Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Der Handelsblatt, ο Επίτροπος δήλωσε ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει σε έναν συμβιβασμό για να δώσει ώθηση στο εγχείρημα της τραπεζικής ένωσης που καθυστερεί. Το εγχείρημα αυτό αποσκοπεί στη δημιουργία του πλαισίου για να αντιμετωπισθούν οι πιέσεις που υφίστανται ευρωπαϊκές τράπεζες και να σπάσει ο δεσμός μεταξύ των χρεωμένων χωρών και των τραπεζών τους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε αρχικά να έχει η ίδια με ένα σχετικό διοικητικό συμβούλιο την αρμοδιότητα να κλείνει τράπεζες, αλλά η Γερμανία και άλλες χώρες ανησυχούν για το ενδεχόμενο μεταφοράς πολύ μεγάλης εξουσίας στις Βρυξέλλες. Νομικοί της ΕΕ έχουν θέσει εν αμφιβόλω τη νομική βιωσιμότητα του σχεδίου.
«Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε από την αρχή ότι η Επιτροπή μπορεί να αναλάβει το έργο της εκκαθάρισης των τραπεζών μόνο για περιορισμένο χρόνο και να βρούμε μία άλλη λύση μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο κ. Μπαρνιέ, προσθέτοντας: «Το ταμείο διάσωσης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, θα μπορούσε να αναλάβει την εκκαθάριση των τραπεζών μόλις καταστεί ευρωπαϊκός θεσμός. Ο ΕΜΣ, που δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο 2012, εκδίδει σήμερα χρέος για να χρηματοδοτήσει τη χορήγηση δανείων και άλλων μορφών οικονομικής βοήθειας προς τις χώρες της Ευρωζώνης.
Ο Επίτροπος απέρριψε την πρόταση που έκανε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να περιορίζονται οι αποφάσεις της Αρχής εκκαθάρισης των τραπεζών στις μεγαλύτερες, συστημικά σημαντικές τράπεζες. «Οι μικρές τράπεζες μπορεί επίσης να χρεοκοπήσουν και να κλονίσουν όλο το σύστημα… Δεν συμμερίζομαι την άποψη να αφήσουμε την εκκαθάριση των μικρότερων τραπεζών στις εθνικές εποπτικές Αρχές. Αλλά, είναι αλήθεια ότι πρέπει να βρούμε έναν συμβιβασμό», δήλωσε ο κ. Μπαρνιέ.
Σε γνωμοδότηση που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα και είναι σε γνώση του Ρόιτερς, νομικοί προειδοποιούν ότι η νομοθεσία της ΕΕ επιτρέπει να δοθούν περιορισμένες μόνο αρμοδιότητες σε μία Αρχή που θα κλείνει ή θα διασώζει τράπεζες. Η λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος εγείρει ένα σύνολο πολιτικών και νομικών περιπλοκών, περιλαμβανομένων του ποιος αποφασίζει όταν μία προβληματική τράπεζα πρέπει να κλείσει και ποιος πληρώνει τον
λογαριασμό – ένα θέμα ιδιαίτερης ανησυχίας για τη Γερμανία.
Ο κ. Μπαρνιέ δήλωσε ότι παραμένει αισιόδοξος πως μπορεί να επιτευχθεί μία συμφωνία σχετικά με την εκκαθάριση των τραπεζών έως το τέλος του έτους. «Θα καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό με τον καιρό. Είναι σαφές ότι οι προτάσεις μου δεν ήταν η τελευταία λέξη στο θέμα… στο τέλος θα συμφωνήσουμε σε κάτι που θα μοιάζει κάπως διαφορετικό», τόνισε.
Η πολιτική ώθηση έχει επιβραδυνθεί μετά την επιστροφή της ηρεμίας στις αγορές, καθυστερώντας την πρόοδο όσον αφορά τον δεύτερο πυλώνα της τραπεζικής ένωσης – τη δημιουργία, δηλαδή, της Αρχής εκκαθάρισης των τραπεζών και ενός ταμείου που θα χρηματοδοτεί την εξυγίανσή τους. Ο κ. Μπαρνιέ σημείωσε ότι το ταμείο εκκαθάρισης θα μπορούσε να χρηματοδοτείται από τις αγορές ή εναλλακτικά ο ΕΜΣ θα μπορούσε να προσφέρει δάνεια ή άμεσες κεφαλαιακές ενισχύσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
“Προετοιμαστείτε για νέο κύμα προσφύγων από τη Συρία”
“Να αποκαλύπτουν οι μεγάλες εταιρείες πόσο φόρο πληρώνουν σε κάθε χώρα που επιχειρούν”
Μπαρνιέ: Μόνο με κούρεμα των καταθέσεων θα σωθούν οι τράπεζες