδηγήσει στο διπλασιασμό του ποσού που διατίθεται για την υλοποίησή τους σε σχέση με το 2012, στα 95 εκατ. δολάρια, καλύπτοντας 70 προγράμματα σε 14 χώρες, μεταξύ των οποίων, στην Πολωνία και στη Ρουμανία.

Το ελληνικό και κυπριακό πρόγραμμα αποτιμάται στα 6 εκατ. δολάρια. Πρόκειται για μικρά ποσά, σε σχέση με το μέγεθος της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία διατηρεί 15.000 υπαλλήλους, ενώ πέρυσι προέβη στη σύναψη δανείων, ασφαλίσεων και επενδύσεων, ύψους 53 δισ. δολαρίων. Η τράπεζα δηλώνει ότι δεν αποκομίζει κέρδη από τις υπηρεσίες της, ζητώντας απλώς την κάλυψη των εξόδων για μισθούς και διαμονή, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Μολονότι η Παγκόσμια Τράπεζα είχε συνεργαστεί και κατά το παρελθόν με πλούσιες χώρες για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, τονίζεται χαρακτηριστικά ότι η απόφαση για τη συνεργασία με την Ελλάδα ελήφθη αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ από τον προκάτοχό του Ρόμπερτ Ζέλικ, ο οποίος προσπάθησε να την αποφύγει λόγω της κρίσης που διήρχετο η Ελλάδα.

Τον Ιούνιο του 2012, λίγες ημέρες πριν από την αποχώρησή του από την τράπεζα, ο κ. Ζέλικ δήλωσε ότι είχε αποφασίσει να κρατήσει κάποια απόσταση από την Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση αγωνίζονταν να εκπληρώσει τους όρους του σχεδίου διάσωσης. Οι ανησυχίες του εδράζονταν στο ότι οι πολιτικές εντάσεις θα καθιστούσαν την όλη διαδικασία όχι ιδιαίτερα επωφελή για την Ελλάδα και ότι, αντίθετα, θα μπορούσε να αποδειχθεί επιβλαβής για την τράπεζα.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση στο Bloomberg, δύο εβδομάδες αργότερα, ο νέος πρόεδρος κ. Κιμ δημοσιοποίησε την έναρξη της συνεργασίας με ανεπτυγμένες χώρες για την παροχή τεχνικής στήριξης, μεταξύ των οποίων και με την Ελλάδα. Η συμφωνία με την Ελλάδα για την παροχή στήριξης στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας υπεγράφη, σύμφωνα με τον κ. Ράινερμαν, τον Δεκέμβριο του 2012.

Η βοήθεια προς την Ελλάδα αποσκοπούσε στη βελτίωση της θέσης της χώρας στην ετήσια κατάταξη «Doing Business» της τράπεζας, βελτίωση η οποία επετεύχθη με τη μείωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων για την έναρξη μιας επιχείρησης. Στην τελευταία έκθεση του Οκτωβρίου, η Ελλάδα κατέλαβε την 72η θέση στη συνολική κατάταξη και την 36η στην κατάταξη που προσμετρά το ευνοϊκό περιβάλλον για την έναρξη μιας επιχείρησης, παρουσιάζοντας σημαντική βελτίωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όπου βρίσκονταν στην 78η και 146η θέση αντιστοίχως.

Όπως επεσήμανε προς το Bloomberg ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, «η συνεργασία είναι ιδιαιτέρως ικανοποιητική σχετικά με την απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση επιχειρήσεων και για τη βελτίωση της λειτουργίας της διοίκησης συστημάτων εφοδιασμού».

Τέλος, σημειώνεται ότι ακολούθησε ένα δεύτερο σχέδιο, το δεύτερο εξάμηνο του 2013, για τη «θέσπιση ενός κοινωνικού δικτύου ασφαλείας για τους φτωχούς, που αποτελεί δέσμευση του ελληνικού σχεδίου διάσωσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Bloomberg: Αυτό είναι το νεο σχέδιο για την διάσωση της Ελλάδας!

Ντράγκι: Τέλος στις αγορές ομολόγων με τη στήριξη της Bundesbank

Bloomberg: Η Eurostat “κρύβει” 12 εκατ. ανέργους!

Πιο ασφαλή τα ελληνικά από τα πορτογαλικά κρατικά ομόλογα

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε