Κυριακή, 7 Ιουλ.
27oC Αθήνα

Ανακωχή μέχρι νεωτέρας – ποιος ο σχεδιασμός Σαμαρά και Βενιζέλου έως τις εκλογές

Ανακωχή μέχρι νεωτέρας – ποιος ο σχεδιασμός Σαμαρά και Βενιζέλου έως τις εκλογές

Πως το θέμα του 25ευρω στα νοσοκομεία κατέστη…δευτερεύον στη χθεσινή σύσκεψη κορυφής στο Μέγαρο Μαξίμου. Πως σκοπεύουν να επιλύσουν το αγκάθι του συντονισμού Σαμαράς και Βενιζέλος. Οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες των δύο εταίρων εν όψει των δίδυμων εκλογών του Μαίου.

 Κομβικής σημασίας για τις πολιτικές εξελίξεις, που επίκεινται το πρώτο 5μηνο του 2014, ήταν η χθεσινοβράδινη σύσκεψη μεταξύ του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, όχι κατ ανάγκη γιατί οι δύο εταίροι επίλυσαν – σχετικά άκοπα – το θέμα του 25ευρω για εισαγωγή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στα δημόσια νοσοκομεία, που είχε προκαλέσει ψυχρότητα στις σχέσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και στις σχέσεις ΠΑΣΟΚ – Γεωργιάδη.

Σκληρό διπολικό μοντέλο διακυβέρνησης συμφώνησαν χθες Σαμαράς και Βενιζέλος, που ενεργοποιούν άτυπο όργανο συντονισμού του κυβερνητικού έργου – προβληματική προοιωνίζεται η συγκατοίκηση των κυβερνητικών εταίρων εν όψει εκλογών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι δύο «κεφαλές» του κυβερνητικού συνασπισμού επεχείρησαν να συμφωνήσουν σε ένα πολιτικό μορατόριουμ, του οποίου η ισχύς θεωρητικά και πρακτικά εκπνέει στις διπλές εκλογές του Μαίου, καθώς κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι το θέμα της κατάργησης του 25ευρω στα νοσοκομεία είχε ήδη διευθετηθεί ώρες πριν, όταν το Υπουργείο Οικονομικών είχε εγκρίνει και η τρόικα είχε σιωπηρά συναινέσει στο ισοδύναμο μέτρο του φόρου κατά 5 σεντς σε τσιγάρα και καπνό.

Είχαν άλλωστε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προηγηθεί τα τελευταία 24ωρα πάμπολλες επικοινωνίες ανάμεσα στους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο αλλά και μεταξύ επιτελικών στελεχών των δύο κομμάτων, με κοινό παρανομαστή την αποφυγή ενός ατυχήματος, που θα κόστιζε πολιτικά και επικοινωνιακά στην Αθήνα εν όψει Ελληνικής Προεδρίας και τρόικας.

Το θέμα, που μονοπώλησε το ενδιαφέρον της χθεσινής σύσκεψης, όπως ομολογούν στενοί συνεργάτες των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου, δεν ήταν άλλο από αυτό του συντονισμού και της έξωθεν καλής μαρτυρίας της κυβέρνησης, καθώς τα δύο κομματικά επιτελεία φουλάρουν τις μηχανές τους για τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις της Άνοιξης. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι «θα πρέπει να τερματιστούν οι αυτοσχεδιασμοί των Υπουργών», που εκπέμπουν μηνύματα σύγχυσης στο εσωτερικό της κυβέρνησης και αποφάσισαν ότι εφεξής ο «συντονισμός της κυβέρνησης θα είναι σκληρός» και ότι «κανένας Υπουργός δεν θα προβαίνει σε ανακοινώσεις, εφ όσον δεν υπάρχει προηγούμενη συνεννόηση και έγκριση από τους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο».


Ασφαλείς πληροφορίες φέρουν τους δύο άνδρες να έχουν συμφωνήσει να «προσωποποιήσουν» το πιο συγκεντρωτικό μοντέλο διακυβέρνησης, που προέκριναν χάριν της διασφάλισης της κυβερνητικής συνοχής. Ενεργοποιείται ως εκ τούτου άτυπο όργανο αποτελούμενο αρχικώς από δύο στελέχη, ένα από κάθε πλευρά, που αποκλειστικό στόχο θα έχουν τον καλύτερο συντονισμό, τη συνεννόηση και των καθορισμό των κρίσιμων «συνεργειών», προκειμένου να αποφεύγονται αρρυθμίες κατά την υλοποίηση του κυβερνητικού οργάνου. Στο συγκεκριμένο όργανο ενδεχομένως να μετέχουν και άλλα στελέχη κατά περίσταση και αναλόγως του διακυβεύματος.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ

Στο Μέγαρο Μαξίμου, που εξ αρχής καταβλήθηκε προσπάθεια να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι στην εσωτερική διένεξη με το ΠΑΣΟΚ, δεν παραγνωρίζουν το «πολιτικό πρόβλημα», που προκύπτει από τις «αναθεωρητικές», επιδιώξεις, που εγείρει η Χαριλάου Τρικούπη σχετικά με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας.

Ωστόσο, ο Αντώνης Σαμαράς έχει προειδοποιήσει ότι επ ουδενί λόγω δεν πρέπει να θυσιαστεί η ομαλή πορεία της χώρας προς τα κρίσιμα ορόσημα του 2014 στο βωμό μικροκομματικών επιδιώξεων, δείχνοντας να κατανοεί – όπως επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του – τη δυσχερή δημοσκοπική θέση του ΠΑΣΟΚ και τις εσωκομματικές πιέσεις, που υφίσταται ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Η αγωνία του Αντώνη Σαμαρά είναι να επιτύχει την ελάφρυνση του χρέους, να εξέλθει η χώρα στις αγορές και να απεγκλωβιστεί από τα Μνημόνια» επισημαίνει στενός του συνεργάτης, υπονοώντας ότι οι «νίκες στα σημεία είναι θετικές», ωστόσο δεν επιτυγχάνουν τον μείζων στόχο.

Στον αντίποδα, η Χαριλάου Τρικούπη έχει «σημαδέψει» πολιτικά την κοινωνική ατζέντα, προκειμένου να ενισχύσει το αριστερό/προοδευτικό της προφίλ με τη χθεσινή «επιτυχία» να ανοίγει την όρεξη των επιτελών της. Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες ο κύριος Βενιζέλος «κέρδισε» επίσης ευνοικότερες ρυθμίσεις στα θέματα της αποκατάστασης του ΕΚΑΣ και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφάλιστων – σχετική ρύθμιση θα έλθει σύντομα στη Βουλή – αλλά και τη δημιουργία της Εθνικής Ομάδας ανάσχεσης της ανεργίας. Εκ του παραλλήλου, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα φροντίζει να υπογραμμίζει συχνότερα τις διαφορές της προς τη Νέα Δημοκρατία, εστιάζοντας στο δεύτερο κρίσιμο μέτωπο, αυτό της δημιουργίας της «Ελληνικής Ελιάς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κόντρα Μαξίμου – Δικαστών για τις αποφυλακίσεις κατηγορούμενων για τρομοκρατία

Άρωμα εκλογών από το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Σαμαρά – Ευρεία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου σήμερα στο Μαξίμου

Σαμαράς: δεν υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Ποιοι κάνουν… έξαλλους τους βουλευτές της ΝΔ;

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε