Πέμπτη, 25 Ιουλ.
29oC Αθήνα

Σχεδιο ανατροπής Βενιζέλου…

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ αποκάλυψε πλήρως το μείζον εσωκομματικό θέμα που υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ, καθώς για πρώτη φορά αμφισβητήθηκε η κυριαρχία του Ευάγγελου Βενιζέλου, 20 μήνες μετά την ανάδειξη του στο ανώτατο κομματικό αξίωμα.

Μια αμφισβήτηση ωστόσο η οποία στο παρασκήνιο έχει ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες και κορυφώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο οπότε επιχειρήθηκε σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες δύο φορές σχέδιο ανατροπής του.

Η πρώτη “επιχείρηση” ανατροπής του Ε. Βενιζέλου και της Κυβέρνησης έγινε με αφορμή την εισβολή των ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, οπότε ο ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση και την οποία στην ψηφοφορία της 11ης Νοεμβρίου η Θεοδώρα Τζάκρη υπερψήφισε με αποτέλεσμα τη διαγραφή της από την ΚΟ ΠΑΣΟΚ. Τότε μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες επρόκειτο να στηρίξουν την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κι άλλοι 3-4 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο την τελευταία στιγμή έκαναν πίσω, φοβούμενοι την αντίδραση και την κριτική που θα υπήρχε εναντίον τους για την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά.

Η δεύτερη “επιχείρηση”, μετά από την επικράτηση πιο ώριμων και ψύχραιμων σκέψεων ώστε να μην πέσει ταυτόχρονα και η κυβέρνηση είχε προγραμματιστεί για τις 20 Νοεμβρίου οπότε θα συνεδρίαζε η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ενόψει ψήφισης του Προϋπολογσμού, ωστόσο αναβλήθηκε λόγω ασθενείας (ίλιγγος), όπως ανακοινώθηκε, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ καθώς το προηγούμενο 48ωρο είχε μεταβεί διαδοχικά σε Βρυξέλλες και Λευκωσία για την κηδεία του Γλαύκου Κληρίδη.

Μάλιστα πριν ανακοινωθεί η αναβολή της συνεδρίασης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός μιλώντας στον ΣΚΑΙ είχε πει ότι στη συνεδρίαση της ΚΟ δεν τίθεται θέμα ψήφου εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του Ευάγγελου Βενιζέλου καθώς η ΚΟ είναι αρραγής, ενώ είχε προηγηθεί η συνέντευξη του κ. Τσίπρα στην εφημερίδα “Αυγή” στις 17/11 στην οποία είχε πει:

“Σε κάθε περίπτωση, όσοι αποφασίσουν με την ψήφο τους να θέσουν τέρμα στην καταστροφική πορεία της χώρας, παρά τις επιθέσεις του συστήματος της μνημονιακής διαπλοκής, που θα είναι σφοδρές όπως φάνηκε και στην περίπτωση της Θεοδώρας Τζάκρη, θα έχουν την πλατιά αποδοχή της λαϊκής βάσης, των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών που τους εξέλεξαν και δεν αντέχουν άλλο”.

Η αντίδραση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ ήταν άμεση καθώς μέσω της εφημερίδας “Τα Νέα” έκανε λόγο για “πρόσκληση αποστασίας”, γεγονός που όπως όλα δείχνουν απέτρεψε τελικά όσους (απ)εργάζονταν για την ανατροπή Βενιζέλο τουλάχιστον από επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ σε πρώτη φάση.

Να σημειωθεί στις αρχές Νοεμβρίου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε προτείνει και την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα υποβρύχια έχοντας στο στόχαστρό του τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, γεγονός που “κούμπωνε” με τις διεργασίες στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ενώ παράλληλα στις 6/11 μέσα στον ίδιο μήνα έληγε και το 18μηνο της κυβέρνησης για εκλογές με λίστα.

Πάντως από την πρώτη στιγμή φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός και το Μέγαρο Μαξίμου ήταν ενήμεροι για την “περίεργη κινητικότητα” στους κόλπους της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, άλλωστε οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος επέστρεψαν μαζί από τη Λευκωσία παραμονή της αναβληθείσας συνεδρίασης της ΚΟ.

Στο πλαίσιο αυτό ίσως δεν ήταν τυχαία και η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού από το Βερολίνο όπου βρέθηκε στις 25/11, όταν ερωτηθείς σχετικά από συντάκτες της μεγάλης και έγκυρης γερμανικής εφημερίδας “Sϋddeutsche Zeitoung”, είπε ότι η κυβέρνηση είναι σταθερή και ισχυρή και δεν θα χάσει την πλειοψηφία.

Έσπευσε μάλιστα να διευκρινίσει ότι η δημοκρατία είναι ισχυρή και πως για κάθε βουλευτή που αποχωρεί υπάρχουν άλλοι που θέλουν να ενισχύσουν την προσπάθεια. “Η κυβέρνηση είναι ισχυρή, δεν θα χάσουμε την πλειοψηφία” τόνισε και συνέχισε με νόημα “Ακόμη κι αν υπάρχει διαρροή ενός βουλευτή, υπάρχει πάντοτε ένα ‘‘μαξιλάρι’’ καθώς υπάρχουν άλλοι έτοιμοι να βοηθήσουν”.

Επίσης δεν ήταν τυχαία η απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στις 5/12 να καλέσει σε δείπνο τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο σπίτι της φίλης του Έλενας Κούρκουλα για μια χαλαρή συζήτηση, με το τελευταίο επεισόδιο εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης στο ΠΑΣΟΚ, να καταγράφεται με το ξαφνικό γεύμα Παπούλια-Σαμαρά στο Προεδρικό Μέγαρο όπου Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρωθυπουργός συζήτησαν επί μακρόν τις εξελίξεις και ιδίως το τι συμβαίνει στο ΠΑΣΟΚ ενόψει και των κρίσιμων ψηφοφοριών για φόρο ακινήτων και πλειστηριασμούς.

Μετά πλέον και τη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν ελέγχει το κόμμα και ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ακόμη και πριν από τις ευρωεκλογές, με την πρόβλεψη και την εκτίμηση περί …“βελούδινης” διαδοχής στο κόμμα που δεν θα επηρεάσει τη λειτουργία της κυβέρνησης με τον κ. Βενιζέλο δηλαδή να παραμένει αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών λόγω και ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ και μέχρι τις ευρωεκλογές τουλάχιστον του Μαϊου του 2014, το αποτέλεσμα των οποίων θα αποτελέσει ορόσημο για τις πολιτικές εξελίξεις γενικότερα.

Ο ίδιος πάντως δηλώνει με ξεκάθαρο τρόπο: “έχω τεράστια ψυχικά και πολιτικά αποθέματα”. Τουτέστιν: Δεν παραιτούμαι. Ο χρόνος θα δείξει.

Διαβάστε επίσης:

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε