Δευτέρα, 30 Σεπτ.
24oC Αθήνα

Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη

Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη

Διαδηλωτές πυρπόλησαν την έδρα της τοπικής κυβέρνησης στο Σαράγεβο και το προεδρικό μέγαρο.

Περίπου χίλιοι διαδηλωτές οργισμένοι για την οικονομική κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη εισέβαλαν βίαια στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης στο Σαράγεβο, την οποία λεηλάτησαν και πυρπόλησαν, ενώ άλλοι έσπασαν παράθυρα και πέταξαν μια φωτοβολίδα στο προεδρικό μέγαρο, όπως μετέδωσε η τοπική κρατική τηλεόραση, καθώς συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα.

Η αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών για να απωθήσει τους διαδηλωτές, ενώ η ατμόσφαιρα στο κέντρο της πόλης ήταν βαριά εξαιτίας των δακρυγόνων και του καπνού.

Παράλληλα οι δυνάμεις της αστυνομίας χρησιμοποίησαν αντλίες νερού υπό πίεση για να διαλύσουν την ομάδα των διαδηλωτών που προσπάθησε να εισβάλει στο προεδρικό μέγαρο στο Σαράγεβο. Παρόλα αυτά κάποιοι διαδηλωτές κατάφεραν να σπάσουν μερικά παράθυρα και να ρίξουν στο κτίριο μια φωτοβολίδα, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά σε ένα μέρος του.

Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε ότι δύο οχήματα και ένα φυλάκιο μπροστά από το προεδρικό μέγαρο πυρπολήθηκαν, ενώ μαύρος καπνός ήταν ορατός από μακριά.
«Νιώθω σα να είμαστε πάλι στο 1992», δήλωσε ο Αμίρα Σαντίκοβιτς, καθηγητής, καθώς διαδηλωτές έριχναν πέτρες, μπουκάλια και κονσέρβες στο κτίριο της τοπικής κυβέρνησης.

Νωρίτερα διαδηλωτές είχαν λεηλατήσει και πυρπολήσει την έδρα της τοπικής κυβέρνησης της Τούζλα, στη βορειοανατολική Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ένας από τους επικεφαλής των διαδηλωτών, ο Άλντιν Σιράνοβιτς,, δήλωσε ότι οι διαδηλωτές αξιώνουν την παραίτηση της κυβέρνησης. «Μας κλέβουν εδώ και 25 χρόνια και καταστρέφουν το μέλλον μας. Θέλουμε να φύγουν», είπε.
«Πιστεύω ότι είναι η πραγματική Βοσνιακή Άνοιξη. Δεν έχουμε τίποτε να χάσουμε, θα υπάρξουν πολλοί, πολλοί περισσότεροι από εμάς στους δρόμους, υπάρχουν περίπου 500.000 άνεργοι στη Βοσνία», δήλωσε ο Άλμιρ Άρναουτ, άνεργος οικονομολόγος και ακτιβιστής από την Τούζλα.
Από τις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκαν οκτώ άνθρωποι, μεταξύ των οποίων —ένας διαδηλωτής και ένας αστυνομικός— τραυματίστηκαν σοβαρά από πέτρες και νοσηλεύονται.
Μετά τα βίαια επεισόδια ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της Τούζλα ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Συγκρούσεις και στην πόλη Ζένιτσα

Στην πόλη Ζένιτσα ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των περίπου 3.000 διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας, με αποτέλεσμα πέντε αστυνομικοί να τραυματιστούν, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fena.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, πυρπολήθηκε και ένα κυβερνητικό κτίριο στην πόλη.

Οι διαδηλωτές, πολλοί εκ των οποίων βγήκαν στους δρόμους έπειτα από εκκλήσεις μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Facebook, φώναζαν «Κλέφτες!» και «Επανάσταση!».

Όπως και τις προηγούμενες ημέρες, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε περίπου 20 πόλεις της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, μεταξύ αυτών η Πριέντορ, η Μόσταρ, η Μπάνια Λούκα και η Μπίχατς.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στην Τούζλα την Τετάρτη με τη συμμετοχή δυσαρεστημένων εργαζομένων σε εργοστάσια της περιοχής που είναι σε καθεστώς πτώχευσης μετά την ιδιωτικοποίησή τους, ανέργων νέων και μελών οργανώσεων βετεράνων πολέμου.

Μέσος μηνιαίος μισθός 420€ – Βουτηγμένη στη διαφθορά η χώρα

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, μια χώρα 3,8 εκατομμυρίων κατοίκων, που ταλανίζεται από τη διαφθορά, είναι μια από τις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης. Η ανεργία πλήττει το 44% του ενεργού πληθυσμού, όμως η Κεντρική Τράπεζα της χώρας εκτιμά ότι ο πραγματικός αριθμός των ανέργων βρίσκεται στο 27,5%, καθώς πολλοί καταφεύγουν στη μαύρη εργασία.
Ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι 420 ευρώ και σχεδόν ένας κάτοικος στους πέντε ζει στη φτώχεια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Εξάλλου μεταξύ των αιτημάτων των διαδηλωτών είναι οι πολιτικοί να περιορίσουν τα προνόμιά τους και να συμφωνήσουν σε μεταρρυθμίσεις.

«Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ζουν στη μιζέρια και τη φτώχεια, πεινάνε. Ο λαός έχει χάσει την ελπίδα του και δεν πιστεύει πλέον ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση. Οι διαδηλώσεις είναι η μόνη τους διέξοδος», σχολίασε ο Βέχιντ Σέχιτς, ένας τοπικός αναλυτής.

«Αστυνομικοί, είστε αδέλφια μας, σύντροφοί μας, γείτονές μας! Πρέπει να ενωθείτε μαζί μας», φώναξε ένας διαδηλωτής στην Τούζλα, ο Νίχαντ Κάρατς.

«Είμαι στον δρόμο εδώ και δύο χρόνια. Οι αρχές δεν ακούν τις εκκλήσεις μας, τους αξίζει αυτό που τους συμβαίνει», σχολίασε ένας φίλος του, ο Μίτχαντ Κουκουρούζοβιτς.

Διαβάστε

Ταραχές στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη με 23 τραυματίες

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Σημαντική μείωση του πληθυσμού των Κροατών δείχνουν τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2014

Βουλευτής πήρε φακελάκι 10.000 ευρώ!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε