Εκτός από τις ληστείες και τις δολοφονίες πολλές φορές αναλαμβάνουν δράση σε κυκλώματα που χρησιμοποιούν την ίδια την τεχνολογία για να θησαυρίσουν. Κι είναι αλήθεια ότι το τμήμα πλαστογραφίας και παραχάραξης στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας έχει καθημερινά πολλή δουλειά. Οι πλαστογράφοι και οι παραχαράκτες σκαρφίζονται, καθημερινά σχεδόν, νέους τρόπους για να φτιάξουν πλαστά χαρτονομίσματα, έγγραφα, διαβατήρια και ταυτότητες.
Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τις αστυνομίες ολόκληρης της Ευρώπης, είναι το ευρώ. Ένα νόμισμα που κυκλοφορεί σε τόσες χώρες και έχει τόσο μεγάλη άξια είναι ο βασικός στόχος παραχαρακτών, σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αξιοσημείωτο είναι ότι έχουν πέσει στα χέρια τους περισσότερες από 90.000 περιπτώσεις παραχάραξης χαρτονομισμάτων.
«Ότι είναι πολύτιμο, πλαστογραφείται», λένε οι ειδικοί. «Τα τελευταία χρόνια, με την άνοδο της τιμής του χρυσού, κάνουν θραύση στην αγορά και οι ψεύτικες χρυσές λίρες», επισημαίνει ο Υποδιευθυντής Τμήματος Πλαστογραφίας και Παραχάραξης νομισμάτων Νίκος Σκαρτσής, δείχνοντας στην κάμερα της «Αυτοψίας» μια σακούλα γεμάτη «μαϊμού» χρυσές λίρες που αγόρασε συνταξιούχος από τη Βόρειο Ελλάδα πληρώνοντας στο κύκλωμα 200.000 ευρώ.
Ο Αντώνης Σρόιτερ μέσα από την εκπομπή του στον ALPHA μας «ξεναγεί» στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας που κάποιοι αποκαλούν το Ελληνικό C.S.I. Εκεί όπου και το πιο μικρό εύρημα μπορεί να οδηγήσει στην εξιχνίαση ακόμη και ενός καλά οργανωμένου εγκλήματος. Πέρα από την αλήθεια και την προσπάθεια των δραστών να καλύψουν τα ίχνη τους και να κάνουν το τέλειο έγκλημα, υπάρχει πάντα το μικρό και απρόβλεπτο λάθος. Στο τέλος, κάθε στοιχείο είναι μια νέα αρχή.
Όταν η σήμανση φτάνει στον τόπο του εγκλήματος υπάρχουν αποτυπώματα που δεν μπορούν να καταγραφούν με τον παραδοσιακό τρόπο της μαύρης σκόνης και του πινέλου. Μια φωτογραφική μηχανή όμως, είναι αρκετή για την αστυνομία.
Δεν υπάρχει αποτύπωμα που δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Και έτσι όταν υπάρχει ένα ματωμένο αποτύπωμα στον τοίχο η ψηφιακή του αποτύπωση στο εργαστήριο είναι μια διαδικασία που γίνεται με προσεχτικές κινήσεις.«Ένα τέτοιο αποτύπωμα μπορεί να δώσει επιστημονικές απαντήσεις που θα βοηθήσει στην ταυτοποίηση του δράστη», τονίζουν οι αστυνομικοί του Τμήματος Μεθοδικοτήτων – Φωτογραφικού υλικού.
Στο τμήμα αυτό φτάνουν κάθε χρόνο 3.000 βίντεο που έχουν καταγράψει κινήσεις δραστών, είτε στον τόπο του εγκλήματος ακόμη και από τους γύρω δρόμους. Μια εικόνα, ένα φωτογραφικό καρέ έχει οδηγήσει στην σύλληψη των κακοποιών. «Πριν από λίγες ήμερες οι αστυνομικοί βρήκαν έναν άνδρα να πετάει κάτι σε έναν υπόνομο. Την ίδια ημέρα, σε μακρινή απόσταση από το σημείο είχε γίνει μια ληστεία όπου ο δράστης χτύπησε θανάσιμα το θύμα. Όταν έψαξαν τον υπόνομο βρήκαν τα κλειδιά του θύματος, εντόπισαν το δράστη ο οποίος μπροστά στα αδιάσειστα στοιχεία ομολόγησε», επισημαίνει ερευνητής που για λόγους ασφαλείας δεν αποκαλύπτει στην εκπομπή το όνομά του.
Σ’ έναν χώρο ελεγχόμενης πρόσβασης, είναι το εργαστήριο απομόνωσης βιολογικού υλικού, ένα εργαστήριο που τα αποτελέσματά του δίνουν απαντήσεις εκεί που δεν μπορεί να φτάσει η έρευνα των αστυνομικών. Περνώντας από πόρτα σε πόρτα βλέπει κανείς εργαζομένους που θυμίζουν ελάχιστα αστυνομικούς. Πριν όμως, θα πρέπει να δώσεις δείγμα από το δικό σου DNA, ακολουθώντας το πρωτόκολλο για τις επιμολύνσεις του χώρου.
Ο Αντώνης Σρόιτερ έδωσε και έτσι μπαίνοντας εκεί κατέγραψε με την κάμερα της εκπομπής του επιστήμονες με ειδικές στολές και μάσκες στα πρόσωπα να μιλούν χαμηλόφωνα, σχεδόν ψιθυριστά την ώρα που τα δεκάδες μηχανήματα εκτελούν το έργο τους με εντυπωσιακή ακρίβεια. Οι εννιά στους δέκα έχουν διδακτορικό. Η Ταξίαρχος – Βιολόγος επικεφαλής του τμήματος Μηνιάτη Πηνελόπη τονίζει ότι εκεί «εξετάζονται δείγματα DNA από κάθε γωνιά της Ελλάδας, για κάθε μικρή η μεγάλη υπόθεση.
Ασχολούμαστε με τρομοκρατία, με δράστες δολοφονιών και βιασμών, με απαγωγές. Με μια απλή εξέταση λύσαμε το μυστήριο για το αν οι άνθρωποι που κρατούσαν τη μικρή Μαρία στον καταυλισμό, ήταν οι πραγματικοί της γονείς, ή όχι. Εκείνη την ημέρα σκεφτόμασταν μόνο το κορίτσι». Η ίδια θυμάται την περίοδο με τις φωτιές στην Πελοπόννησο και όπως λέει «τότε δυστυχώς θάφτηκαν άνθρωποι λάθος και στη συνέχεια έγινε ανάλυση DNA, ώστε να δοθούν οι σοροί στους συγγενείς των νεκρών».
Σε περίπτωση που ένας δράστης έχει καταφέρει να φύγει από έναν τόπο εγκλήματος, χωρίς να αφήσει αποτυπώματα, αλλά και χωρίς να αφήσει DNA μπορεί να τον προδώσει το γάντι, το παπούτσι του, η ακόμη και το λάστιχο από το αυτοκίνητο του. Εδώ λοιπόν, όπως θα δούμε στην εκπομπή του ALPHA, αρχίζει η δουλειά του τμήματος εντυπωμάτων, στο οποίο οι ερευνητές είναι οι σύγχρονοι ιχνηλάτες και αναζητούν εντυπώματα παπουτσιών στο χώρο που πέρασε ο δράστης. «Αν ο δράστης περάσει πάνω από χώμα, λάσπη, άμμο, ακόμη και σκόνη βγαίνοντας ή μπαίνοντας σε ένα σπίτι, θα αφήσει πίσω του, το ίχνος του παπουτσιού του. Αν η Αστυνομία έχει υποψίες για το δράστη, ερευνήσει το σπίτι του και βρει τα παπούτσια με τα οποία έκανε το έγκλημα, τότε μπορεί να αποδείξει ότι ο άνθρωπος που φορούσε αυτά τα παπούτσια. Είναι και ο ένοχος», λέει ο αστυνομικός ερευνητής Γιώργος Γιαννόπουλος.
Απόψε, στις 23:45, ο Αντώνης Σρόιτερ κάνει «Αυτοψία» στα εργαστήρια του «ελληνικού CSI» και ίσως με όσα παρακολουθήσουμε από τη συχνότητα του ALPHA να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι παρακολουθούμε επεισόδιο κάποιας ξένης αστυνομικής σειράς, αλλά είναι όσα συμβαίνουν καθημερινά στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας!
Αξίζει δε να αναφέρω ότι οι αποκαλύψεις της «Αυτοψίας» την προηγούμενη βδομάδα για τη δράση των εισπρακτικών εταιρειών που λειτουργούν με τη βιτρίνα των νομικών γραφείων και αναλαμβάνουν τα ανείσπρακτα δάνεια προκάλεσαν την παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Η αντιεισαγγελέας Εφετών Παναγιώτα Φάκου με κατεπείγον έγγραφό της ζήτησε το video της εκπομπής προκειμένου να ερευνηθούν οι καταγγελίες δανειοληπτών για εκβιασμούς και απειλές, ο τρόπος λειτουργίας αυτών των εταιρειών, αλλά και οι λόγοι για τους οποίους δεν υπάρχει ούτε ένας νόμος που να βάζει κανόνες λειτουργίας στις εισπρακτικές των δικηγόρων.
Η εκπομπή είχε φιλοξενήσει πολλές καταγγελίες ενώ είχε επίσης αναδείξει μια γιγάντια εισπρακτική επιχείρηση δικηγόρων που όπως αποκάλυψε ανήκει στους γιους του πρώην προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα.
«Αυτό που δεν έκανε η Πολιτεία, όλα αυτά τα χρόνια, έρχεται ευτυχώς να το κάνει η Δικαιοσύνη. Να ερευνήσει και ίσως να βάλει τέλος στην ασυδοσία και τον ανεξέλεγκτο τρόπο δράσης των νομικών γραφείων που λειτουργούν ως εισπρακτικές εταιρείες. Τα γραφεία αυτά που ξεζουμίζουν τους δανειολήπτες και θησαυρίζουν τα τελευταία χρόνια. Ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος σε αυτό το αίσχος», μου τόνισε ο Αντώνης Σρόιτερ για την εξέλιξη της υπόθεσης μετά την προβολή της εκπομπής του! Θα έχει λοιπόν ενδιαφέρον να δούμε τι πρόκειται να γίνει στη συνέχεια, αφού το λόγο πλέον έχει η Δικαιοσύνη!
Γρηγόρης Μελάς