Οικονομία

Για άλλη μια φορά η τρόικα στέκεται ως εμπόδιο”

''Η λιτότητα πάνω στη λιτότητα δεν φέρνει τα θεμιτά αποτελέσματα'' δήλωσε καρφώνοντας την τρόικα ο Κ. Μίχαλος, πρόεδρος της Ένωσης Βαλκανικών Επιμελητηρίων και πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), ο οποίος συμμετείχε στο ετήσιο επενδυτικό φόρουμ της Capital Link, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη.

«Στο φετινό 15ο φόρουμ βλέπουμε σημαντικές αλλαγές από πέρυσι. Σημαντικές αλλαγές σε ότι αφορά την πολιτική σταθερότητα, που είναι εξαιρετικά σημαντικός παράγων για τον οποιοδήποτε δυνητικό επενδυτή» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μίχαλος, ο οποίος πρόσθεσε:

αντί σ’ αυτή τη φάση να έχουμε τους τροϊκανούς ως αρωγούς στην αναπτυξιακή προσπάθεια, την οποία καταβάλλει η Ελλάδα, δυστυχώς, για άλλη μια φορά, βρίσκονται μπροστά μας ως εμπόδιο

«Παρ’ όλα ταύτα όμως, λυπούμαι ιδιαίτερα, διότι ενώ έχουμε φτάσει στο σημείο, μετά από πολύ μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, να έχουμε εκπληρώσει την επιθυμία με το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα, τόσο των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αντί σ’ αυτή τη φάση να έχουμε τους τροϊκανούς ως αρωγούς στην αναπτυξιακή προσπάθεια, την οποία καταβάλλει η Ελλάδα, δυστυχώς, για άλλη μια φορά, βρίσκονται μπροστά μας ως εμπόδιο. Ας αποφασίσουν λοιπόν τελικά: θέλουνε την Ελλάδας ως ένα υγιές μέλος της ΕΕ, ένα υγιές μέλος της Ευρωζώνης, που μπορεί, πράγματι, όπως απέδειξε με τις απέραντες θυσίες που κατέβαλε, να παράξει σημαντικό αναπτυξιακό έργο, ναι ή όχι; Νομίζω ότι το ερώτημα είναι πολύ απλό. Και σε ότι αφορά την ελληνική κυβέρνηση, προχωρά στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, το οποίο έχει εξαγγείλει με γοργά βήματα. Θα μπορούσε να ήταν ταχύτερο σε κάποιες εκφάνσεις του, αλλά νομίζω ότι στο σύνολό του έχουμε προχωρήσει σημαντικά τα τελευταία δυο χρόνια και θα προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο το 2014, αρκεί να μας αφήσουν».

Το 2014 το βλέπω ενθαρρυντικό εφόσον αλλάξουν μυαλά, για να το πω πολύ απλά, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας

Στην ερώτηση αν βλέπει το 2014 πιο ενθαρρυντικό, ο κ. Μίχαλος υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Το 2014 το βλέπω ενθαρρυντικό εφόσον αλλάξουν μυαλά, για να το πω πολύ απλά, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Δεν μπορούμε, την στιγμή που το επισημαίνουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, να συνεχίσουμε μέσα σ’ αυτό το υφεσιακό περιβάλλον. Η λιτότητα επάνω στη λιτότητα δεν φέρνει τα θεμιτά αποτελέσματα. Ας το καταλάβει επιτέλους η κα Μέρκελ και οι συν αυτώ, έτσι ώστε να προχωρήσει η Ευρώπη, όχι η Ελλάδα μόνο, αλλά όλη η Ευρώπη μπροστά».

Διαβάστε επίσης:
Έρχονται νέες μειώσεις στους μισθούς

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Φέτος το Πάσχα τα δώρα που θα κάνουμε στους αγαπημένους μας κρύβουν μέσα τους ένα μεγάλο δώρο και για εμάς
Με το πρόγραμμα επιβράβευσης Go For More της Εθνικής Τράπεζας κερδίζουμε πόντους κάνοντας τα γιορτινά ψώνια μας, τους οποίους μπορούμε να εξαργυρώσουμε στις επόμενες αγορές μας
Two professional women engage in a pleasant business exchange at a stylish office. One hands a business card to another, highlighting teamwork and communication.
Επιμένει ο Τραμπ στους δασμούς κατά των Ευρωπαίων από αύριο και τους ζητά να αγοράσουν ενέργεια - Συνάντηση Κομισιόν με αυτοκινητοβιομήχανους
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρξε πολύ κακή απέναντί μας», είπε. «Τους πληρώνουμε για να τους φυλάμε στρατιωτικά και μας κοροϊδεύουν στο εμπόριο, οπότε αυτός δεν είναι καλός συνδυασμός»
Ντόναλν Τραμπ
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες
Κόντρα στις απειλές Τραμπ για αύξηση δασμών, η Κίνα υποτιμά το νόμισμά της και αυξάνει τη χρηματοδότηση στις εταιρείες της
Με την υποτίμηση του νομίσματος της η Κίνα επιχειρεί να κάνει πιο ανταγωνιστικές τις εξαγωγές της, οι τιμές των οποίων αυξάνονται λόγω των δασμών Τραμπ
People's Bank of China
Ανανεώθηκε πριν 4 ώρες