Κυριακή, 6 Οκτ.
20oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Ζωή χωρίς ταυτότητα, πολίτες χωρίς κράτος…!

Ζωή χωρίς ταυτότητα, πολίτες χωρίς κράτος…!

«Δεν με αναγνωρίζει κανένα κράτος, δεν με αναγνωρίζει ούτε το κράτος καταγωγής της μητέρας μου, αλλά ούτε η Ελλάδα, με αποτέλεσμα να μην ανήκω πουθενά, να μην είμαι πολίτης κανενός κράτους».

Τα λόγια αυτά ανήκουν στην 26χρονη Κατερίνα Μπαρμπόγια με καταγωγή από την Κένυα, που γεννήθηκε στην Ελλάδα, αλλά δεν έχει ούτε κενυάτικη ιθαγένεια, ούτε ελληνική. Είναι αυτό που λέμε «ανιθαγενής»!

«Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τα παιδιά που γεννιούνται από αλλοδαπούς γονείς. Δεν έχω κανένα έγγραφο που να πιστοποιεί την ταυτότητά μου και δε μπορώ να βγάλω ούτε ταυτότητα, ούτε διαβατήριο», λέει η Κατερίνα. «Πολλοί δεν το καταλαβαίνουν και όταν τους εξιστορώ το πρόβλημα, την ιστορία μου, πέφτουν από τα σύννεφα. Δεν το πιστεύουν γιατί δεν βρίσκουν νόημα σε αυτό. Δεν είναι ότι ήρθα από κάπου ή είμαι μια οικονομική μετανάστρια. Το θεωρούν αυτονόητο από τη στιγμή που γεννήθηκα εδώ, που φοίτησα εδώ, που ξέρω τα ήθη και τα έθιμα, με βλέπουν και νομίζουν ότι έχω μια ελληνική ταυτότητα κανονικά σαν και εκείνους».

Η περίπτωση της 26χρονης κοπέλας όμως, δεν είναι η μοναδική, αφού 100.000 παιδιά γεννήθηκαν, πάνε σχολείο και μεγαλώνουν στην Ελλάδα, αλλά δεν θεωρούνται Έλληνες. Απόψε το βράδυ η Σοφία Παπαϊωάννου μέσα από την εκπομπή της «360ο» φέρνει στο προσκήνιο αυτό το παράδοξο φαινόμενο, απόρροια της πολιτικής των κυβερνήσεων της χώρας μας που επί σειρά ετών αδιαφορούν για τόσους ανθρώπους που ζουν χωρίς ταυτότητα και που, όπως αποδεικνύεται, είναι πολίτες χωρίς κράτος!

Στη δημοσιογράφο μιλά και η Ζάινα που πριν από λίγες ημέρες έλαβε έναν φάκελο που έκρυβε μία δυσάρεστη έκπληξη: μία εντολή απέλασης από την Ελλάδα προς τη Σιέρα Λεόνε, όπου η νεαρή κοπέλα δεν είχε πάει ποτέ στην ζωή της. Η Ζάινα γεννήθηκε στην Αθήνα πριν από 24 χρόνια και είχε ακούσει για τη συγκεκριμένη χώρα της Αφρικής από την οποία κατάγονται οι γονείς της, μόνο από τους ίδιους και «από ντοκιμαντέρ… τίποτε άλλο, τίποτε παραπάνω», όπως λέει στην κάμερα της εκπομπής, τονίζοντας πως «Ξεκίνησα αρχικά στο Μοσχάτο σε δημοτικό, μετά μεταφέρθηκα σε ένα διαπολιτισμικό δημοτικό, στο οποίο γινόντουσαν τα μαθήματα και στα ελληνικά και στα αγγλικά για παιδιά που έρχονταν από το εξωτερικό. Μετά στο γυμνάσιο και στο λύκειο μπήκα σε ελληνικό. Εδώ πέρα μεγάλωσα, εδώ πήγα σχολείο, εδώ έχω φίλους, εδώ είναι η ζωή μου, εδώ έχω κάνει τα πάντα. Δεν γνωρίζω κάτι άλλο αλλού και μου φαίνεται περίεργο να ξεκινήσω κάτι άλλο χωρίς τη θέληση μου, να με στείλουν στην Αφρική χωρίς τη θέληση μου, χωρίς να έχω πάει ποτέ κιόλας».

Απόψε, στις 23:45, μέσα από την εκπομπή της «360ο» στον ALPHA, η Σοφία Παπαϊωάννου κάνει έρευνα για τους χιλιάδες ανθρώπους που γεννήθηκαν και ζουν στη χώρα μας, αλλά δεν θεωρούνται έλληνες πολίτες. Ίσως λοιπόν οι κυβερνήσεις και τα κόμματα, εκτός από τη λαθρομετανάστευση, πρέπει να ασχοληθούν και με όλα αυτά τα παιδιά που ζούνε και μεγαλώνουν δίπλα μας χωρίς ταυτότητα, χωρίς ιθαγένεια, χωρίς κράτος!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε