Τουλάχιστον οι 268 από τους 534 γερουσιαστές της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας είχαν καθαρό εισόδημα της τάξης του 1 εκατομμυρίου δολαρίων ή ανώτερο το 2012, το χρόνο αναφοράς για τις φορολογικές δηλώσεις εισοδημάτων του 2013, με μέσο εισόδημα 1.008.767 δολάρια, δείχνει η έκθεση του Centre for Responsive Politics, μιας ανεξάρτητης μη κερδοσκοπικής ερευνητικής ομάδας με έδρα την Ουάσιγκτον, στον ιστότοπό της OpenSecrets.org.
Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί βρίσκονται σχεδόν στην ίδια οικονομική κατάσταση, με τους Δημοκρατικούς να διατηρούν ένα ελαφρύ προβάδισμα καθώς το μέσο εισόδημά τους κυμαίνεται περί το 1,04 εκατ. δολάρια έναντι 1 εκατομμυρίου των Ρεπουμπλικάνων.
Ανεξαρτήτως κόμματος το εισόδημα των γερουσιαστών έχει αυξηθεί μέσα σε ένα χρόνο. Το 2012 οι Δημοκρατικοί δήλωσαν μέσο όρο εισοδήματος 990.000 δολάρια και οι Ρεπουμπλικάνοι 907.000 δολάρια. Εκείνη τη χρονική στιγμή, το εισόδημα 257 εκλεγμένων (48%), είχε υπερβεί το 1 εκατομμύριο δολάρια.
Ο πλουσιότερος γερουσιαστής είναι ο Ρεπουμπλικάνος Ντάρελ Ίσα, που εκλέγεται στην Καλιφόρνια, ο οποίος πλούτισε χάρη στο αντικλεπτικό σύστημα που εφηύρε για το αυτοκίνητο Viper, και είχε καθαρά εισοδήματα μεταξύ 330 και 598 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο φτωχότερος γερουσιαστής είναι ο συνάδελφός του Ντέιβιντ Βαλαντάο, επίσης Ρεπουμπλικάνος ο οποίος εκλέγεται στην Καλιφόρνια, του οποίου η οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής γάλακτος είναι αντιμέτωπη με χρέη 12,1 εκατομμυρίων δολαρίων.
Οι Αμερικανοί εκλεγμένοι «ήταν ανέκαθεν πλουσιότεροι από το μέσο Αμερικανό πολίτη» υπογραμμίζει η ίδια οργάνωση, αλλά το γεγονός ότι αυτή τη χρονική στιγμή αποτελούν την πλειονότητα «είναι ένα σημείο καμπής καθώς είναι οι ίδιοι που συζητούν για τα επιδόματα ανεργίας, τα κουπόνια για τα τρόφιμα και για τον κατώτατο μισθό».
Οι δημοσκοπήσεις «καταδεικνύουν ότι οι Αμερικανοί είναι δυσαρεστημένοι από τους πολιτικούς που έχουν εκλέξει» σημειώνει η Σίλα Κρούμχολτζ, διευθύντρια του Κέντρου, όμως «αυτό δεν αλλάζει την επιθυμία μας να εκλέγουμε πρόσωπα σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση τα οποία θα μεταφέρουν τις ανησυχίες μας στο Κογκρέσο».
Είναι «αναμφισβήτητο ότι στο εκλογικό μας σύστημα, οι υποψήφιοι οφείλουν να έχουν πρόσβαση σε χρήματα για να πραγματοποιήσουν επιτυχημένες προεκλογικές εκστρατείες» προσέθεσε η ίδια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ