Σάββατο, 28 Σεπτ.
25oC Αθήνα

Με αγωνία περιμένουν απάντηση για το εάν η τρόικα δέχεται τη μείωση 50 ευρώ σε κάθε τόνο πετρελαίου – “Μουρμούρα” από τους βουλευτές της κυβέρνησης

ΦΩΤΟ AΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ AΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

 – Το σχέδιο της κυβέρνησης προς την τρόικα δεν περιείχε ισοδύναμα μέτρα για τη μείωση
– Εάν δεχθούν τη μείωση οι δανειστές σημαίνει πως το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι φθηνότερο κατά 50 ευρώ τον τόνο
– Εξετάζεται και το ενδεχόμενο της προκαταβολής του επιδόματος κατά 25%
– Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας πιέζουν τον Στουρνάρα για να πείσει την τρόικα

Mε τους πολίτες να προετοιμάζονται ψυχολογικά για άλλο έναν παγωμένο χειμώνα, καθώς όσοι καταφέρουν να γεμίσουν τις δεξαμενές τους με πετρέλαιο θέρμανσης θα θεωρούνται εξαίρεση, η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε ένα πιθανό αυτογκόλ. 

Εντός της ημέρας, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αναμένεται απάντηση της τρόικας αναφορικά με το αίτημα της ελληνικής πλευράς για μείωση του Ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 50%.

Φυσικά, υπάρχει μεγάλη αγωνία στην ελληνική κυβέρνηση για το ποιά θα είναι η απάντηση της Ευρώπης στο αίτημα αυτό, καθώς σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η τρόικα μπορεί να ζητήσει αναβολή της απάντησης για το τέλος της αξιολόγησης. 

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως για αυτό το αίτημα η ελληνική κυβέρνηση δεν έδωσε στους δανειστές ούτε ένα ισοδύναμο και έτσι θεωρείται πως δύσκολα θα αποφευχθεί ένα βροντερό όχι για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Μία τέτοια ενέργεια επικοινωνιακά θα αποτελεί αυτογκόλ για την κυβέρνηση, καθώς θα πάρει μία αρνητική απάντηση για κάτι που δεν προετοίμασε καθόλου. 

ΤΙ ΘΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΗ Η ΜΕΙΩΣΗ

Το σχέδιο προβλέπει τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά 15%. Να πέσει δηλαδή κατά περίπου 50 ευρώ ο κάθε τόνος πετρελαίου, αφού θα πέσει και ο φόρος από τα 330 στα 280 ευρώ. Παράλληλα η κυβέρνηση προτείνει αύξηση του βοηθήματος από τα 28 λεπτά στα 33 για κάθε λίτρο πετρελαίου.

Ακόμη και στα 91λεπτά/λίτρο θα πέσει η τιμή για όσους δικαιούνται επίδομα.  Με τον τρόπο αυτό, με τη μείωση δηλαδή του φόρου κατά περίπου 4 λεπτά στο λίτρο και την αύξηση του επιδόματος η τιμή για όσους δικαιούνται το επίδομα μπορεί να φτάσει στα επίπεδα του 2012, δηλαδή κοντά στα 91 με 92 λεπτά το λίτρο. Παράλληλα και για να μπορέσουν οι δικαιούχοι να πάρουν πετρέλαιο μελετάται να δοθεί μια προκαταβολή της τάξης του 25% στους δικαιούχους ώστε να πάρουν μια ανάσα και να μπορέσουν να κάνουν παραγγελίες.

Μουρμούρες από το εσωτερικό

Την ίδια ώρα, σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο, τα πράγματα είναι εξίσου δύσκολα με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να ζητούν διεύρυνση και να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότεροι το επίδομα θέρμανσης για το πετρέλαιο. 

Μάλιστα, οι 15 βουλευτές, με επικεφαλής το Δάνη Τζαμτζή, ζητούσαν να αυξηθεί το επίδομα θέρμανσης, να δοθεί το επίδομα για την πρώτη κατοικία με εισοδηματικά κριτήρια και να ισχύσουν κριτήρια υψομέτρου και περιόδου κατανάλωσης πετρελαίου.

Με το έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο κ. Σταϊκούρας ενημερώνει τους βουλευτές ότι «στον εκτελούμενο προϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομικών έχουν προβλεφθεί πιστώσεις συνολικού ποσού 270 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση δαπανών επιδόματος θέρμανσης κατά το τρέχον έτος, εκ των οποίων έχει καταβληθεί έως σήμερα ποσό 79,5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σταϊκούρας: 270 εκατ. ευρώ για το επίδομα θέρμανσης

Ποια μείωση; Αύξηση στο φόρο του πετρελαίου ζητά η Κομισιόν

“Δεν είχε ιδέα για το 15% ο Στουρνάρας” – Παιχνίδια με την τιμή του πετρελαίου

Πετρέλαιο θέρμανσης: μείωση 15% στο φόρο και προκαταβολή του επιδόματος


Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε