Η βουλγαρική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Πλάμεν Ορεσάρσκι προτίθεται να διαθέσει για κοινωνικούς σκοπούς εντός της ερχόμενης χρονιάς το πολύ σημαντικό, για τα οικονομικά δεδομένα της χώρας, ποσό των 11,3 δισεκατομμυρίων λέβα (13,8 % του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος(ΑΕΠ), αναφέρουν δημοσιεύματα του σημερινού Τύπου.
Το 2014 ο κατώτερος μηνιαίος μισθός θα ανέλθει στα 340 λέβα (περίπου 170 ευρώ). Επίσης, περίπου 500.000 εργαζόμενοι που έχουν τέτοιες αποδοχές, θα πάρουν πίσω το φόρο εισοδήματος το 2015, όπως αποφάσισε το Κοινοβούλιο.
Στο ίδιο επίπεδο θα ανέβει και το μηνιαίο επίδομα μητρότητας, μέτρο αντιμετώπισης της σοβαρότατης δημογραφικής κρίσης που προβληματίζει έντονα τους ειδικούς και την κοινή γνώμη στη χώρα τα τελευταία χρόνια.
Το ΑΕΠ της Βουλγαρίας προβλέπεται να ανέβει κατά 1,8%, στο επίπεδο των 82 δισεκατομμυρίων λέβα (περίπου 41 δισ. ευρώ).
«Νυστέρι» θα μπει (αν και όχι ιδιαίτερα βαθιά…) στη δημόσια επιχορήγηση των πολιτικών κομμάτων κατά το νέο έτος, καθώς οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις και οι πρώτες έξι εξωκοινοβουλευτικές παρατάξεις που συγκέντρωσαν περισσότερο από 1 % των ψήφων, αλλά δεν κατάφεραν να μπουν στη Βουλή, θα χρηματοδοτούνται από το δημόσιο με 11 λέβα (5,5 ευρώ) για κάθε ψήφο που έλαβαν στις εκλογές αντί με 12 λέβα, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος τώρα.
Τη μείωση της κομματικής επιχορήγησης κατά 8,3% υπερψήφισαν τα δύο κόμματα της συμπολίτευσης, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών παρατάξεων δήλωσε αποχή.
Είναι σωστό ή λάθος στη φτωχότερη χώρα της Ευρώπης τα πολιτικά κόμματα να επιχορηγούνται με αυτό το ποσό, η ονομαστική αξία του οποίου συνεχίζει να υπερβαίνει κατά πολύ τα αντίστοιχα κονδύλια του προϋπολογισμού σε πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης(ΕΕ);
Σε αυτή την ερώτηση των οπαδών της περικοπής των δημόσιων πόρων, οι αντίπαλοι απαντούσαν με το (παραδοσιακό) επιχείρημα, ότι είναι πολύ καλύτερα το δημόσιο να καλύπτει ανοιχτά και με διαφανή τρόπο τα λειτουργικά έξοδα των κομμάτων, αντί να υποχρεώνονται να ψάχνουν «χορηγούς» σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και να τους «ανταμείβουν» έπειτα με νομοθετικές και φορολογικές «εξυπηρετήσεις»…
Όπως και να έχει, το (σύνηθες) κλίμα έντονης αντιπαράθεσης κατά τη πενθήμερη συζήτηση του προϋπολογισμού έγινε αφορμή το GERB να ζητήσει την απομάκρυνση της αντιπροέδρου της Βουλής, Μάγιας Μανόλοβα από το αξίωμά της, επειδή «κλείνει συστηματικά το στόμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης», κατά τα λόγια του αντιπροέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας της αντιπολίτευσης Ντιμίταρ Γκλάφτσεφ.
Ο ίδιος κατηγόρησε την αντιπρόεδρο της Βουλής, βουλευτή του συμπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος, ότι χρησιμοποιεί διάφορες αθέμιτες μεθόδους για να παρεμποδίσει τη συμμετοχή του GERB στη συζήτηση.
Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της Βουλής κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για συστηματική υπονόμευση της συζήτησης «με διαδικαστικά τεχνάσματα και πληθωρικές προτάσεις ανούσιων τροπολογιών, με μοναδικό σκοπό να κωλυσιεργούν τη συζήτηση πέρα από κάθε λογικό όριο», όπως είπε.
Τελικά, το Κοινοβούλιο απέρριψε το αίτημα του GERB για απομάκρυνση της αντιπροέδρου, με τις ψήφους της συμπολίτευσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βουλγαρία και Ρουμανία βαρέθηκαν να περιμένουν τη διεύρυνση της ζώνης Σένγκεν
Βουλγαρία: Αύξηση 1,6% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ το γ’ 3μηνο 2013
Η Διεθνής Αμνηστία καλέι τη Σόφια να λάβει μέτρα κατά του ρατσισμού