Οικονομία

Το deal του Μυτιληναίου εκτίναξε το χρηματιστήριο

Το σημαντικό deal Μυτιληναίου- Fairfax όχι μόνο συντήρησε το ανοδικό momentum των τελευταίων ημερών, αλλά οδήγησε την αγορά σε νέα υψηλά έτους και σε νέα υψηλά από τη συνεδρίαση της 1ης Αυγούστου του 2011.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.166,00 μονάδες σημειώνοντας υψηλά κέρδη 2,38%.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε άνοδο 5,12%, από τις αρχές Οκτωβρίου κερδίζει 14,96%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει κέρδη σε ποσοστό 28,43%.

Από τα χαμηλά της 15ης Ιουλίου, τις 800,32 μονάδες καταγράφει άνοδο 45,69%.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 163,62 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25,508 εκατ. ευρώ αφορούν τη μεταβίβαση πακέτου 4.972.383 μετοχών της Μυτιληναίος, στην τιμή των 5,13 ευρώ, ανά μετοχή.

Η Μυτιληναίος πώλησε το 4,25% του μετοχικού της κεφαλαίου στην την καναδική εταιρεία συμμετοχών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, την Fairfax Financial Holdings Limited έναντι 25,508 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που θεωρείται, από την αγορά, ζωτικής σημασίας τόσο για την ίδια την επιχείρηση, όσο και για την οικονομία της χώρας καθώς αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης από πανίσχυρο διεθνές επενδυτικό κεφάλαιο, την στιγμή μάλιστα που καταγράφονται αποχωρήσεις μεγάλων βιομηχανικών ομίλων από το Χ.Α.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 2,32%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,23%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές του ΟΠΑΠ (+6,38%), της Πειραιώς (+5,30%), της Εθνικής (+4,36%), της Μυτιληναίος (+3,62%), των ΕΛΠΕ(+2,83%), του ΟΤΕ (+2,37%) και της Τιτάν (+2,27%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Frigoglass (-1,74%), της Ελλάκτωρ (-1,38%) και της Βιοχάλκο (-0,72%).

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Ταξιδιών (+5,79%), της Υγείας (+4,75%), των Τραπεζών(+3,88%) και των Πρώτων Υλών (+3,03%). Αντιθέτως πτώση σημείωσαν μόνο οι δείκτες των Βιομηχανικών Προϊόντων (-0,13%) και των Προσωπικών Προϊόντων (-0,08%).

Ανοδικά κινήθηκαν 101 μετοχές, 43 πτωτικά και 21 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Πήγασος +19,91%, Βαρβαρέσος +19,85%, Αττικές Εκδόσεις +19,68% και Παρνασσός +19,39%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: ΑΤΤΙ-ΚΑΤ -16,67%, PC Systems -15,73%, SATO -9,68% και Εβροφάρμα -8,79%.

Διαβάστε επίσης:
Μεγάλη επιχειρηματική συμφωνία Μυτιληναίου με τον σπουδαιότερο επενδυτή παγκοσμίως

Financial Times:Η τρόικα υπονομεύει την έξοδο από την κρίση

Μάνος: Μετά την Κατοχή των Γερμανών η Κατοχή του Στουρνάρα

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Οι δασμοί θα παραμείνουν σε ισχύ για μέρες και εβδομάδες, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου
Ορισμένα νησιά, στα οποία ζουν μόνο πιγκουίνοι, μπήκαν στον κατάλογο των δασμών Τραμπ, ώστε χώρες να μην μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν ως «παραθυράκι», σύμφωνα με τον Χάουαρντ Λούτνικ 
Ο Χάουαρντ Λούτνικ
Ινδία-ΗΠΑ: Το Νέο Δελχί δεν σχεδιάζει ν’ ανταποδώσει την επιβολή δασμών κατά της Ουάσινγκτον
Η κυβέρνηση εξετάζει μία ρήτρα στο εκτελεστικό διάταγμα της επιβολής των αμερικανικών δασμών του Τραμπ που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πιθανής αναστολής των δασμών για εμπορικούς εταίρους
FILE PHOTO: India's Prime Minister Narendra Modi speaks during a meeting at The Ministry of Foreign Affairs in Paris France July 14, 2023.
ΗΠΑ: Περισσότερες από 50 χώρες έχουν επικοινωνήσει με τον Λευκό Οίκο για την έναρξη εμπορικών διαπραγματεύσεων δήλωσε ένας σύμβουλος του Τραμπ
Ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ, Κέβιν Χάσετ, αρνείται ότι οι δασμοί του προέδρου Τραμπ είναι ένας έμμεσος τρόπος πίεσης της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ για τη μείωση των επιτοκίων
The West Front of the U.S. Capitol building is pictured in Washington