Κυριακή, 21 Ιουλ.
28oC Αθήνα

Τι απαντούν οι τρεις βουλευτές για τα εμβάσματα στο εξωτερικό

Τι απαντούν οι τρεις βουλευτές για τα εμβάσματα στο εξωτερικό

Tη δική τους απάντηση δίνουν οι βουλευτές  Καπερνάρος, Ρεπούση και Κικίλιας τα στοιχεία των οποίων δημοσιεύτηκαν από το υπουργείο Οικονομικών και σύμφωνα με το οποίο ελέγχονται γιατί έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό.

Ο Βασίλης Κικίλιας της Νέας Δημοκρατίας, ο Βασίλης Καπερνάρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και η Μαρία Ρεπούση της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι οι τρεις βουλευτές και εκτός από τους τρεις βουλευτές, για εμβάσματα στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2012 ελέγχονται τόσο η σύζυγος του Βασίλη Καπερνάρου όσο και η σύζυγος του πρώην υπουργού Ναυτιλίας, Νίκου Σηφουνάκη. 

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση με ανακοίνωσή της απαντά στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, λέγοντας πως τα συγκεκριμένα εμβάσματα καλύπτονται απολύτως από τις φορολογικές της δηλώσεις, τις οποίες ήδη “προσκόμισα στις φορολογικές αρχές της χώρας”.

Η κα Ρεπούση επισημαίνει επίσης πως τα συγκεκριμένα χρήματα στάλθηκαν στο εξωτερικό για λόγους σπουδών και υγείας οικείων της προσώπων και μετά την εξυπηρέτηση των εν λόγω αναγκών, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών επέστρεψε στην Ελλάδα. 

Σχεδόν ταυτόχρονα βγήκε και η ανακοίνωση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Καπερνάρου ο οποίος αναφέρει πως τον Φεβρουάριο του 2009 που δεν “ήμουν βουλευτής, έκανα αίτηση μέσω ελληνικής τράπεζας, εμβάσματος με τη σύζυγό μου”. 

Και συνεχίζει ο κ. Καπερνάρος πως “τον Μάρτιο του 2009 (ένα μήνα μετά), τα χρήματα επιστρέφουν στην Ελλάδα και με αυτά αγοράζω το σπίτι, στο οποίο διαμένω έως και τώρα. Το ποσό είναι απολύτως φορολογημένο και δεν καταλαβαίνω τον λόγο που δημοσιοποιείται”

Ο κ. Καπερνάρος αναφέρει πως έχει ήδη ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών πως για οποιοδήποτε στοιχείο χρειάζονται είναι στη διάθεσή τους και για αυτό το λόγο αναρωτιέται γιατί το υπουργείο καταφεύγει στα μέσα ενημέρωσης. 

Μάλιστα, ο κ. Καπερνάρος δηλώνει πως πλέον τελειώνουν τα ψέματα και για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ενώ δηλώνει πως πίσω από το συγκεκριμένο γεγονός παίζονται πολιτικά παιχνίδια, γιατί όπως ισχυρίζεται υπήρχαν διαρροές για ενδεχόμενη υποψηφιότητά του στον Δήμο της Αθήνας. 



Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, σε πρώτο έλεγχο με την αρχική λίστα με την οποία είχαν ζητηθεί στοιχεία δικαιολόγησης των εμβασμάτων (24.710 περιπτώσεις) βρέθηκαν 3 βουλευτές και συγκεκριμένα οι κ. κ. Καπερνάρος, Κικίλιας και Ρεπούση καθώς και οι σύζυγοι των βουλευτών Σηφουνάκη και Καπερνάρου.

Οποιαδήποτε άλλα ονόματα έχουν ακουστεί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η ΓΓΔΕ ελέγχει κατά πόσο τα ποσά καλύπτονται από τις φορολογικές δηλώσεις των φορολογουμένων και δεν έχει στοιχεία ή την αρμοδιότητα για έλεγχο πόθεν έσχες. Συνεπώς, και ως προς αυτό το σκέλος, τα δημοσιεύματα είναι ανακριβή.

Η διαδικασία ελέγχου κάποιων εξ αυτών των υποθέσεων είναι σε εξέλιξη και η υπόθεση του κ. Κικίλια είναι στις 531 στοχευμένες υποθέσεις.

Ο κ. Κικίλιας προσκόμισε κατόπιν της σχετικής πρόσκλησης στις 15/4/2013 στην αρμόδια ΔΟΥ Γλυφάδας, πλήρη στοιχεία δικαιολόγησης. Τα στοιχεία αυτά ελέγχονται με την τωρινή διαδικασία.

Η ολοκλήρωση των ελέγχων θα γίνει το συντομότερο δυνατό, ώστε να μην υπάρχει καμία δυνατότητα παρερμηνείας. Υπενθυμίζουμε, όμως, ότι πριν την ολοκλήρωση του ελέγχου είναι λάθος να θεωρηθεί πως υπάρχει παραβατική συμπεριφορά. Προς τούτο, θυμίζουμε ότι στις 44 υποθέσεις που πρόσφατα ελέγχθηκαν μόνο οι 12 (27%) κατέδειξαν αποκρυβέντα εισοδήματα. Η πλειοψηφία, συνεπώς, παρείχε πλήρη δικαιολόγηση των ποσών των εμβασμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Παύλος Χαϊκάλης στον ΣΚΑΙ παραδέχθηκε τη φοροδιαφυγή! Ναι φταίω πρόκειται για 45.000 ευρώ από διαφήμιση στην επαρχία

Κικίλιας, Καπερνάρος και Ρεπούση οι βουλευτές που ελέγχονται γιατί έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό – Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

Διαψεύδει ο Βασίλης Κικίλιας ότι είναι ένας από τους 3 βουλευτές με τα 3,5 εκατομμύρια στο εξωτερικό

Τρεις βουλευτές της ΝΔ έστειλαν 3,5 εκ. € στο εξωτερικό – Δεν δικαιολογούνται από το πόθεν έσχες

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε