Στην κηδεία παρέστησαν ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάστιτς, υπουργοί, διπλωμάτες ξένων χωρών και εκατοντάδες πολίτες απ’ όλη την πρώην Γιουγκοσλαβία.
Η σορός της Γιόβανκα Μπροζ τοποθετήθηκε σε κρύπτη, στο μουσείο “25η Μαΐου” όπου βρίσκεται και ο τάφος του συζύγου της στρατάρχη Τίτο. Επιθυμία της ήταν να αναγράφεται στην επιτάφιο πλάκα μόνο το όνομα της και η ημερομηνία γέννησης και θανάτου χωρίς να υπάρχουν θρησκευτικά ή ιδεολογικά σύμβολα.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας στην επικήδειο ομιλία του ανέφερε ότι «η Γιόβανκα Μπροζ ήταν το τελευταίο σύμβολο της ισχυρής Γιουγκοσλαβίας, η γυναίκα θεσμός, μέρος της ιστορίας που προσπαθήσαμε να αποποιηθούμε». Ο Ντάτσιτς τόνισε ότι η Γιόβανκα Μπροζ αδικήθηκε και πέθανε ξεχασμένη ενώ στη ζωή της γνώρισε και είχε κερδίσει τον σεβασμό μεγάλων ηγετών. «Είναι καιρός να παραδεχθούμε ότι αδικήσαμε την Γιόβανκα Μπρόζ και την περίοδο εκείνη της ιστορίας μας κατά την οποία οικοδομήθηκε το κύρος και η αξιοπρέπεια της χώρας στο εξωτερικό που σήμερα με κόπο προσπαθούμε να επανακτήσουμε», επισήμανε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς.
Έξω από το μουσείο “25η Μαΐου” βρίσκονται συγκεντρωμένοι πολίτες που περιμένουν να περάσουν μπροστά από το μνήμα της Γιόβανκα Μπροζ. Από νωρίς σήμερα το πρωί άρχισαν να φτάνουν στο Βελιγράδι λεωφορεία από χώρες που ανήκαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία με πολίτες που ήθελαν να παραστούν στην κηδεία της χήρας του Τίτο. ‘Ανθρωποι κάθε ηλικίας που θυμούνται τις καλές στιγμές του παρελθόντος αλλά και νεαροί που άκουσαν από τους γονείς τους για εκείνη την περίοδο. Χαρακτηριστική είναι η απάντηση που έδωσε συνταξιούχος καθηγητής στην ερώτηση δημοσιογράφου τι θυμάται από την περίοδο που η Γιόβανκα Μπροζ ήταν η “πρώτη κυρία” της Γιουγκοσλαβίας. Ο καθηγητής απάντησε: «Θυμάμαι ότι τότε, όταν άνοιγα το πρωί το ψυγείο, είχα τι να δω ενώ σήμερα το ανοίγω και βλέπω τι δεν έχω».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πέθανε η χήρα του Τίτο – Η “πλούσια” ιστορία της ζωής της
Ο Στάλιν σχεδίαζε την δολοφονία του Τίτο – Τι αποκαλύπτει ρωσικό έγγραφο