Πολιτική

Οι Γερμανοί βρήκαν τους «νέους ήρωες της Ελλάδας»: Την Task Force του Ράιχενμπαχ!

Ούτε μια ούτε δυο αλλά 10 σελίδες αφιερώνει η γερμανική μηνιαία οικονομική επιθεώρηση Capital στον Χορστ Ράιχενμπαχ και την Task Force του, που χαρακτηρίζονται «Οι νέοι ήρωες της Ελλάδας».

Σε δηλώσεις του στο περιοδικό, ο κ. Ράιχενμπαχ επαινεί την κυβέρνηση για την πρόοδο η οποία έχει επιτευχθεί, ειδικά στους τομείς της υγείας και των υποδομών.

Η γερμανική μηνιαία οικονομική επιθεώρηση θα κυκλοφορήσει αύριο, Παρασκευή

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ελληνικής υπηρεσίας της Deutsche Welle, οι «ήρωες» στους οποίους αναφέρεται το περιοδικό είναι εμπειρογνώμονες με διεθνή εμπειρία στον κλάδο τους, όπως ο Ολλανδός Ρικ Βάουτερς, που συντονίζει τη σύνταξη εθνικού κτηματολογίου, ο Γάλλος Κλοντ Βέντλινγκ, που επιβλέπει την αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών, η Γερμανίδα Μαρίνα Χορν, που δρομολογεί αλλαγές στο σύστημα υγείας, αλλά και ο Έλληνας Βύρων Καμπαράκης, που προωθεί την ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων με συγχρηματοδότηση από τα κοινοτικά ταμεία.

Η Φρύνη και η Υγεία

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο έργο τους, γράφει η DW, περιγράφονται με μία χαρακτηριστική σκηνή: «Η Μαρίνα Χορν έχει μόλις φτάσει στο αεροδρόμιο της Αθήνας, σε 18 ώρες θα αρχίσει μία σημαντική διεθνής συνάντηση εμπειρογνωμόνων για την υγεία, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και των αρμοδίων επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δύο χρόνια δούλευε γι’ αυτήν τη συνάντηση η Χορν μαζί με στελέχη του ελληνικού υπουργείου Υγείας, αλλά τώρα, την τελευταία στιγμή, διαπιστώνει ότι δεν έχουν φτάσει ακόμη τα στοιχεία που χρειαζόταν- και όχι μόνο αυτό, αλλά έχει αρρωστήσει και η Φρύνη, η έμπιστη υπάλληλος με την οποία συνεργάζεται.

“Φρύνη, χρειαζόμαστε απαντήσεις! ” φωνάζει η Μαρίνα Χορν στο κινητό της και συνεχίζει: “Φρύνη, σου το είχα πει ότι αυτό το πρότζεκτ είναι πολύ μεγάλο για να ασχοληθούν μόνο δύο άτομα”».

Σε ό,τι αφορά το σύστημα υγείας, το ρεπορτάζ κάνει λόγο για «χαρακτηριστικό παράδειγμα μηχανισμού που είναι αναποτελεσματικός και εν μέρει διεφθαρμένος» και σημειώνει ότι «σήμερα πολλοί γιατροί είναι διορισμένοι σε δημόσια νοσοκομεία, αλλά συχνά εργάζονται στο σπίτι και χρεώνουν αντιστοίχως, οι φαρμακοποιοί έχουν εξασφαλίσει επικερδή μονοπώλια, για παράδειγμα στις βρεφικές τροφές ή στις πάνες για τα μωρά. Οι φαρμακοβιομηχανίες ζητούσαν μέχρι σήμερα εξωπραγματικές τιμές. Ακόμα και τα γενόσημα είναι πιο ακριβά από αλλού».

Το κτηματολόγιο

Χαρακτηριστική περίπτωση «οικοδόμησης έθνους» (nation building) είναι η σύνταξη εθνικού κτηματολογίου, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, αναφέροντας ότι η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει ακόμη να αποκτήσει κτηματολόγιο, αν και πέρασαν 184 χρόνια από την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

«Καταστροφή» χαρακτηρίζεται η ανυπαρξία κτηματολογίου, γιατί χωρίς αυτό «κανείς σώφρων επενδυτής δεν πρόκειται να αγοράσει γη και καμία τράπεζα δεν πρόκειται να δώσει δάνειο», επισημαίνεται.

ΚΟΥΤΤο «Capital», σύμφωνα με την DW, σημειώνει ότι το 1995 η Ελλάδα είχε εισπράξει 150 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για τη σύνταξη κτηματολογίου, αλλά δεν κατάφερε να το ολοκληρώσει με τις δικές της δυνάμεις

«Όποιος θέλει να ξέρει σε ποιον ανήκει ένα κομμάτι γης, θα πρέπει να “οργώσει” βουνά από έγγραφα. Ένας ολόκληρος στρατός από ειδικούς του κτηματολογίου, δημοσίους υπαλλήλους, δικηγόρους και συμβολαιογράφους βγάζει πολλά χρήματα από την ενασχόλησή του με αυτές τις πληροφορίες. Όλοι αυτοί ζουν από το ελληνικό χάος και δεν θέλουν να συνταχθεί κτηματολόγιο», γράφει το περιοδικό και συμπληρώνει ότι την «παροχή συμβουλών» για το κτηματολόγιο αναλαμβάνει πλέον ένας Ολλανδός, ο Ρικ Βάουτερς, που έχει ήδη εργαστεί σε παρόμοια πρότζεκτ στην Ουκρανία, στη Μογγολία και στο Βιετνάμ.

«Το ένα στα πέντε κτίρια είναι παράνομο», λέει ο Βάουτερς για την ελληνική του εμπειρία και προσθέτει: «Ελπίζουμε να ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο μέχρι το 2020».

Σύμφωνα με την DW, το «Capital» εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να εκμεταλλευτεί τη γερμανική τεχνογνωσία για να αναδιαρθρώσει το σύστημα υγείας, παρά τις αντιδράσεις.

«Αν έβλεπαν οι Έλληνες γιατροί πόσα βγάζει ένας Γερμανός γιατρός στο ιατρείο του, θα σταματούσαν τις διαδηλώσεις», δηλώνει σχετικά ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ενώ ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δηλώνει ότι «οι θεωρίες συνωμοσίας που θέλουν τους Γερμανούς να μας μετατρέπουν σε αποικία τους, είναι ανοησίες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γεωργιάδης: Ανοησίες οι συνωμοσίες πως μετατρεπόμαστε σε γερμανική αποικία

Έκαναν σύσκεψη για να βρουν… δώρο γενεθλίων στον Ράιχενμπαχ!

Ράιχενμπαχ: “Η Ελλάδα βαδίζει σταθερά προς την έξοδο από την κρίση”

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μαρινάκης για παραίτηση Παπαδημητρίου: «Υπάρχουν ερωτήματα για τους επικοινωνιακούς χειρισμούς – Άδικο να αποδίδουμε ευθύνες στον Σταϊκούρα»
«Δεν έχει ευθύνη για τη σύνταξη του πορίσματος, αυτό το κάνουν οι επιστήμονες» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ο Παύλος Μαρινάκης
Γεραπετρίτης: «Θα υπάρξει συνάντηση Μητσοτάκη και Τραμπ εν ευθέτω χρόνο – Σταθερά καλή σχέση και ανοιχτοί δίαυλοι με τις ΗΠΑ»
«Είναι ήδη δομημένη η σχέση από την πρώτη θητεία του Αμερικανού Προέδρου. Νομίζω ότι αυτό θα επιβεβαιωθεί όταν θα υπάρξει και η δεύτερη συνάντηση» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ντόναλντ Τραμπ
Δημοσκόπηση Real Polls: 19,9% θα ψήφιζε ΠΑΣΟΚ με άλλο αρχηγό, 70,2% λέει όχι σε νέο κόμμα υπό τον Αλέξη Τσίπρα
Το 29,8% θεωρεί ότι η ΝΔ είναι το κόμμα που μπορεί να δώσει τις πιο ρεαλιστικές λύσεις στα προβλήματα των πολιτών, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας είναι το κόμμα το οποίο «κερδίζει» τις προτιμήσεις των πολιτών λόγω της αρχηγού του
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Κωνσταντίνος Κυρανάκης: Με μεγάλη προχειρότητα το πόρισμα ΕΟΔΑΣΑΑΜ – Θα απολύονται δημόσιοι υπάλληλοι που υποκύπτουν σε λάθη
«Στον νέο νόμο που θα φέρουμε στο υπουργικό συμβούλιο της 28ης Απριλίου θα περιλαμβάνονται και απολύσεις για δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι υποκύπτουν σε λάθη»
Ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης στη Βουλή