Ο επικεφαλής του Eurogroup, κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε όπως είχε κάνει και πριν λίγες ημέρες πως το θέμα των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 θα τεθεί στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων τον Δεκέμβριο ή ακόμα και τον Ιανουάριο.
Για αυτό ακριβώς το χρηματοδοτικό κενό είχε προηγηθεί η δήλωση του μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, κ. Άσμουσεν, ο οπίος απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο την πρόταση του Γιάννη Στουρνάρα για κάλυψη του κενού μέσω της μετακύλισης της λήξης των ελληνικών ομολόγων που διατηρεί το ευρωσύστημα. Με αυτό τον τρόπο ο κ. Άσμουσεν πέταξε την καυτή πατάτα του χρηματοδοτικού κενού στην ελληνική πλευρά, σημειώνοντας με νόημα πως η μετακύλιση θα σημαίνει νομισματική χρηματοδότηση και αυτό απαγορεύεται ρητά.
Αυτή η στάση δεν ήταν τυχαία, καθώς ο κ. Άσμουσεν θεωρείται ο άνθρωπος που στηρίζει απόλυτα τις πρωτοβουλίες της κας Μέρκελ.
Δυσάρεστες εκπλήξεις επεφύλλασσε και ο κ. Ντάιλσεμπλουμ ξεκαθαρίζοντας πως ‘δεν υπάρχει στήριξη στο Eurogroup για κούρεμα του ελληνικού χρέους”. Επιπλέον ο ίδιος άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για τη λήψη νέων μέτρων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “είναι πολύ νωρίς να πούμε εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα”.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως η Ελλάδα ποτέ δεν είναι εύκολη υπόθεση, σημειώνοντας πως γίνεται ακόμα δρόμος για να επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, δίνοντας σήμα στις ελληνικές αρχές πως οι μεταρρυθμίσεις έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ EUROGROUP
Τη βεβαιότητα ότι δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, εξέφρασε σήμερα από το Λουξεμβούργο, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup.
Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι το βάρος των κυβερνητικών προσπαθειών επικεντρώνεται τώρα στη μεγαλύτερη δυνητική αύξηση του ΑΕΠ και στην υιοθέτηση μέτρων καθαρά διαρθρωτικού χαρακτήρα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το «κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές πλεόνασμα» της Ελλάδας (δηλαδή το απαλλαγμένο από συγκυριακούς παράγοντες πλεόνασμα) ανέρχεται στο 4-6% του ΑΕΠ.
Σε ό,τι αφορά το λεγόμενο «χρηματοδοτικό κενό» της Ελλάδας, ο Γ. Στουρνάρας το προσδιόρισε γύρω στα 5 δισ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και γύρω στα 10,4-10,8 δισ. ευρώ για τη διετία (Ιουλίου 2014-Ιουλίου 2016). Σημείωσε ότι στο αποψινό Eurogroup έγινε μια πρώτη συζήτηση και ότι η απόφαση αναμένεται να ληφθεί ως το τέλος του έτους.
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του εκτελεστικού μέλους του συμβουλίου της ΕΚΤ, Γκιόργκ ‘Ασμουσεν ότι το χρηματοδοτικό κενό δεν θα καλυφθεί με τη μετακύληση ομολόγων, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι. Πρόσθεσε ότι αν το κενό δεν καλυφθεί με μετακύληση ομολόγων, τότε θα καλυφθεί με ένα ισοδύναμο τρόπο. «Τίποτα δεν είναι εκτός διαπραγμάτευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός οικονομικών και πρόσθεσε: «Όπως εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, έτσι και οι εταίροι θα τηρήσουν τις δικές τους».
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί «απομείωση του χρέους», σημειώνοντας πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, όπως π.χ με την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων ή/και με τη μείωση των επιτοκίων.
Ερωτηθείς για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι καλό θα ήταν αυτό να συμβεί πριν από τη λήξη του δημοσιονομικού προγράμματος και συγκεκριμένα το δεύτερο εξάμηνο του 2014, εκδίδοντας περιορισμένου ύψους ομόλογα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ξανάρχισαν οι εκβιασμοί για την επόμενη δόση
Το πρώτο “χαστούκι” στον Στουρνάρα στο Eurogroup
Ντάισελμπλουμ για το χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα: “Καλό Δεκέμβριο”