Πέμπτη, 25 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Ραντεβού Σαμαρά – Μέρκελ στις Βρυξέλλες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI

Με την Ανγκέλα Μέρκελ συναντάται σε λίγο ο Αντώνης Σαμαράς στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος πριν από την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαικού Συμβουλίου Κορυφής στη Βελγική πρωτεύουσα.

Μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να προχωρήσουν σε μία σύντομη επισκόπηση της πορείας του ελληνικού προγράμματος θα έχουν οι Αντώνης Σαμαράς και Αγκέλα Μέρκελ, εν όψει της μονομερούς νομοθέτησης από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης της διάταξης για τους πλειστηριασμούς αλλά και στον απόηχο της θετικής εισήγησης του Eurogroup για την εκταμίευση της υποδόσης του ενός δις ευρώ, που εκκρεμούσε από το καλοκαίρι.

Εύσημα για το πράσινο φως του Eurogroup αλλά και “νουθεσίες” για την απρόσκοπτη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων τα μηνύματα των Ευρωπαίων προς τον Αντώνη Σαμαρά σήμερα στις Βρυξέλλες

Είναι σαφές ότι η επιλογή της κυβέρνησης να νομοθετήσει με την ανοχή της τρόικας στο θέμα των πλειστηριασμών δεν έχει γίνει δεκτή με ενθουσιασμό στους κόλπους των Βρυξελλών με τις αρμόδιες κοινοτικές πηγές να έχουν ήδη διαμηνύσει ότι το θέμα μπορεί να επανέλθει στο προσκήνιο και μάλιστα με τρόπο πιεστικό εφ όσον η συγκεκριμένη διάταξη αποκλίνει σε μεγάλο βαθμό από τις απόψεις της τρόικας.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να επισημάνει τόσο προς την κυρία Μέρκελ όσο και προς τους λοιπούς εταίρους ότι τυχόν πιο “ευέλικτη” προσέγγιση της κυβέρνησης στο θέμα της απελευθέρωσης του καθεστώτος πλειστηριασμών της Α΄ κατοικίας εγκυμονεί τον κίνδυνο κοινωνικής ανάφλεξης, που θα έθετε εν αμφιβόλω την ούτως ή άλλως εύθραυστη πολιτική σταθερότητα.

Ομοίως, ο κύριος Σαμαράς αναμένεται να “ επικαιροποιήσει “ προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας τη δεδομένη βούληση της κυβέρνησης να εκπληρώσει χωρίς καθυστερήσεις τις δεσμεύσεις, που έχει αναλάβει, θα υπογραμμίσει, πάντως, εκ νέου ότι οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας έχουν φθάσει στο απώτατο όριο τους, γεγονός, που – όπως θα τονίσει – καθιστά επιβεβλημένη από την πλευρά των Βρυξελλών την υιοθέτηση πολιτικών με αναπτυξιακό πρόσημο, που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Εν όψει της έναρξης της επίσημης συζήτησης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που κατά το Μέγαρο Μαξίμου, πρέπει να έχει τελεσφορήσει έως τον προσεχή Απρίλιο, νωρίτερα, πάντως, από τις Ευρωεκλογές και εντός του εξαμήνου της Ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, οι εταίροι μας γνωρίζουν ότι η άσκηση παράλογων πιέσεων προς την ελληνική κυβέρνηση θα περιόριζε δραματικά τα περιθώρια ελιγμών της, καθιστώντας την έρμαιο στις πλαγιοκοπήσεις της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε επίσης

Συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου στο Μαξίμου

Πλειστηριασμοί: Έτσι θα σώζεται η πρώτη κατοικία! 200.000€ η αντικειμενική αξία και 35.000€ το οικογενειακό εισόδημα – Όλα τα κριτήρια

Γερμανική μπότα στο σχέδιο για λουκέτα σε προβληματικές τράπεζες

”Για άλλη μια φορά η τρόικα στέκεται ως εμπόδιο”

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε